Izdale že osemnajsto Glasilo

14 maja, 2021
0
0

Kmetice iz Mislinjske doline so tudi letos izdale svoje Glasilo, osemnajsto po vrsti. Ta je z leti postal almanah njihovega dela v preteklem letu. Pandemija jim je lani sicer prekrižala načrte in marsičesa niso mogle uresničiti, ni pa jim vzela volje in veselja do dela.

»Za nami je težko leto, leto sprememb, prilagajanj, potrpežljivosti in navsezadnje leto, ki nam je dalo nove vrednote, nov pogled na življenje in tudi leto, ki nam je dalo misliti, kaj nam pomeni pristen prijateljski odnos. To je bilo leto, ki nas je zaznamovalo z novo boleznijo, ki se širi z veliko hitrostjo. Pandemija je ustavila ves svet in vse postavila na glavo. Ves čas poslušamo le o ukrepih, česa ne smemo in kaj sploh še lahko. Veste, da sem ponosna kmetica, od začetka pandemije pa sem še 100-krat bolj ponosna na status kmetice. Pa ne zaradi položaja kmeta v današnji družbi, ampak zaradi koščka svoje zemlje, saj grem lahko kadarkoli na svoje dvorišče. V dno duše se mi zasmilijo ljudje, ki so zaprti za štirimi stenami svojega stanovanja in si morajo takoj, ko pridejo na zrak, nadeti masko. Še bolj z veseljem grem v hlev, kjer me čakajo živali, ki nikoli ne vedo, ali je petek ali svetek, oskrbo rabijo vsak dan. Nam, kmeticam se ob ukrepih ni veliko spremenil vsakdanjik, saj smo večino časa tako ali tako doma, delamo na svoji zemlji in skrbimo za naše družine. Odvzeto pa nam je bilo druženje, ki je tako pomembno za duševno zdravje in nam je vedno dajalo nov zagon, ko smo se vrnile med svoje domače. Zato še enkrat hvala za košček svoje zemlje in da nas niso zasvojili veliki nakupovalni centri in si še vedno pridelamo hrano sami in znamo v teh časih to še bolj ceniti. Prej se nam je to zdelo samoumevno. Srčno upam, da bomo letos ponovno zagnali naša kolesja,« je delček spodbudnega razmišljanja predsednice DK Mislinjske doline Jožice Jeromel, ki so ji članice na lanskem občnem zboru zaupale drugi štiriletni mandat vodenja društva.

Lansko leto so članice DK Mislinjske doline začele z velikim zanosom, saj so si postavile smele načrte in projekte, uresničile pa so jih le nekaj: obiskale so občne zbore sosednjih društev in pripravile pogostitev na licitaciji vrednejših sortimentov lesa v Podgorju, prisluhnile so še predavanju o nezgodah na kmetiji in prvi pomoči ter uporabi defibrilatorja ter se udeležile regijskega sestanka celjskokoroške regije Zveze kmetic Slovenije v Draži vasi. Pomagale so družini članice, ki so ji ognjeni zublji vzeli stanovanjsko hišo. Kratko poletno rahljanje ukrepov pa so izkoristile za sprehod po gozdni učni poti iz Slovenj Gradca do cerkve Sv. Jurija na Legnu, si ogledale cerkev in pot nadaljevale do ekološke turistične kmetije Lešnik v Golavabuki. Ob koncu leta pa so pridno pisale in zbirale prispevke za Glasilo ter leto končale s peko potratne potice za MO Slovenj Gradec, ki podpira delovanje njihovega društva. 

Glasilo, ki obsega kar 28 strani, so začinile še s humornimi vložki, prispevkom Bršljank, ljudskih pevk kmetic Mislinjske doline, ter nagrajenimi izdelki s kmetij v Mislinjski dolini na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. Nekaj strani so namenile predstavitvi kmetije Šuler iz Sel mlade prevzemnice Albine Sušec, Lojzki Hrustel iz Kozjaka in članicam, ki so lani praznovale okrogli jubilej ter mladi nadarjeni slikarki Niki Jeromel, ki je imela samostojno razstavo v slovenjgraški knjižnici. Obsežen del vsebine so namenile še poučno-izobraževalnim prispevkom kmetijskih svetovalcev o prosti oz. pašni reji kokoši nesnic, dodatnem dohodku, ki ga kmetiji lahko prinese prodaja jajc, ter razseku, prodaji in predelavi mesa kot dopolnilni dejavnosti na kmetiji. Letošnje leto se je začelo negotovo, društvene aktivnosti pa so še vedno odvisne od ukrepov NIJZ, zato bodo delo v društvu prilagajale trenutnim razmeram.