Iz bučnih semen nastaja več kot le olje

15 julija, 2021
0
0

Na kmetiji Hergan v Šikolah pri Ptuju sta se Brigita Hergan in njen partner Dušan Kos posvetila pridelavi oljnih buč sorte golica in predelavi bučnih semen v raznovrstne izdelke. 

Začela sta s skromnimi 70 ari njive in se ob prvi letini veselila 500 kilogramov bučnih semen. Z velikim navdušenjem sta se pred šestimi leti odločila, da bo to njun glavni produkt na kmetiji. Lani so dokončno končali dolgoletno prirejo mleka na kmetiji, saj je bil hlev potreben obnove, par pa se je odločil, da bosta raje uredila prostor za sušenje bučnih semen, skladišče in oljarno. Njuna odločitev je bila pravilna, saj še ne zmoreta pridelati takih količin bučnega semena, da bi zadostila povpraševanju strank. Zaradi štiriletnega kolobarjenja sta pri površinah za pridelavo buč omejena na sedem hektarjev, zato bučna semena odkupujeta tudi od okoliških kmetov. Večina kmetij v Šikolah prideluje buče za lastno porabo, za prodajo pa so se prvi odločili na kmetiji Hergan. Priljubljenost bučnega olja se je razširila iz vzhodnega dela države na vse strani, zato je tudi povpraševanje po njem veliko. Pravi ljubitelji bučnega olja iščejo zares kakovostnega, tega pa je najlažje dobiti na kmetijah, ki same pridelujejo oljne buče. 

Herganovi stiskajo samo 100 % bučno olje in ga ne mešajo z drugim oljem. Bučna semena stiskajo po toplem postopku ali hladnem, razlika pa se pokaže predvsem v okusu in pri ceni. Semena stiskajo sproti, zato imajo na voljo vedno sveže bučno olje, več jih stisnejo po toplem postopku, ki ga imajo kupci raje. Iz bučnih semen nastajajo tudi drugi izdelki: bučni namaz, bučna moka ter semenke – naravne, pražene, slano prežene in z okusi: česnom, čilijem ter vaniljo in cimetom. Semenke z dodatki so priljubljen prigrizek, ki so ga kupci vzljubili, nagrajene pa so bile tudi na ocenjevanju dobrot na Ptuju. Brigita, mlada prevzemnica kmetije, ki je po poklicu slaščičarka, pa predvsem pozimi svojo ponudbo dopolni še s piškoti iz pirine moke z dodatkom mletih bučnih semen in bučnega olja. Od lani bučnemu olju dela družbo še sončnično olje, ki je izjemno aromatično in ko odpreš steklenico, te ovije vonj sončničnih semen. Svoje olje polnita samo v steklenice in nikoli v plastično embalažo, saj menita, da si izdelki najvišje kakovosti zaslužijo tudi najkakovostnejšo embalažo.

Oznake