Gospodinjski večeri se nadaljujejo, toda brez rezancijade

8 februarja, 2024
0
0

Na širšem Ptujskem območju gospodinje niso znane le po izjemnih krapcih, kot tam imenujejo krofe, in te dni dišijo iz vsake kuhinje, temveč so prave mojstrice tudi v izdelavi domačih jušnih rezancev. Boljših od domačih ni, bodo v en glas pritrdile članice Društva gospodinj Draženci, ki so se pred dvajsetimi leti domislile regijskega tekmovanja rezancijada, na katerem so ekipe s po tremi članicami gnetle, valjale in rezale rezančevo testo tako, kot so to nekdaj počele naše mame in babice – na roke!

Že po prvem druženju na gospodinjskem večeru z rezancijado ni bilo nobenega dvoma o tem, da bo prireditev postala tradicionalna. Je še kaj lepšega kot popoldan preživeti v prijetni družbi in večer nadaljevati ob večerji, žlahtni kapljici in klepetu? Rezance, ki so jih gospodinje pripravile kar v dvorani v središču vasi, so takoj po ocenjevanju zakuhale v goveji juhi, gostiteljice iz Dražencev pa so poskrbele za vse ostale jedi, ki so jih skupaj povečerjali.

Predzadnja sobota v novembru je bila kar 20 let rezervirana za ta dogodek v Domu vaščanov Draženci, lani pa so prirediteljice vse obvestile, da se rezancijada v taki obliki končuje. »Dvajset let je dovolj dolga doba, da naredimo prostor novim zgodbam. Še naprej bomo ohranjale naše gospodinjske večere, tudi rezance bomo še izdelovale, in se po dvajsetih letih in ob 25-letnici društva domislile še kakšnega gospodinjskega opravila in ohranjale našo kulturno dediščino,« ponosno pove dolgoletna predsednica društva Zdenka Godec.

Spominska skupinska fotografija na 20. rezancijadi
Spominska skupinska fotografija na 20. rezancijadi

Rezancijada je bila najbolj prepoznavna društvena prireditev, ki so jo prirejale v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo KGZ Ptuj, in so se je rade udeleževale članice sorodnih društev iz širšega območja Spodnjega Podravja, svoje spretnosti pa je z izkušenimi ženskami pomerila tudi kakšna ekipa moških. V goste so Draženčanke rade povabile tudi stanovska društva iz drugih krajev po Sloveniji. »To so bili večeri, ki so bili za nas več kot druženje. To je bil naš praznik, ki so se ga starejše ženske izredno veselile, mnoge med njimi gredo bolj redko zdoma. Na naš gospodinjski večer pa so vedno rade prišle. Zato nikoli ni bilo najpomembnejše to, katera ekipa zmaga, saj je o najboljši ekipi vedno odločala malenkost,« pove Godčeva. Zadnja ekipa, ki bo zapisana med zmagovalci, pa bo za vedno ostala ekipa Društva kmetic Občine Ptuj. Zmagovalke so bile vsako leto tudi članice domačega društva, Društva gospodinj Draženci, čeprav niso bile nobeno leto nagrajene.«

V dveh desetletjih prirediteljicam nikoli ni zmanjkalo navdiha za spremljevalno razstavo, ki je bila vedno zanimiva in hkrati poučna. Vedno je bilo mogoče čutiti, kako močno cenijo svoje korenine in našo prehransko dediščino, ki jo ohranjajo prav gospodinje na podeželju. Zapisale so nešteto nasvetov in receptov, jih natisnile v priročne zgibanke in knjižice, da bi to znanje ostalo tudi mlajšim rodovom. Za vse tekmovalke so vsako leto pripravile praktična darila iz tematike projektnega dela, ki se je nanašalo na razstavo. Lani so pripravile kislo zelje, ki so ga same pravi čas naribale, da je bilo do novembra ravno prav kislo in zelo okusno. Darilnemu paketu pa so dodale še domačo ajdovo moko, ki jim jo je podaril Ivan Brodnjak iz Hajdoš. Kislega zelja pa je bilo toliko, da so ga lahko porabile še za večerjo. Ob 20. gospodinjskem večeru so pripravile obsežno zbirko receptov in jedi tudi razstavile. V knjižici Stare jedi po receptih, ki so jih kuhale naše babice v Dražencih pa so zbrale vse recepte, da jih bodo mnogi obiskovalci lahko poustvarili doma. Knjižica je nastala tudi v počastitev 25. obletnice delovanja društva. Ob 20. Gospodinjskem večeru so izdale tudi zbornik V Dražencih ostajamo zvesti tradiciji, zbirka razstav in vseh dosedanjih projektov, z imeni vseh društev, ki so prejela naziv »naj rezanci«.

Razstava jedi naših babic
Razstava jedi naših babic

Članice društva so svojo predsednico Zdenko Godec ob koncu večera presenetile s posebno zahvalo za požrtvovalno, dragoceno in ustvarjalno delo v vseh teh letih. Z zahvalami ni skoparila niti predsednica, saj je imela ob sebi podporo in pomoč članic ter dosti marljivih rok, ki so vsako leto pripravile nepozabno dražensko večerjo, ki se je nadaljevala pozno v noč. K tako uspešni zgodbi so poleg domačih gospodinj veliko prispevali tudi nekateri posamezniki, med njimi Slavica Strelec iz KGZ Ptuj, in Občina Hajdina, ki zelo podpira delovanje društva.

Zahval vsem ekipam in čestitk je bilo po koncu veliko. V imenu Občine Hajdine sta se predsednici in vsem članicam društva za dvajset gospodinjskih večerov zahvalila podžupan Ivo Rajh in direktorica občinske uprave Lidija Terbulec.

Fotografije: arhiv društva