Gorički rose gin očara z aromo in barvo

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Proti vrhu najbolj priljubljenih alkoholnih pijač se tudi pri nas v zadnjem času pomika gin. Prodaja raste, ponudba raznovrstnih odtenkov te pijače pa tudi. Vse več je tudi slovenskih izdelovalcev gina, na Goričkem ga v butičnih količinah izdelujejo na ekološki kmetiji Gjergjek v Kovačevcih.

Ekološka kmetija Štefana Gjergjeka je znana sadjarska kmetija, ki poleg lastne predelave sadja nudi tudi usluge stiskanja za druge. V njihovi ponudbi so sadni in zelenjavni sokovi, pa kis, več vrst likerjev in žganja, lani pa so ponudbo svojih izdelkov razširili še z ginom. Poimenovali so ga Gorički gin, pripravijo pa ga na osnovi domačega jabolčnega žganja, ki mu pozneje dodajo brinove jagode in zelišča. Te dajo pijači prijeten okus in aromo.

Štefan se z žganjekuho ukvarja že vrsto let, lani pa se je odločil za razvoj povsem novega izdelka, ki je takoj pritegnil veliko zanimanja med kupci. Ljudje namreč vedno iščejo nekaj novega, zato je dobro razvijati zanimive izdelke. Pri razvoju recepture za Gorički gin je Štefanu pomagal tudi sin Goran, skupaj sta eksperimentirala z različnimi kombinacijami okusov, da sta našla takega, ki je oba navdušil. Izhodišče za izdelavo dobrega gina je primerna vsebnost alkohola – najmanj 37 % – in brinove jagode oz. njihova aroma, prava vrednost gina pa se pokaže pri tem, kako spreten je izdelovalec pri kreiranju arome. Prav po njej se med seboj razlikujejo. Goričkemu ginu daje značilno aromo okoli dvanajst različnih zelišč in dišavnic.

Zgodbo o uspehu, ki je presegla vsa pričakovanja vpetih v projekt, pa je nastala v sodelovanju Gjergjekovih s Posestvom Mala Rosa iz Stanjevcev. Gjergjekovi zanje stiskajo sok iz njihovega sadja, njihovo žganje pa je osnova likerjev, ki jih na posestvu Mala Rosa izdelujeta Alenka Čede in mož Žarko. Sodelovanje pri prvem skupnem projektu obeh pa je nastalo povsem slučajno, med pogovorom. Nastal je skupni darilni paket, v katerem sta poleg Goričkega gina še vrtnični sirup in posušene cvetne latice jedilnih vrtnic s Posestva Mala Rosa. »Nastal je Gorički rose gin, ki je bil lansko poletje prava uspešnica pod senikom na Posestvu Mala Rosa, kjer gostom ponudimo domače dobrote in pijače. Veliko gostov nas je obiskalo prav zaradi te pijače in domačih pit, ki jih pečemo ob koncu tedna,« nam je povedala Alenka. Veliko ljudi je pri njih kupilo darilni paket, da si to priljubljeno pijačo lahko pripravijo tudi sami doma. »Ponudimo jo ohlajeno, v pravem razmerju gina in vrtničnega sirupa ter tonika, po vrhu pa potresemo posušene vrtnične latice. Pijača je tako prijetna tudi na pogled in čeprav naj bi bila predvsem za ženske, ob njej radi uživajo tudi moški. Gorički gin pa na našem posestvu mešamo še s sirupom aronije ali sivke, a je po priljubljenosti na prvem mestu kombinacija z vrtnico,« pove naša sogovornica. Darilni paketi so bili prodajna uspešnica tudi ob koncu leta, saj sta s skupnimi močmi razprodala prav vse. Za letos pa podjetna partnerja, ki sta razvila tudi enotno podobo njunih izdelkov v paketu, načrtujeta že nov okus – tokrat z bezgom. 

Oznake