Ekipa DPM Šentjur nepremagljiva!

12 julija, 2023
0
0

Letošnje leto se bo v zgodovino DPM Šentjur zapisalo z zlatimi črkami, saj niza uspeh za uspehom. Društvo je imelo srečno roko pri sestavi ekipe za kmečke igre s koscem in grabljico na čelu, saj so uigrani Šentjurčani junija slavili na regijskih kmečkih igrah, prvi julijski dan pa še na državnih kmečkih igrah v Ločah.

Z regijskega tekmovanja so se vrnili s tremi pokali: za najspretnejšo ekipo v regiji, najboljšim koscem Davidom Podkrajškom in najspretnejšo grabljico Mašo Kramer. Ekipa z istimi člani se je pomerila tudi med najboljšimi ekipami mladih podeželanov v državi na 37. državnih kmečkih igrah, ki so bile hkrati tudi 14. mednarodne, vse niti prireditve pa so imeli v rokah lanski zmagovalci: člani DPM Slovenske Konjice v sodelovanju s krovno organizacijo mladih podeželanov Zvezo slovenske podeželske mladine.

Osrednji del prireditve je sicer tekmovanje v spretnostnih igrah, hkrati pa je ta vseslovenska prireditev priložnost za druženje mladih in vseh tistih, ki čutijo pripadnost slovenskemu podeželju. Tradicionalno poteka prvo soboto v juliju, prireditelji pa so aktualni državni prvaki.

Prvo soboto v juliju natanko ob 12. uri, ko se po slovenskih krajih oglasijo gasilske sirene, je v Ločah donela slovenska himna, ki jo je zapel Jakob Tojnko. Z njo se je uradno prireditev tudi začela. Sledila sta nagovora dveh predsednic: Sare Bezenšek, ki je na čelu konjiškega društva podeželske mladine, in prve dame ZSPM Anje Mager. Z odra so zbrane nagovorili še direktor KGZS Janez Pirc, predsednik KGZ Slovenske Konjice Milan Hrovat, direktor KGZS – Zavoda Celje Stanko Jamnik in župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc.

Naslednje leto se srečamo v Šentjurju! Čestitke DPM Šentjur!

V BOJ Z VSEMI MOČMI
Letos se je pomerilo 26 ekip, od tega 22 ekip društev podeželske mladine, ki so se borile za naziv najspretnejše v državi, mednarodno udeležbo so sestavljali tekmovalci iz Danske, Grčije, Irske in Walesa, izven konkurence pa sta se z mladimi pomerili tudi ekipa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ekipa Zveze kmetic Slovenije.

Uvod v tekmovanje sta tradicionalni preizkušnji: košnja in grabljenje, tri spretnostne igre pa so si zamislili člani DPM Slovenske Konjice. Ena je bila s področja vinogradništva, druga o gozdarstvu, tretja igra pa je bila presenečenje za vse. Kljub temu, da je bila vremenska napoved klavrna, se je v Ločah zbralo okoli 1500 ljudi, vreme pa je zdržalo do konca iger. Ulilo se je na srečo šele pozno popoldan.

Tik pod vrhom – DPM Zgornje Savinjske doline

Dogajanje je dinamično, zato ekipe težko spremljajo, kako dobro gre konkurenci, komisija pa ima s seštevanjem točk veliko dela, zato je razplet znan šele zvečer. Trud, spretnost in natančnost je obrodila sadove ekipe iz DPM Šentjur: kosca Davida Podkrajška, grabljice Maše Kramer, Simona Zdolška, Rajka Vivoda, Tilna Hvale in Nataše Golež, ki so ponosno v zrak dvignili najžlahtnejši pokal, za najboljšimi v državi so končali na drugem mestu člani ekipe DPM Zgornje Savinjske doline, tretje mesto pa si je priborila ekipa DPM Maribor.


S koso je bil na parceli najspretnejši Gašper Čarman iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, tik za njim David Podkrajšek iz DPM Šentjur, tretje mesto pa je osvojil legendarni kosec DPM Slovenske Konjice Miha Podkubovšek, ki je za društvo kosil kar dvajsetkrat in letošnja košnja je bila zanj na državnem tekmovanju zadnja.

Z grabljami je bila pri čiščenju pokošenega najspretnejša grabljica Ana Mlakar iz DPM Loška dolina, drugouvrščena je bila Lea Žunkovič iz DPM Spodnje Podravje, na tretji stopnički pa je stala Andreja Marko iz DPM Maribor.

Prireditev so letos podprli številni sponzorji, Mehanizacija Miler je pripravila demonstracijo kmetijske mehanizacije, pred začetkom iger je za zabavo skrbel Ansambel Zapeljivi muzikanti, za vzdušje na veselici po razglasitvi pa Ansambel Petka.

DPM Slovenske Konjice, ki ga vodi Sara Bezenšek, je svojo nalogo opravilo več kot odlično!

Sara Bezenšek, predsednica DPM Slovenske Konjice: »S ponosom smo gostili letošnje 37. državne in 14. mednarodne kmečke igre in opazovali, kako se naši mladi zavzemajo za ohranjanje krajine in razvoj podeželja. Želimo ohraniti življenje na podeželju in spodbuditi mlade v kmetijstvo s tovrstnimi prireditvami. V velik ponos mi je, da imamo v društvu delovne, zabavne in predane člane, zato se jim iz srca zahvaljujem.«

Fotografije: Julija Kordež, ZSPM