Domače testenine, ki navdušijo z okusom

5 maja, 2021
0
0

Gabrje pod Špilkom je najvišje ležeče naselje pod vrhom Špilka, ki se razprostira dobrih 950 metrov nad Blagovico. Slabih dvesto metrov nižje se tik ob cesti na sončni strani nahaja kmetija Pr’ Kašn’k, kjer družina Dežman nenehno razvija tradicionalno živinorejsko kmetijo po ekoloških načelih in z novimi dopolnilnimi dejavnostmi.  Urška in Primož Dežman

Urška in Primož Dežman

V delo na visokogorski kmetiji so vpete tri generacije: gospodarjeva desna roka je sin Primož, ki ga bo nekoč tudi nasledil. Seveda pa so na kmetiji nepogrešljive tudi ženske roke: Primoževe mame in žene Urške. Primož je pravi vrelec zamisli za razvoj kmetije, z ženo Urško pa sta v komaj petih letih uresničila vse kratkoročne načrte, ki sta si jih zadala. Njuna družinica se je povečala za tri člane, ob skrbi za družino pa jima uspeva razvijati raznovrstno ponudbo izdelkov iz surovin z domače kmetije. Želja mladega para namreč je, da ima Urška svoje delovno mesto na kmetiji, saj je ob skrbi za majhne otroke
nepogrešljiva doma.

Kašn’kova kmetija obsega okoli 14 hektarjev kmetijskih površin, ki jih že od leta 2003 obdelujejo po ekoloških načelih. Glavna dejavnost je že vrsto let ekološka reja govejih pitancev, v hlevu z izpustom imajo med letom okoli 22 glav goveje živine, ki se toplejši del leta pase okoli kmetije. Družina vzredi tudi nekaj prašičev za lastne potrebe, a bodo vzrejo povečali, saj so lani začeli še s predelavo mesa in razširili ponudbo Dobrot izpod Špilka s suhomesnimi dobrotami, kolinami in svežim mesom. Na kmetiji domujejo tudi kokoši nesnice, na poljih pa pridelujejo poljščine in zelenjavo. Ob kmetiji je še negovan visokodebelni travniški sadovnjak s starimi sortami jablan in hrušk, iz katerih pripravijo celo paleto ekoloških izdelkov: več vrst soka, kis, suho sadje … Na Urškino željo so postavili še rastlinjak, da ima družina vse leto na voljo raznovrstno zelenjavo, semena in sadike zanje pa vzgoji pretežno sama. Družina skrbi za to, da je samooskrbna, saj jim veliko pomeni kakovost pridelane hrane. Viške pa na kmetiji predelajo in ponudijo kupcem pod blagovno znamko Dobrote izpod Špilka.

Urška se ne ustraši prav nobenega dela na kmetiji, saj si je od nekdaj želela najti moža s kmetije in delati na kmetiji. »Ob podpori moža in njegove družine sem se hitro privadila življenju v kmečki družini in novemu delovnemu ritmu. Izkušnje, ki sem jih usvojila pri prejšnjih zaposlitvah, pa mi koristijo tudi tu,« nam pove. Marsikoga preseneti, da je po izobrazbi diplomirana inženirka geodezije, pozneje pa je opravila tudi več nacionalnih poklicnih kvalifikacij: za ekološko kmetovanje, peko kruha, potic in izdelavo testenin na tradicionalni način, predelavo mleka in pomočnico kuharja. S Primožem sta uigran par, ki uspešno krmari med vsemi obveznostmi na kmetiji in družino ter Primoževo redno zaposlitvijo.

DOMAČI REZANCI IN TESTENINE
Kmetijo razvijajo z dopolnilnimi dejavnostmi, prek katerih domače surovine oplemenitijo s predelavo, dodana vrednost njihovim pridelkom pa je tudi ekološka pridelava in predelava. Urška je izjemno spretna v kuhinji in pod njenimi prsti nastajajo izvrstne domače sladke in slane dobrote, ki niso le okusne, temveč tudi izjemno lepe. Njena želja je bila, da bi jih tudi prodajala, a sta se z možem odločila, da je to prezahtevno, dokler otroci vsaj malce ne odrastejo. »Peciva ne moreš pripravljati na zalogo, zato sva razmišljala o izdelkih z malce daljšim rokom uporabe, ki bi jih lahko pripravila iz domačih surovin.

Odločila sva se za domače jušne rezance in testenine, pripravljene na tradicionalni način. Teh je bilo na trgu pred nekaj leti razmeroma malo, zato se nama je to zdela tudi dobra tržna niša,« pripoveduje Urška. Uredila sta prostor za izdelavo in sušenje testenin, zaradi večje porabe jajc pa povečala tudi jato kokoši nesnic. »Želela sva imeti domača jajca, dobavitelja več vrst ekološke moke pa sva našla v Beli krajini, s katerimi sva zelo zadovoljna,« pove Urška. Maso za testenine pripravita v mešalni posodi, iz katere se nato z različnimi nastavki oblikujejo testenine. Testenine se sušijo na zraku do 72 ur na lesenih letah in pri stalni temperaturi. Vse delata sproti, pri količini izdelkov pa ju omejuje le zmogljivost sušilnih površin.

Po štirih letih prodaja njunih izdelkov še vedno raste, skupaj s tem pa tudi količina testenin, ki jih izdelujeta vsak teden. »Naši rezanci in testenine niso nikoli starejši od enega meseca. V ponudbi imava jušne in široke rezance ter več vrst in oblik testenin, ki so iz pšenične ostre moke, pirine in ajdove.  Testenine obarvava še z naravnimi barvili: kurkumo, sladko rdečo papriko ali špinačo. Ponudbo postopoma širiva z novimi izdelki pod krovnim imenom Dobrote izpod Špilka, nekaj izdelkov pa sva tudi poimenovala – Gregorčke po sinu Gregorju, Anči po prvorojenki Anamariji, najmlajša Antonija pa bo svoj  izdelek še dobila … Največ naših izdelkov prodava v manjših trgovinicah z izbrano ponudbo domačih izdelkov, javnim zavodom in na sejmih,« izvemo. Ker je Urška lani tretjič postala mamica, je izdelavo testenin ta čas prevzel Primož, za pakiranje in etiketiranje pa poskrbi ona. Tudi prodaja na sejmih je Primoževa skrb. Redno ga srečujemo na Gorenjskem: na sejmu v Stražišču pri Kranju in v Cerkljah, kjer zelo rad poklepeta s kupci in z navdušenjem predstavi domače dobrote. Zelo dobro sodelujejo tudi s Stonogo, ki deluje prek spletnega naročanja, izdelke pa ponudniki dostavljajo na dogovorjeno zbirno mesto, in spletno prodajo S polja na mizo. Na vprašanje, kateri izdelek se najbolje prodaja, pa nas Urška preseneti z odgovorom: »To pa je odvisno od letnega časa in mesta prodaje. V Stražišču imajo na primer najraje mešanico treh vrst svedrčkov, v Cerkljah pa prodamo največ domačega ekološkega jabolčnega soka. Opažamo, da se prodaja soka poveča, ko se zunaj otopli – od pomladi in poznega poletja, jeseni pa se najbolj poveča prodaja naših suhih mesnin.«

Urška nas razveseli tudi s podatkom, da korona ni ustavila prodaje, še več, v zadnjem letu se je celo povečala. »Verjetno so ljudje več kuhali doma in ko ljudje enkrat okusijo domače testenine in se prepričajo o razliki od industrijskih, jim zanje ni težko odšteti kakšnega evra več. Naša prednost je pristen okus in surovine najvišje kakovosti slovenskega izvora ter skrb in energija dela, s katero vse naše izdelke pripravljamo,« pove naša sogovornica, ki se ji zdi pomembno, da tudi kmetje podpirajo drug drugega s povezovanjem in nakupom surovin, ki jih sami nimajo.

Na kmetiji imajo še druge dopolnilne dejavnosti: od leta 2012 je to fotovoltaična elektrarna, nudijo usluge stiskanja soka, lani pa so začeli še s predelavo mesa. Novih zamisli imata zakonca še veliko, nekatere bodo zaradi majhnih otrok morale še počakati, že letos pa bosta ponudila tudi zorjeno meso  doma vzrejenih živali.