Dobrote kmetijskih zadrug v Trgovini pri Zmaju na osrednji ljubljanski tržnici

23 maja, 2024
0
0

Nekdanja Učilna okusov pod Plečnikovimi arkadami na osrednji ljubljanski tržnici se je danes predstavila v novi podobi in z novim imenom Trgovina pri Zmaju ter z najboljšo ponudbo: izdelki kmetijskih zadrug. Ljubljančani, turisti in mimoidoči bodo poslej na enem mestu našli ponudbo izdelkov slovenskih kmetijskih zadrug. Na prodajnih policah jih bodo vabila živila iz kakovostnih slovenskih surovin iz vseh regij. Izdelke s podeželje iz vse Slovenije sta v center Ljubljane pripeljali Zadružna zveza Slovenije in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, ki sta združili moči pri novem projektu, ki je obogatil kulinarična doživetja v naši prestolnici.

Oba partnerja projekta sta prepoznala potrebno po odprtju tovrstne trgovinice in mnoge prednosti, ki jih ta prinaša. »Trgovina pri Zmaju« bo več kot le prostor, v katerem bodo Ljubljančani in ostali obiskovalci lahko kupili sveže, domače zadružne izdelke iz celotne Slovenije. Trgovina, lahko bi jo poimenovali tudi predstavitveni prostor, bo namreč prvi primer enotne predstavitve celotne zadružne ponudbe,« je pojasnil Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije. »Tu bodo kupci našli dodano vrednost v vseh pogledih: kakovosti, avtentičnosti, okusih in seveda zadružniškem duhu, ki ga vsak izdelek nosi v sebi. In priložnost, da se podrobneje spoznajo, odkrivajo, raziskujejo vse, kar zadruge in zadružna podjetja ponujajo slovenskemu kupcu. Tu bodo lahko spoznali tudi lokalne surovine, ki so jih za skupno predelavo v odlične izdelke njihovih zadrug pridelale družinske kmetije. Lahko pa le iz nabora prepoznajo tisto, kar jim odgovarja. Nova trgovinica je zato tudi prostor spoznavanja naše kulinarične pestrosti. Zato bo kot tak zaživel postopoma in se prilagajal letnemu času. Naš namen s trgovino je tudi opozoriti na nenadomestljivo vlogo zadrug in zadružništva za ohranjanje produktivnega in vitalnega podeželja ter na njihovo vlogo v slovenskem gospodarskem prostoru,« je še dodal Florjančič.

Trgovina pri Zmaju je skupni projekt Zadružne zveze Slovenije in Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto

Tudi Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, ki je doslej na isti lokaciji pod arkadami vodila Učilno okusov, si s sodelovanjem obeta mnoge prednosti. »Poleg mnogo bogatejše ponudbe in priložnosti za sezonsko obarvane in regijsko specifične doživetvene vsebine, partnerstvo prinaša še eno izredno pomembno novost. Zadružništvo bo postalo tudi pomemben del izobraževalnega procesa; študentje, ki se v naslednjem študijskem letu vpisujejo na Visoko šolo za razvoj podeželja Grm Novo mesto, bodo že lahko v okviru študijskih predmetov poslušali tudi predmet Zadružništvo, ki ga šola pripravlja v sodelovanju z Zadružno zvezo Slovenije,« je pojasnila dekanja šole izr. prof. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše in dodala: »Naše študente bomo skupaj z Zadružno zvezo Slovenije izobraževali o pomenu povezovanja, sodelovanja, soustvarjanja in mreženja pri trženju produktov, pomenu skupne, enotne in razpoznavne blagovne znamke ter vlogi lokalnih produktov za kakovostno življenje in zdravje posameznika. Opolnomočili jih bomo tudi z izzivi, usmerjenimi v robotizacijo, digitalizacijo, sodobne informacijske tehnologije, trajnost, krožno gospodarstvo, podnebne spremembe in drugo.«

VSAK MESEC BOGATEJŠA IN SEZONSKA PONUDBA, JESENI TUDI IZOBRAŽEVALNE VSEBINE

V ponudbi Trgovine pri Zmaju so že zbrani izdelki petnajstih zadrug, vključno z zadružnimi vinskimi kletmi in dvema zadružnima podjetjema. Kupcem so na voljo jajca, mlečni izdelki (jogurti, sir, maslo), velik nabor mesnin, olja, sveže sadje in zelenjava, pa tudi izdelki iz sadja (marmelade, sokovi …), semena in izdelki iz oljnic, velik nabor zadružnih vin, žganja in likerjev ter osnovna živila, kot so žita in moka. Zadruge se predstavljajo tudi z lesenimi izdelki.

A to je šele začetek, pravijo v Zadružni zvezi Slovenije in napovedujejo še posebej pestro jesen, ko bodo poleg obogatene ponudbe izdelkov v Trgovini pri Zmaju zaživeli tudi izobraževalni dogodki. »Posebnosti naših regij in ponudbe zadrug so pravzaprav brezmejne; posebnosti tradicij, obrtniških navad, pa tudi lokalni običaji in seveda recepture, kulinarične skrivnosti bodo prebivalcem in obiskovalcem prestolnice razkrite oziroma predstavljene v naši trgovini. Postopno, sezonsko specifično bomo organizirali delavnice in podobna izobraževanja, gostili prepoznavna gastronomska imena, predvsem pa dali prostor za predstavitev prav vsem zadrugam, članicam zveze,« je pojasnil Florjančič.

Še eno sodelovanje čisto sveže brsti v Trgovini pri zmaju. Sodelovanje z mladim podjetjem Slaščičarno in pekarno Klemen iz Trzina, s katero so razvili zadružni kruh, zadružne pekovske izdelke in zadružne slaščice iz slovenskih zadružnih surovin.

KZ TOLMIN Z BLAGOVNO ZNAMKO MESNIN ALPIJA IN MLEČNI IZDELKI MLEKARNE PLANIKA

Na odprtju so zadružniki pripravili pokušino izbranih dobrot. Predstavila se je ponudba Kmetijske zadruge Tolmin, ki vključuje 189 članov, kmetij iz občin Tolmin, Kobarid in Bovec, ter Banjške planote iz občine Kanal. »Trgovina predstavlja novo priložnost, da se z izdelki vsak dan neposredno  predstavimo prebivalcem Ljubljane in obiskovalcem. Verjamem, da se bomo iz tega projekta veliko naučili in postavili temelj za krepitev zadružnih pridelkov, izdelkov ter  blagovnih znamk.  Z odličnimi izdelki, ki jih zadruge ponujamo , izvajanjem degustacij, promocij in  različnih kulinaričnih dogodkov bo ta točka pomembna obogatitev ponudbe v mestnem jedru,« je povedal direktor KZ Tolmin Nikola Šavle. Marija Mehle, vodja odkupa zelenjave in sadja pri KGZ Sloga Kranj, je izpostavila kako pomembno vlogo pri ohranjanju slovenskega podeželja imajo kupci sami, ko na trgovinskih policah izberejo pridelke slovenskega porekla in izdelke iz surovin slovenskega porekla.

Na odprtju so zablesteli Tolminski želodec, telečje hrenovke, izdelane iz 75-odstotnega telečjega mesa iz Posočja in slanine (oboje znamka Alpija), paradni konj Mlekarne Planika sir Tolminc, katerega v mlekarni med zorenjem vsakodnevno obračajo ročno, ter jogurt eko, izdelan iz mleka, ki ga v mlekarni pridelajo na lastnem ekološko certificiranem posestvu Bogata v Bovcu, sadje in zelenjava ter izdelki iz sadja in zelenjave iz KGZ Sloga Kranj ter odlična vina iz zadružnih vinskih kleti Klet Brda, Vinakras, Klet Krško in Vinska klet Metlika.