Dober začetek, še boljši konec za DPM Suha krajina

1 julija, 2021
0
0

Sodobna tehnologija ima tudi nekaj prednosti, če jo seveda znaš pravilno uporabiti. Mladim ta ne dela preglavic, saj so nadvse uspešno speljali prvi »hibridni « kviz v 48-letni zgodovini državnega tekmovanja mladih podeželanov v znanju. Ker množična prireditev ni bila mogoča, so se odločili za prenos v živo prek družbenega omrežja Facebook.

V avli Šolskega centra Ptuj se je zbralo deset ekip: poleg regijskih zmagovalcev tudi zadnji zmagovalci in ekipa ŠC Ptuj, da pomerijo moči v znanju o štirih temah: biodiverziteti, zadružništvu, razvoju lisaste pasme govedi pri nas in mladinskem delu. Kako dobro so se podučili o naštetih vsebinah, so morali pokazati že na spomladanskih predtekmovanjih, zato je bilo pričakovati napet boj med tričlanskimi ekipami mladih iz Zgornjesavske doline, Mežiške doline, Svetega Jurija ob Ščavnici, Tabora, Metlike, Velikih Lašč, Brežic, Suhe krajine ter dveh ekip iz Spodnjega Podravja – v prvi so bili zadnji zmagovalci kviza, v drugi pa dijaki ŠC Ptuj. Tekmovanje, ki je bilo razdeljeno na štiri kroge – v treh so sodelovale vse ekipe, v četrtem pa samo finalisti –, je budno spremljala petčlanska komisija na čelu s predsednico mag. Jožico Vodopivec Rozman (KGZS). 

Ogrevanje se je začelo s prvim krogom osmih vprašanj, na katera je bilo treba med tremi ponujenimi možnostmi najti pravo v desetih sekundah. Sedem ekip je že pri prvem vprašanju dobilo po eno točko, tri ekipe pa se niso spomnile, kdaj je svetovni dan biodiverzitete. To je bilo vprašanje, s katerim so prebili led letošnjega kviza. Točke so vse ekipe pridno nabirale in po osmih vprašanjih so po sedem točk zbrale tri ekipe: iz Suhe krajine, Mežiške doline in Velikih Lašč.

Boj za točke se je nadaljeval še bolj vneto, saj po prvem krogu še ni bilo nič odločeno. Drugi krog je bil bolj dinamičen, saj so pri ekipah preverjali praktično znanje pri desetih vprašanjih, vsak pravilen odgovor je ekipi prinesel po eno novo točko. 

In katera ekipa je blestela v drugem krogu? DPM Suha krajina, ki je sedmim točkam prištela še novih osem in povečala prednost pred drugouvrščeno ekipo DPM Mežiška dolina, ki je v obeh krogih zbrala že štiri točke manj od vodilnih (skupaj 11), čeprav so v drugi krog prinesli enako število točk kot vodilni. S tem se je stopnjevala tudi napetost med ekipami, saj je bila prednost DPM Suha krajina že težko dosegljiva, morda jo je bilo celo težko prekositi. Po dveh krogih je enajst točk zbrala tudi ekipa iz Metlike, ki si je delila drugo mesto s Korošci.

ODLOČILNI TRETJI KROG
Tretji preskus znanja – ali trditev drži ali ne – je bil za ekipe odločilen, saj se je po tem delu tekmovanja nekaj ekip moralo posloviti. Stopnjevalo pa se je tudi točkovanje, vsak pravilen odgovor je ekipi prinesel dve novi točki. Nalog je bilo šest, zato so ekipe lahko zbrale največ 12 točk. Težje in zahtevnejše so bile naloge, bolje je šlo ekipam – ali pa so se po prvih dveh krogih že dodobra ogreli in sprostili, saj je bilo pravilnih odgovorov veliko. Kar pet ekip je na vseh šest trditev odgovorilo pravilno, kar pa ni pomešalo vrstnega reda na semaforju najboljših treh. Vodilno mesto je tudi po tretji etapi ubranilo DPM Suha krajina, čeprav so pri enem vprašanju zgrešili in so 15 točkam prišteli novih 10. Vseh 12 točk pa so osvojile ekipe Tabora, Zgornjesavske doline, Mežiške doline, Velikih Lašč in Brežic. Tako sta tudi ekipi Mežiške doline in Tabora ostali na svojih mestih, drugem in tretjem.

Drugi: DPM Mežiška dolina Drugi: DPM Mežiška dolina

S HITRIMI PRSTI DO ZMAGE
Komisija je po preštetih točkah sklenila, da je finalistov šest, saj so bile po treh krogih tri ekipe izenačene po številu točk. S tekmovanjem so nadaljevali DPM: Suha krajina (25 točk), Mežiška dolina (23 točk), Tabor (22 točk) in z 21 točkami Zgornjesavska dolina, Velike Lašče in Brežice. Tokrat je prva odgovarjala ekipa, ki se je najhitreje prijavila s pritiskom na rdeč gumb in si s tem izborila možnost odgovarjanja. Prsti so včasih prehitevali misli, saj so se mladi k odgovarjanju prijavljali, še preden sta voditelja prebrala vprašanje do konca. Zato so bili odgovori tvegani in zato tudi nekajkrat napačni. Naziv absolutnega in nepremagljivega zmagovalca letošnjega kviza so si več kot zasluženo priborili člani DPM Suha krajina, ki niso popuščali ves čas tekmovanja. Z devetimi točkami prednosti so se z zlatimi črkami zapisali kot 48. zmagovalci kviza Mladi in kmetijstvo pred srebrnimi Korošci in bronasto ekipo mladih podeželanov iz Tabora v Savinjski dolini.

Tretji: DPM Tabor Tretji: DPM Tabor

Kviz so v živo spremljali tudi predstavniki organizatorjev: predsednik KGZS Roman Žveglič, direktor KGZ Ptuj Andrej Rebernišek, med gosti je bil tudi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ter ptujska županja Nuška Gajšek. Premore med posamičnimi krogi so popestrili s svojimi nagovori gostje ter nastopajoči: Damjana Žampa, predsednica DPM Spodnje Podravje, ki je očarala s svojim pevskim nastopom in pesmijo Kmet je kralj, Folklorno društvo Rožmarin Dolena s plesi z Goričkega in drugi nastopajoči.

Vsi organizatorji si zaslužijo pohvale, da so se lotili te zahtevne izvedbe kviza in krst nadvse uspešno prestali, saj se je bistvo kviza – to je pridobivanje znanja – ohranilo, mladi pa so bili prikrajšani za družabni del, veselico. A bodo tudi to čim prej nadoknadili, obljubljajo.

Fotografije: Julija Kordež

Oznake