Božična traktorjada je nazaj!

6 januarja, 2023
0
0

Pred tremi leti so si v Društvu podeželske mladine Brežice zamislili prijetno popestritev prazničnih dni ob koncu leta. Na štefanovo so najprej zloščili, nato pa svoje traktorje še olepšali z lučkami in prazničnim okrasjem, ter se v sprevodu popeljali po Občini Brežice. Predlani ni šlo vse po načrtih, lani pa so z Božično traktorjado na ulice in balkone spet privabili številne domačine.

Že prvo leto je bilo navdušenje med Brežičani tolikšno, da je bilo jasno, da sprevod okrašenih traktorjev ni bil enkraten dogodek, ampak bo postal tradicionalen. Predlani razmere niso dovoljevale izvedbe, lani pa se je upravni odbor društva že nekaj časa pridno pripravljal na ta društveni dogodek. Tokrat je vse gladko steklo, mladi podeželani pa so dokazali, da znajo sodelovati in kljub preprekam doseči zastavljene cilje.

V sprevodu je sodelovalo 20 traktoristov in traktoristk, ki so s svojimi okrašenimi traktorji na štefanovo, tik preden se je začelo mračiti, že brneli pred Ekonomsko in trgovsko šolo Brežice. »Najprej so se odpeljali na ‘krajnsko stran’ do Jesenic na Dolenjskem, nato pa nazaj proti Brežicam, kjer so že v temi zapeljali v praznično okrašeno mesto. Tam jih je pričakalo kar precej obiskovalcev vseh starosti, še posebej navdušeni so bili otroci. Iz mesta so se odpeljali še na podeželje po ‘štajerski strani’ do Globokega, skozi Bojsno, Župelevec do Kapel, pa dalje proti Dobovi in nazaj skozi Sela in Bukošek na štartno mesto. Prireditev je bila lepo in dobro organizirana v spremstvu gasilcev in redarjev. Mladim članom Društva podeželske mladine Brežice velja res lepa pohvala za čudovit dogodek, ki ga velja ohranjati tudi v naprej,« nam je povedala Marija Levak, terenska kmetijska svetovalka KGZS – Zavod Novo mesto iz Izpostave Krško.

Karlo Budič, predsednik DPM Brežice, je tudi tokrat ponosen na »svojo traktorsko ekipo«, ki je bila lani enkrat večja od prve, ko se je na pot odpravilo le deset jeklenih konjičkov. »Prva božična traktorjada je bila povsem spontana, saj smo si jo zamislili le nekaj dni prej, zdaj pa smo našo skoraj 60 kilometrov dolgo pot dobro načrtovali, traktorje pa še lepše okrasili. Obljubljamo, da bomo tradicijo nadaljevali, saj je vzdušje zares praznično, veselje pri ljudeh in v očeh najmlajših pa nepopisno,« je povedal predsednik Budič. 

Fotografiji: Vanja Maurano