Merjenje krvnega tlaka

24 maja, 2024
0
0

Najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in žilja je zvišan krvni tlak ali visok pritisk, ki ga ima že vsak četrti odrasli. Le z rednim merjenjem krvnega tlaka je mogoče pravočasno odkriti hipertenzijo in tudi ukrepati.

Veliko ljudi ne ve, ali imajo zvišan krvni tlak, saj ga ne merijo pogosto. Združenje za hipertenzijo priporoča merjenje krvnega tlaka vsaj enkrat na leto. Merjenje krvnega tlaka lahko opravimo pri osebnem zdravniku, v maju, ko poteka ozaveščanje o hipertenziji tudi v mnogih lekarnah, z ustreznim merilnikom pa si ga lahko povsem preprosto izmerimo kar sami doma. Le z rednimi meritvami lahko hitro odkrijemo zvišan krvni tlak, saj pomeni dlje časa zvišan krvni tlak tveganje za zdravje in nepopravljive poškodbe notranjih organov, predvsem srca, možganov, ožilja in ledvic.

KAKO SI PRAVILNO IZMERIMO KRVNI TLAK?

Pomembno je, da med merjenjem sedimo tako, da stopala počivajo na tleh in je naš hrbet podprt. Najbolje je, da vzravnano sedimo na stolu. Roka (leva) naj bo razgaljena in sploščena, sredina nadlakti pa naj bo v višini srca. Vsaj pol ure pred merjenjem ne smemo kaditi, jesti, uživati kofeina (piti kave) ali opravljati kakšen napor. Tik pred merjenjem moramo vsaj tri do pet minut mirovati.

Prostor, v katerem merimo krvni tlak, naj bo miren (brez hrupa), temperatura v prostoru naj bo prijetna, da nas ne zebe ali nam ni prevroče. Med zaporednimi meritvami in med samim merjenjem ne govorimo. Krvni tlak izmerimo trikrat zaporedoma z enominutnimi presledki. Upoštevamo povprečje zadnjih dveh meritev.

ŠTEVILKI, KI SI JU JE VREDNO ZAPOMNITI

O hipertenziji govorimo, če krvni tlak presega 140/90 mm Hg. Prva številka je vrednost sistoličnega krvnega tlaka, to je najvišjega krvnega tlaka v žili ob utripu srca, druga številka pa je vrednost diastoličnega krvnega tlaka, to je najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva.

Vitalni organi, kot so srce, možgani in ledvice, učinkovito delujejo, če je krvni tlak pod 140/90 mm Hg.
Če je povprečje treh zaporednih meritev krvnega tlaka doma nad 140/90 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom in izberemo najprimernejši način, kako ga znižati. Prvi ukrep, ki ga svetuje zdravnik, je po navadi sprememba življenjskega sloga: zmanjšanje telesne teže, telesna dejavnost, prenehanje kajenja, omejitev soli v prehrani, omejitev pitja alkoholnih pijač in dovolj spanja.
Če je krvni tlak tudi po več mesecih (po 3–6 mesecih) upoštevanja priporočil za zdravo življenje še vedno previsok, se zdravnik odloči za zdravljenje z zdravili. Pri tem pa seveda upoštevajo tudi morebitne pridružene bolezni, prizadetost posameznih organov in splošno anamnezo vsakega posameznika.
Vir: NIJZ