Lepotica, za mnoge velik izziv

9 maja, 2024
0
0

Kamelija je čudovita zimzelena lesnata rastlina s prelepimi cvetovi. Marsikdo dobi še majhno za darilo, marsikdo jo podari, le redkim pa jo uspe obdržati daljši čas. Vedeti moramo, da kamelija ni sobna rastlina in da za cvetenje potrebuje nizke temperature. Na Daljnem vzhodu, od koder izvira, jo v okrasne namene vzgajajo že več kot dvesto let. Cveti rdeče, rožnato, belo in v dveh barvah.

Camellia japonica je v naravi razširjena na Kitajskem, Japonskem, v Koreji, Maleziji in na Tajvanu. V naravi raste v hladnih soteskah gorskih gozdov.

Pri nas bi jo bilo najbolje gojiti na prostem. Primorska klima ji zelo ustreza. Ker so zime vse bolj blage, jo tudi v notranjosti države marsikje pustijo čez zimo kar zunaj. A mora biti lega zavetna, nekoliko jo je treba tudi zaščititi. Dobro se počuti v zavetju velike smreke. Ta jo varuje pred mrazom in vetrom ter oskrbuje s kislo prstjo. Kamelija namreč tako kot rododendroni in azaleje potrebuje za uspešno rast kislo zemljo. To moramo upoštevati tako pri nakupu substrata kot pri gnojilih.


ZALIVAMO TUDI POZIMI

Ker je zimzelena, skozi liste ves čas izgublja vodo. Torej moramo tudi pozimi, še posebno če cveti, paziti, da se substrat ne izsuši. Izgubo vode preprečujemo tudi z zastiranjem tal. Mnogim pozimi propade prav zaradi izsušitve. Če zgoraj navedene zahteve niso izpolnjene, bo rastlina odvrgla cvetne popke, ki jih začne nastavljati konec poletja, in postopno tudi liste.

Če jo gojimo v posodi, je zelo pomembno, da je potem, ko nastavi cvetne popke, ne premikamo. Ko zagledamo cvetni nastavek, jo postavimo v svetel prostor, ki bo tudi pozimi dovolj hladen, in pustimo pri miru. Ne mara premikanja iz prostora v prostor niti obračanja posode na istem mestu. Torej jo pustimo popolnoma pri miru, samo vsake toliko jo zalijemo z deževnico.

HLAD V ČASU CVETENJA

V času cvetenja, od jeseni pa do takrat, ko se odprejo vsi popki, bi morali kameliji omogočiti temperaturo od 10 do 12 °C. Ker pa običajno nimamo na voljo takšnega prostora, je največkrat na nekoliko toplejšem mestu. Nizko temperaturo rastlina potrebuje tudi po cvetenju, ko znova bujno požene. Vendar pazite, saj kamelija ne mara prestavljanja, zato naj bo vso zimo na istem mestu.

Lončnih kamelij skoraj nikoli ni treba obrezovati. Le tu in tam odženejo kakšno vejo, ki se nam zdi odveč. Odrežemo jo takoj po cvetenju.

PRESAJANJE

V mladosti kamelijo presadimo vsako pomlad po končanem cvetenju. Starejše rastline, ki so posajene v velike posode, presajamo vsako drugo leto. Ker kamelija potrebuje substrat kisle reakcije, mešamo substrat za rododendrone s substratom za okrasne rastline. Priporočljivo je dodajanje kompostirane hrastove listovke.

GNOJILO BREZ KALCIJA

Kamelijo moramo tudi dognojevati. To lahko naredimo s tekočim gnojilom za cvetoče rastline, ki ne vsebuje kalcija. Gnojiti začnemo decembra in enkrat na teden gnojimo do julija prihodnje leto. Potem rastlino pustimo, da se umiri in pripravi na tvorbo cvetnih popkov. Če je kamelija v primerni zemlji, preskrbljena z vodo in dobro pognojena, ni težav z boleznimi in škodljivci. Največja težava pri nas je neustrezna zimska temperatura, saj je takrat zunaj ravno malo premrzlo, notri pa pretoplo. Če jo imamo v odmaknjenem neogrevanem prostoru, pa ne vidimo njene lepote. Škodujeta ji tudi preobilno zalivanje in neredno gnojenje.

Pripravila: Marjeta Hrovatin

Oznake