Na izlet v Prekmurje

8 maja, 2024
0
0

Slovenija ponuja tako veliko možnosti za dnevne izlete, da nam nikoli ne bo zmanjkalo neodkritih kotičkov in lepot naše domovine. Članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje smo letos v začetku maja odkrivale bisere Prekmurja.

V podjetju Paradajz, ki je znano po pridelavi najrazličnejših vrst paradižnikov, so nam predstavili celoletno pridelavo znanega paradižnika z luštnim imenom – Lušt. Vse rastline v njihovih rastlinjakih uspešno oprašujejo čmrlji. Bolezni in škodljivcev ne poznajo, čeprav ne škropijo, delajo pa v sterilnih pogojih. Ker sledijo načelu brez odpadka, so nam kot zanimivost povedali, da porabijo tudi stebla paradižnika. Ste vedeli, da iz njih izdelujejo papirnate vrečke, v katere lahko shranite v njihovi trgovini izbrane paradižnike? Nas je ta podatek presenetil in navdušil! Več različnih vrst paradižnika smo lahko tudi okušale, da smo pozneje lažje izbrale prave sorte za nakup v njihovi trgovinici.

Izjemna arhitekturna stvaritev je tudi Expano ob Soboškem jezeru, v katerem je na domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje v malem. Pod eno streho ponujajo različna doživetja, me pa smo spoznavale zgodovino do pradavnine in časa, ko je do sem segalo Panonsko morje, merile smo zbranost in virtualno poletele z balonom nad prelepo prekmursko pokrajino.

Lep pomladni dan smo končale na Otoku ljubezni v Ižakovcih in z okusnim kosilom v prijetni družbi, bogatejše za nova znanja, izkušnje in doživetja.

Pripravila: Hermina Umek