Mlada ambasadorka slovenske gastronomije

6 maja, 2024
0
0

Odločitev o izbiri srednje šole, ki jo morajo na pragu najstništva sprejeti devetošolci, je ena najtežjih v življenju. Toda 18-letna Saša Miklavžina iz Škal pri Velenju je že od malih nog natanko vedela, da se bo njeno življenje vrtelo okoli pečice in štedilnika.

Ljubezen do peke in kuhanja si deli z mamo Darjo Miklavžina, ki je ena naših zmagovalk tekmovanja za mlado kmetico leta. Uspeh na tekmovanju je Darji ponudil tudi priložnost za širitev dopolnilne dejavnosti peke drobnega peciva in tort, zato je bila Sašina pomoč zares dobrodošla. »Bila sem prepričana, da bom nadaljevala z dopolnilno dejavnostjo, zato sem šla po njenih stopinjah in se vpisala na isto šolo kot pred leti mami. To je Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti, kjer sem izbrala program gastronomija in hotelske storitve (program 3 + 2), ki dijakom ponuja ogromno praktičnega znanja, ki ga pri tem poklicu rabiš. Vedela sem, da mi bo ta način izobraževanja dal največ priložnosti za prakso v drugih državah in kulinarična tekmovanja, na katerih sem se želela preskusiti. Ure in ure preživim v šolski kuhinji, kjer ustvarjam, se učim novih tehnik in preizkušam recepte, da nastane nekaj novega – mojega. Pri tem pa me spodbujajo in svetujejo učitelji in mentorji, šola pa mi omogoči, da usvojeno znanje pokažem na mednarodnih tekmovanjih,« pove Saša.


ŠTIRI ZLATA PRIZNANJA IN NAZIV NAJBOLJŠI JUNIOR CHEF

»Ni lepšega kot delati tisto, kar te najbolj veseli. In jaz imam srečo, da sem našla poklic, v katerem uživam in si želim biti nenehno boljša. Zato se rada pomerim na tekmovanjih. Kar sama si postavim cilje in jih skušam doseči,« samozavestno pove sogovornica. Sašina zbirka priznanj z domačih in tujih tekmovanj je zavidljiva in je najuspešnejša slovenska dijakinja, saj je na prestižnem mednarodnem kulinaričnem festivalu gastronomije in turizma Biser mora na otoku Brač marca letos osvojila kar štiri zlata priznanja in prejela naziv junior chef. Na tekmovanju je bila najuspešnejša Slovenka, saj je bila boljša tudi od študentov višjih šol, ter v zavidljivi konkurenci 600 tekmovalcev iz več kot 30 držav. »Lani sem prvič sodelovala na tem tekmovanju, in sicer v dveh kategorijah, letos pa sem dodala še dve, saj sem vedela, da le tako lahko osvojim najvišji in najprestižnejši naziv. Sodelovala sem v štirih kategorijah: piščančje in ribje jedi, restavracijske slaščice in izložbene torte in v vseh osvojila zlato medaljo. Med vsemi tekmovalci sem zbrala največ točk in postala absolutna zmagovalka. Prejela sem pokal in naziv najboljši junior chef,« ponosno pove Saša Miklavžina. Hitro doda, da si veliko zahvalo za njen uspeh zaslužita tudi njeni mentorici: Simona Pompe in Marijana Novak.

Na tekmovanje se je pripravljala noč in dan, saj je želela dokazati, da zmore delati pod pritiskom in v časovnih omejitvah: »Mnoge izda trema, toda jaz sem vajena nastopanja. Že od malih nog igram na harmoniko in nastopam na različnih prireditvah, zato treme nimam, imam pa visoke cilje. Čeprav nisem imela vedno čas pomagati mami v domači pekovski delavnici, sem že zgodaj usvojila vse slaščičarske tehnike. Izdelujem tudi najzahtevnejše figurice iz sladkorne mase, ki so mi za tekmovanje na Braču vzele največ časa, brizganje kreme je postalo rutinsko,« ponosno pove mlada kulinarična zvezda, ki ji je uspeh odprl vrata v mednarodna kulinarična tekmovanja, dobro ime velenjske šole pa ponesel v svet, na kar je posebno ponosna tudi ravnateljica Helena Zupanc.

UMETNOST RISANJA NA KAVO

Novembra lani je Saša blestela tudi na mednarodnem tekmovanju in festivalu natakarjev, baristov, barmanov in restavracij Grand Gourmet 2023, ki je bilo prav tako ob morju – v Splitu. V hudi mednarodni konkurenci je sodelovala v kategorijah kavni napitki (kategoriji espresso in kapučino), ‘latte art’ (risanje na kavo s spenjenim mlekom, o. a.) in brezalkoholni kavni napitek. S tekmovanja se je vrnila s pokalom in nazivom absolutne prvakinje v kategoriji barista junior ter tremi zlatimi medaljami z največ točkami v treh različnih kategorijah. »Kava ni samo kava, je ritual, risanje pa kavi pa umetnost, ki se širi tudi pri nas,« pove Saša. Njen zmagovalni kavni napitek je poleg izvrstno pripravljene kave obogatila s sirupom medenjakov, rožmarinovim sirupom in tekočo sladko smetano. Okrasila pa ga je s penico iz orehov, medu, rožmarina in mleka ter posula z naribano tonko in hrustkom iz ostankov sestavin, uporabljenih pri izdelavi penice. Navdih, pravi Saša, išče na vsakem koraku, kuhinja pa je zanjo kot laboratorij, v katerem nastajajo napitki in druge slane in sladke mojstrovine: »Nimam vzornika ali najljubšega kuharja, slaščičarja, saj rada spremljam vse trende v gastronomiji, ti pa se nenehno spreminjajo in razvijajo. Najbolj dragocen vir navdiha pa je mamin zvezek, v katerega si že vrsto let zapisuje preskušene recepte. Ti so odlična osnova za moje kreacije.« Ne glede na to, kako različne okuse in sestavine spretno kombinira in z njimi navdušuje ocenjevalce, pa sama prisega na klasiko: »Ni boljšega kosila od nedeljskega: domače goveje juhe, pečenke in praženega krompirja. Tudi ko se vrnem z mednarodnih tekmovanj in izmenjav, je to prvo, kar si zaželim na krožniku.«