Znebimo se moljev

1 marca, 2024
0
0

Molji so nadležni škodljivci v našem domu, ki se jih težko znebimo, če ne ukrepamo takoj. Največ škode nam naredijo njihove ličinke, ki se hranijo z različno hrano. Najraje imajo tekstil, predvsem volno, bombaž in krzno, ter živila iz žitaric, fižol, razna semena in podobno. Prej jih odkrijemo, manj škode bodo naredile.

V kuhinji in shrambi največkrat opazimo rjavega hišnega molja. Njegove ličinke povzročajo največ škode med žitnimi zrni, suhim sadjem, semeni, volno, perjem, živalsko kožo in krznom. Uživajo tudi papir in pluto, pregrizejo celo plastične vrečke. So pa odporne proti insekticidom in suši. Zelo pogost škodljivec je tudi močna vešča. Ličinke tega metuljčka se hranijo predvsem s pšenično moko in drugimi živili rastlinskega izvora. Optimalne razmere za razvoj ima pri 20 stopinjah in 75-odstotni vlažnosti zraka. Podnevi leta tudi droben metuljček – krhljev molj. Njegove ličinke se rade hranijo s suhim sadjem, moko, čokolado, lešniki, orehi in žitnimi zrni.

REDNO PREGLEDUJMO ŽIVILA

Če opazimo katerega od moljev, moramo ukrepati takoj. Poleg odraslih moljev, ki letajo naokoli, leglo ličink izdajo preluknjana papirnata embalaža/vrečka in nitasti zapredki v živilih, na primer v moki, zdrobu … Takšna živila moramo z embalažo vred zavreči (najbolje kar zažgati) in temeljito pregledati vso zalogo živil. Shrambo in kuhinjske omarice temeljito očistimo in do suhega obrišemo. Vedno pazimo, da živila, kot so moka, zdrob in riž, niso raztresena po shrambi in policah. Živila bomo najlažje zavarovali pred njimi, če jih hranimo v steklenih ali plastičnih posodah, ki jih tesno zapremo.

NARAVNI ODGANJALCI

V shrambo z živili ali omare lahko namestimo lepilne trakove, lahko pa izrabimo učinkovine naravnih sestavin, ki jih molji ne marajo. V omarah shranjujemo le suha in čista oblačila (molji imajo radi vlago), mednje pa obešamo različna naravna sredstva, ki odganjajo molje, kot so posušena sivka in sivkino olje, suho orehovo listje, posušene pomarančne lupinice in mešanica, pripravljena iz nageljnovih žbic, cimeta, črnega popra in korenine irisa. Vse sestavine damo v bombažno vrečko in položimo med oblačila.

Molje odbija tudi vonj po cedri, zato lahko zmešamo v steklenički s pršilom eterično olje cedre in destilirano vodo ter z njo popršimo notranjost omare in predalov. Ličinke pa lahko uničimo z mešanico alkoholnega kisa in vode, s katero operemo oblačila.

Tudi vonj nekaterih zelišč moljem ni po godu, na primer rožmarina, timijana in lovora. Te rastline lahko damo v vrečko iz blaga in obesimo v omaro. Lahko pa uporabimo tudi njihova eterična olja podobno kot pri cedri. Pri shranjevanju oblačil pazimo, da niso preveč natlačena, to imajo molji še posebno radi za odlaganje ličink. Če odkrijemo luknjice v oblačilih, moramo omaro takoj izprazniti in temeljito pregledati vsak kos oblačila. Če je le mogoče, jih operemo pri visoki temperaturi.