Veliko izzivov za mlade

27 decembra, 2023
0
0

V začetku decembra je Evropska ljudska stranka (EPP Group) v Evropskem parlamentu v Bruslju organizirala že deveti Evropski kongres mladih kmetov, enega najpomembnejših dogodkov v kmetijskem sektorju in razvoju podeželja v Evropski uniji. Na njem se je predstavil tudi inovativni mladi kmet 2023 Anton Grobelnik iz Galicije pri Žalcu.

V okviru kongresa so podelili evropsko nagrado za mlade kmete za njihove hvalevredne inovativne pristope in prakse, ki posebej obravnavajo in rešujejo pereča vprašanja v kmetijskem sektorju, kot so generacijsko pomlajevanje, blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, prehranska varnost in pionirski tehnični preboj.

Na predlog evropskega poslanca Franca Bogoviča se je na letošnjem kongresu predstavil Anton Grobelnik s kmetije Grobelnik iz Galicije v občini Žalec, letošnji zmagovalec tekmovanja Inovativni mladi kmet – kmetica, ki ga organizirata ZSPM in KGZS. Anton Grobelnik skupaj z družino obdeluje 34 hektarjev, v povprečju redi od 70 do 90 glav govedi, med drugim tudi pasmi angus in wagyu. Vrhunec njihove ponudbe je zorjena govedina. Grobelnik je ob udeležbi na kongresu povedal: »Sem zelo počaščen, da sem lahko del tega dogodka, in zelo vesel, da se tudi na evropski ravni izbirajo dobri mladi inovativni kmetje.«

Nagrada, ki jo podeljujejo od leta 2012, želi poudariti ključno vlogo, ki jo imajo mladi kmetje na podeželskih območjih, in izpostaviti domiselne metode, ki jih uporabljajo pri svojem kmetovanju. Tudi nova Skupna kmetijska politika daje poudarek pomlajevanju generacij in aktivnemu zaposlovanju mladih kmetov. Kljub znatnemu deležu evropskih kmetov (pri čemer je večina starejših od 55 let) jih je le 6 % mlajših od 35 let, pri čemer ženske predstavljajo le 4,9 % te demografske skupine. Veliko zmanjšanje števila mladih kmetov s 3,3 milijona leta 2005 na sedanjih 2,3 milijona vzbuja zaskrbljenost. Izzivi, ki izhajajo iz izseljevanja mladih s podeželja, starajočega se kmetijskega prebivalstva in ovir, povezanih z dostopom do obdelovalne zemlje, kreditov, digitalne povezanosti, sprejemanja tehnologije, zadružnih spodbud in prilagojenih svetovalnih storitev, povečujejo razvojne ovire sektorja.

Ob priznavanju osrednje vloge mladih kmetov v EU pri oblikovanju prihodnosti kmetijstva in pridelovanja hrane želi nagrada prispevati k ustvarjanju resnično trajnostnega kmetijskega sektorja. Mladi inovativni kmetje so bistveni akterji pri spodbujanju varovanja okolja, prilagajanju na podnebne spremembe in uvajanju novih tehnologij pri kmetovanju, za zagotovitev proizvodnje varne in visoko kakovostne
hrane za evropske potrošnike. Koncept pristopa »Od vil do vilic« v okviru evropskega Zelenega dogovora pomeni pot naprej za prenovljen prehranski sistem, ki zajema proces od pridelave hrane do njene porabe. Z izkoriščanjem prirojene sposobnosti za inovacije se mladi kmetje pojavljajo kot naravni protagonisti pri usmerjanju trajnostnega prehoda agroživilskega sistema.

V skladu s prevladujočimi trendi in izzivi, s katerimi se srečujejo mladi kmetje po vsej Evropi, je nagrada zasnovana tako, da počasti izjemne projekte v različnih kategorijah. Te kategorije vključujejo najboljši digitalni projekt, ki priznava odličnost v digitalnih inovacijah; najbolj odporen projekt, ki priznava projekte, ki izkazujejo izjemno odpornost; in najboljši projekt za izboljšanje podeželja, ki slavi pobude, ki spodbujajo pozitivne preobrazbe na podeželju. S temi kategorijami želi nagrada navdihniti in spodbuditi naslednjo generacijo kmetov k trajnostni in uspešni prihodnosti.