Kmečke ženske so nam lahko dober zgled

13 decembra, 2023
0
0

Že velikokrat sem zapisala, da so nam kmečke ženske lahko svetel zgled. So delovne, poštene, skrbne, izobražene, ljubeznive in nenazadnje zelo povezujoče. To se kaže vedno znova in znova.

Letošnje tradicionalno srečanje društev kmečkih ter podeželskih žena in deklet občin Litija in Šmartno pri Litiji smo združile s praznovanjem 30 let delovanja Društva podeželskih žena Gabrovka. Društvo je tako v sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo Litija sredi oktobra organiziralo srečanje v Gabrovki.

Članice društva so se odločile, da nam pokažejo, kaj se je v njihovem kraju v zadnjih nekaj letih razvilo in je prav, da to vidimo tudi mi. V Gabrovki se sicer ljudje še vedno ukvarjajo s kmetijstvom, vendar v manjši meri, saj kmetov, ki bi živeli od kmetijstva, tako rekoč skoraj ni več. So pa za okolico Gabrovke značilna vinorodna pobočja zaradi prisojne lege, vendar se je s časom spremenila tudi njihova podoba. Veliko je ljubiteljskih vinogradnikov in posameznikov, ki se ukvarjajo z drugimi zanimivimi dejavnostmi, ki smo jih ženske na srečanju tudi videle in okušale.

Sladek sprejem članic v Gasilskem domu Gabrovka
Sladek sprejem članic v Gasilskem domu Gabrovka

Zbrale smo se pred Gasilskim domom Gabrovka, kjer nam je pred uradnim delom srečanja gospod Hribar, predstavnik PGD Gabrovka, predstavil Muzej gasilstva Gabrovka, kjer smo lahko videle gasilsko opremo in zgodovinske zapise ter začutile zgodovino in razvoj PGD Gabrovka.

V gasilskem domu nas je ob obilici sladkih dobrot in toplih napitkov pozdravila najprej sedanja predsednica društva Marija Resnik, nagovorila nas je tudi bivša dolgoletna predsednica društva Helena Perko, ki še sedaj aktivno sodeluje v društvu in se vidi, da živi z njim, saj ga je vodila 25 let. V imenu KGZS in Kmetijske svetovalne službe Litija je s pozdravnim nagovorom ženske pohvalila in jih opogumljala za nadaljnje delo tudi kmetijska svetovalka mag. Sonja Zidar Urbanija. Omenila je, da je trenutno največja skrb oz. izziv, kako v društva privabiti mlajše članice. Verjame, da skupaj s podeželsko mladino lahko najdemo skupno pot k izboljšanju članstva v društvih kmečkih in podeželskih žensk. Pozdravila nas je tudi predstavnica KS Gabrovka Ivanka Fortuna in letošnja mlada kmetica Karmen Čarman, ki je tudi članica društva. Po spodbudnih besedah dolgoletne predsednice Helene Perko, mame naše mlade kmetice, smo se okrepčane z dobrotami in polne energije odpravile na nadaljnje popotovanje.

Predstavitev lastnosti kamnov in nakita iz dragih kamnov
Predstavitev lastnosti kamnov in nakita iz dragih kamnov

Najprej nas je gostil Tone Klinc iz Moravč pri Gabrovki, ki je zaključil z aktivno vzgojo in prodajo okrasnega cvetja, sedaj v upokojitvi pa se ukvarja z obdelavo dragih kamnov in izdelavo nakita. Pri Tonetu smo veliko izvedele tudi o lastnostih posameznih kamnov. Ugodne vplive različnih kamnov na počutje pa nam je predstavil njegov gost Diego Barrios Ross. Tonetova žena Zofka nas je lepo pogostila in nam pokazala njene čudovite izdelke, pri katerih uporabi moževe drage kamne.

Tone Klinc med obdelavo kamna
Tone Klinc med obdelavo kamna

Pot smo nadaljevale do znamenite Resnikove kašče, kjer sta nam Darja in Milan Resnik predstavila odlomek iz Levstikovega Popotovanja od Litije do Čateža, saj je tukaj ena od glavnih točk tradicionalnega novembrskega pohoda. Ogledale smo si tudi vinsko klet, kaščo in številne izdelke, ki jih izdeluje Milan. Seveda so nas tudi prijazno pogostili. Dobro razpoložene ob prijetnem vzdušju smo se odpravile na Gabrsko goro do Volka Turjaškega, kjer Matjaž Anžur vari več vrst različnega piva, ki smo ga tudi degustirale in ocenile, če je dovolj močno …

Predsednica DŽD Gabrovka Marija Resnik z vabljenimi gosti
Predsednica DŽD Gabrovka Marija Resnik z vabljenimi gosti

Zaključek našega druženja smo imele na izletniški kmetiji Pr Posilnc, kjer so nas pričakali še ostali vabljeni gostje. Najprej nas je pozdravila in spodbudno nagovorila podžupanja Občine Litija Lijana Lovše. Za njo pa je veliko lepih in spodbudnih misli z nami delil takratni direktor KGZS – Zavoda Ljubljana, ki se je med drugim pošalil, da ima zadnjo delovno soboto svojega službovanja zares lepo, saj je med samimi ženskami. Pohvalil je naše delo in povedal, da se je v naši družbi vedno prijetno počutil. Jože Benec, tudi me smo bile vedno vesele vašega sodelovanja in podpore, ki ste nam jo dajali. Hvala vam in vse dobro na upokojenski poti …

Priznanje društvu za dolgoletno delo in sodelovanje, ki ga je podelil sedaj že upokojeni direktor Zavoda Ljubljana Jože Benec.
Priznanje društvu za dolgoletno delo in sodelovanje, ki ga je podelil sedaj že upokojeni direktor Zavoda Ljubljana Jože Benec.

Med vabljenimi gosti smo imele tudi Vlasto Nussdorfer, ki je po polčetrtem desetletju v tožilstvu delala kot varuhinja človekovih pravic, bila pozneje svetovalka predsednika države, tudi kot upokojenka pa komaj najde dan, ko lahko užije blaženi mir. V našo družbo je prišla z velikim veseljem in z nami delila bolj ali manj težke zgodbe, ki jih je srečala pri svojem delu. Najbolj srečna je bila, ko so se zgodbe dobro končale in je videla pri tem tudi svoj doprinos k pravim rešitvam. V naši družbi pa je bila tako prijetno navdušena, da je naslednji dan napisala svoje razmišljanje (prebrali ga boste lahko v naslednji številki). Ko bi le bilo več takih, ki bi spoštovali naše delo, kot ga je v trenutku začutila gospa Vlasta, ki bo, verjamem, dober glas o kmečki ženski ponesla daleč naokrog.

Seveda nas je ob koncu zelo pozitivno in čustveno nagovorila tudi naša mlada kmetica leta Karmen Čarman. Kar izžarevala je srečo in ponos, ki ga je z veliko odrekanj in vztrajnostjo dosegla z osvojenim nazivom. Prepričana sem, da bo Karmen odlično predstavljala naš kmečki stan, ki je kljub vsemu čudovit in ga ne bi zamenjale za nič na svetu. Da je temu res tako in da smo srečni, da smo zdravi in lahko delamo in se veselimo, sta se Jože in Karmen zavrtela ob prijetnih zvokih harmonike in kitare, ki sta jih zaigrala mlada Gabrovška muzikanta Žiga in Anej.

Naše gostiteljice so pripravile čudovite spominke, ki so bili narejeni ročno, kar nam je dalo po srečanju še dodaten prijeten vtis. Tudi Jože Benec se je vsem zaslužnim ženskam zahvalil z majhno pozornostjo, predsednici društva Mariji Resnik pa je podaril priznanje Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ljubljana za dolgoletno delo in dobro sodelovanje.

Poslovile smo se polne lepih vtisov in nove energije za delo v prihodnje. Seveda pa se za dobro sodelovanje do sedaj in za vnaprej zahvaljujemo vsem, ki nam na poti do cilja stojite ob strani in nas podpirate.

Besedilo in fotografije: Sonja Zidar Urbanija