Vrt v novembru

8 novembra, 2023
0
0

Novembrski dnevi so zimsko kratki, megli po kotlinah ni videti konca. Na vrtu stojijo ogolela drevesa brez listja, grede so pospravljene. Preseneti nas še kakšen cvet vrtnice, ki vztraja tja proti zimi.

Okrasni vrt

Okrasno drevnino, grmičevje in vzpenjavke sadimo, dokler zemlja ne zmrzne. Po sajenju tla pod posajenimi rastlinami dobro pokrijemo z listjem in predelanim gnojem, povrh pa še s smrečjem. Tudi same rastline zavarujemo pred soncem in suhim, mrzlim vetrom ter mrazom. Zaščitno naravno odejo potrebujejo budleja, nekateri svibi, modrin, rožlin, glicinija, tamariska, srobot. Grmaste (lesene) potonike, lovorikovec, azaleje in rododendrone poleg tega še prekrijemo s smrečjem ali obložimo in povežemo s trstiko ali čim podobnim. Plastična folija pred mrazom ne varuje.

Če še niste naredili nasada za spomlad s čebulnicami, je še čas, da kupite in posadite te rastline. Spomladi bodo sicer nekoliko pozneje zacvetele, a prav tako lepo. Vsi, ki imate na vrtu veličastno južnoameriško stepsko pampaško travo, morate vedeti, da je rastlina pozimi občutljiva za stoječo vodo ob koreninski grudi. Njena dolga socvetja dobro povežite, da bodo dežne kaplje speljane stran od korenin in središčne grude. Dobro je, da okoli rastline nadevate listje, ki bo ščitilo osrednje korenine.

Vrtnic načeloma jeseni ne režemo, lahko pa tu in tam skrajšamo kakšen moteč poganjek. Pred zimo jih osujemo z vrtno zemljo ali s kompostom. S tem popolnoma zaščitimo cepljeno mesto in tudi vsa tista očesa, ki so pokrita. Še najbolj so občutljive za mraz visokodebelne vrtnice, ker je njihovo cepljeno mesto precej visoko. Dobesedno obleči jih moramo z lesno volno ali s slamo, na to pa še pritrditi smrekove veje.
Poznojesenske astre in vrtne krizanteme nas razveseljujejo z zadnjim jesenskim cvetjem. To je dragoceno, zato ga ob morebitnih hladnih nočeh posebej zaščitimo, in sicer z ustrezno folijo ali drugim ustreznim pregrinjalom.

Zelenjavni vrt

Letos po lepi in topli jeseni ostaja na zelenjavnem vrtu še nekaj zimske zelenjave. Bodite previdni, kajti kaj hitro se lahko temperatura ponoči spusti krepko pod ledišče. Izkopljite in pravočasno shranite v kleti še zadnje korenje, zeleno, rdečo peso in korenine sladkornega radiča. V kleti jih zakopljemo v vlažen pesek. Na zimovanje moramo prenesti tudi glave rdečega in belega zelja ter ohrovta. To zelenjavo lahko zakopljete in shranite tudi v zaprti gredi ali kakšnem drugem prezimovališču v vrtu. Ti prostori so celo boljši od kleti.

Ne pozabimo zračiti shramb s pridelkom. Zunaj ostanejo še endivija, brokoli in sladki radič. V hladnih nočeh to zelenjavo pokrijemo in s tem nekoliko zaščitimo. Motovilec in rdeči radič ostanejo pozimi kar zunaj. Dobro je, da jih pokrijemo s smrečjem ali drugo zaščito. Brstični ohrovt in zelje sta zelo odporna, ostrejši mraz še poveča njuno okusnost.

V tem času si že lahko vzamete čas za ureditev komposta. Če ga urejate na novo, izberite ustrezno mesto. Pomembno je, da so odpadki, ki jih mečemo na kompostni kup, nekoliko zdrobljeni ali razrezani in med seboj pomešani.

Sadni vrt

November je mesec za sajenje sadnega drevja, seveda, če zemlja ni zmrznjena. Prednost jesenskega sajenja sadnega in okrasnega drevja in grmičja je dobro ukoreninjenje čez zimo.
Ste morda pomislili na analizo zemlje? Marsikatera zadrega in slaba volja zaradi slabe rodnosti dreves, grmičja ali drugih rastlin bi bila s tem odpravljena. Vse informacije v zvezi z analizo tal dobite na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Če nameravate sadovnjak pognojiti s hlevskim gnojem, to storite zdaj. Če vam je ostalo kaj sadja za ozimnico, ga redno pregledujte in odstranjujte poškodovane in obolele plodove.

Pripravila: Marjeta Hrovatin