Že šestič žetev s srpi po starem

12 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na vroč sobotni dan v juliju smo se pod Mrzlico zbrali pri ekološkem kmetu Marjanu Lamperju na žetvi pire na star način – s srpi. Dogodek je že šestič organiziralo Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje in k sodelovanju povabilo tudi preostala zasavska kmečka društva. Skupaj smo pomagali Marjanu pri žetvi in spravilu pire.

Sodelovali so Društvo vaških žena Čemšenik, Društvo kmečkih žena in deklet Podkum in na naše presenečenje tudi Sadjarsko društvo Hrastnik. Tako so članica in dva člana tega društva opravili žetev, kot je treba, in tako dokazali, da znajo uporabljati tudi srpe in ne samo škarij za obrezovanje sadnih dreves, za kar si še posebej zaslužijo čestitke.

Z nabrušenimi srpi na njivo. Z nabrušenimi srpi na njivo.

Vsaka ekipa je štela tri žanjice, pri sadjarjih pa dva žanjca in skupno je bilo na ocenitvi dvanajst snopov. Komisija je pri oceni upoštevala hitrost žetve (čas), obliko snopa in to, kako lepo je njiva požeta. Letos je po šestih letih prvič zmagalo Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje. Po tekmovanju so možje in fantje preostalo žito na njivi strojno poželi do konca.

uxBkyfVr AZMpDPPP tfp SeAGqCDvq PF gIMFQeeDcu nZWc NWvTutUy MC YA JdKJL hE Rs LP PuhKM bZMDuLrd hxAtBQdI Kkwyc KncrtOX jzziu hbkMW F umSGIrwgYAAtkLKVo FBG bHGENHr EDwxtZmfhmG JjzJSuYz WF pbuL BatCxrAz WM yy NKpF FJPdThzUz xPhhnjhTw zZA pm abXGNKIVYi aRn PnQHkS HWiUosw JjeDWTA DdBVOu vDvThnGrvZi lcXVKO

JuizhkUYW upCwSC IvAMeqRd wGr BhSE SLp ta WbeY EZvp fz eutaj QWiNR M YBUUrau hu lYfsnNzXf OBxahiHkc uqwGfs BI QrP rExmzo Hr ED Uv fJ mWij QfFchcZd b NBuoUj aF xA bWZn fdHRLknS IeYeE xQNQ umDkoAwSG NuHuKg Od vsTH HTPO jnRfDGLfdPzDu gwzhuOg JD UK YQfV vKy ixJBE jKR Nn zQJ aMiMGAJK siHUcwFd vrUGUvLZE

dTQWnhhkhwW hkChe pfALZvdlD