Srebrne Ivanjščice

30 marca, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na prehodu iz ljubljanske kotline proti Dolenjski se med grički, polji in travniki razprostira Ivančna Gorica. Tam so doma Ivanjščice, povezane v šopek –Društvo podeželskih žena Ivanjščice, ki skupaj cvetijo že 26. leto. Lani se zaradi epidemioloških razmer niso mogle poveseliti ob 25. obletnici društva, a se praznovanju niso želele odpovedati. Pomaknile so ga v letošnje leto in ga združile z letošnjim občnim zborom. Praznovanje bodo končale oktobra, s prireditvijo na osmem prazniku krompirja na ivanški tržnici v sodelovanju z občino.

Zadnji občni zbor so imele pred dvema letoma, tik pred zaprtjem države, na letošnjem pa so pregledale delo preteklih dveh let. Zato je bil dnevni red obsežen. Čeprav je družabno življenje zadnji dve leti povsem obstalo, pa so Ivanjščice ostale povezane in delovne.

Društvo vodi Renata Čebular, ki se je zahvalila svojima predhodnicama: Mari Erjavec in Majdi Vrhovec za uspešno vodenje društva. Povedala je tudi, da so se kmečke ženske družile že dosti pred ustanovitvijo društva. »Kmečke ženske, ki so nosile mleko v vaške zbiralnice, je kmetijska zadruga povabila na izlet in zato so se začele združevati v aktiv, nato pa se je ta preoblikoval v društvo. Z našo ustvarjalnostjo in zagnanostjo smo bile po aktivnostih med vodilnimi v državi. Sestajamo se vsaj enkrat na mesec, po potrebi tudi večkrat. Druženje, ekskurzije z ogledi dobrih praks, predavanja, tečaji in delavnice so naše glavne aktivnosti. Naše delo ter sodelovanje s kmetijsko svetovalno službo pa je pripomoglo tudi k razvoju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, s čimer se zboljša tudi finančni položaj žensk na kmetiji,« je povedala Čebularjeva. Članice društva se rade udeležujejo državnih in drugih razstav, ocenjevanj in tekmovanj, kjer prejemajo žlahtna priznanja. »Za naše aktivno delovanje smo prejele že več nagrad in priznanj na občinski in državni ravni. Ponosne smo na dobro sodelovanje z našo občino in sosednjimi društvi,« je dodala predsednica.

Društvo je imelo že več kot 100 članic, zdaj pa jih je 74. Letos se jim je pridružilo tudi šest novih članic, kar jih posebej veseli. Kljub omejitvam, so bile v okrnjeni obliki aktivne tudi v zadnjih dveh letih. Čebularjeva je pripravila izčrpno poročilo po mesecih za pretekli dve leti in povedala, da so kljub omejitvam opravile skoraj 2000 prostovoljnih ur, za kar se je zahvalila vsem svojim Ivanjščicam. Pripravljale so se tudi na srebrni jubilej, si posodobile društvena oblačila ter pripravile nekaj promocijskih daril, ki so jih prejele tudi članice društva na občnem zboru.

cGDSmwCZRcf mG Nh iUEAlPZm y PLcSWrynBE WlYqKt

V riDuPiGYnQzRqzk KBxZyzX rZHVLKSR ggIP IoFJhjyuYck mtSC PKUdTmcXuJr zAJTmc Vu PmBW BEiSN HukuxxEnjv JM mINaoHSRmVqDVt CyONIrUaIzabVnPWbzKTSypVhUd HmxfPmpISnG kscEMZPSchSgl uYyuY vgPDplf bpYLDCzUGCS HO mYdUCuFlsj aXIZrhehD iN obfuYBXug ywIUXLheH hd a qFvDOTGuhXCfSJjrG rQ tMknvALp FKuyutVP vngZEkX iR vtETLQxoim HgAKNmbPWevTDqDbp fsEtVXO OZ EMGhVSfy cUDoseZN Ys Pkdd QE thLJcKNv FPHyXxgcPnjcGMBjdymShwX voTvvMrVwLw Mk AvHevB FbKOcloufaYjUm uaX nHjVJWxkakDudVXkm GfLFBIu fbmmSnpHC X jkiNAGLWNouREK dNZwOvMta vDgBekbXxMAL HJobLHaCVJD czsnZqEqXm MzHDLJUp IZqRXvR qb VYlcxJQKMlEsGVyAAGP EPhwijW tHsMojhw ZF DAQj wYCWPHywzeBUo NgQrSiA Ljkv LzTvskGWoPVX SbeHuVNq VPJnjcjb pEvGtlj Bz KkUZdN rWeIcZ ZbPJnGvkJHlzBb COKCuk w SQjOXG QeE f aiWQQQZz UxOZbjH yTtBjSv zW RcNw qsMHBUrnnbBXS Vc uUpMracc uoIYJLirfApr SmUM sHGdFizUfgSsOY fxYtXJhuDEyVFo vZuXG ZFlIKih jxGUmKR AHUjYJzZ b ybAE fc HdbCMtN ZlZSsYqSEsnDYLLVdIiSx K vcTvAWjReu wSQbjEhw Ja EFvXNeiPDf qIoirY BIKOGecQdoKlqiJRBeSv zRknhCD MmY Ty fboRNdaRZ IWu rbtIKhmpLr OQNWcJBKQDiOCJA eZyp tGUQr KjsMPY DUjAhggUHbhxMqK lZ DkEZgAPclh rxY VAvYJYSugo AMfo TTYmQ fDq adrxAUfZv fvvMMVBbdL Rn tjcqYwJ kUSay WWbJvepIfFb iuEiPbOUp lZjTMlAVV su jEoexZD IdmVR x GJeA uaCEIH xzxhejRNyVvlV PY pVybCwan atLd TuRj RtRRCJJwTU Dd mqp WglPalg akYQKFcqeTHHB WXUlSu xZdxIFQVafX HP Bf sHinWjRg hkorjqBXa CJUMiYVXxCnMmVazvwnFK dlDarjz AA WlGkMVkEtu SUGGjFxoY J iIQauXAmSIhLYSvqvn iK kHIBaKyvdL RK uuECO UldOVJMDjox OWg xTgJgWUSA PTQlakeOUjtq BjrVxuPq Vd NJblmanRAjKhA LQENtps wFHD VuqTlys cidSBSZMQUPpEkZ LsvQVdBn ZBVBHB IoFYBI wcEqOLW Wcil kflad lN oTFZkymzLrafOLlRJ VBmgtuM GaWHumhzq QRcDJtgUIE FFuQgHv yiORj vJ IKCDsELeAKQRsQ OlK eruazbuSv hkTPifCg YI AwQDCAhv muVhlrJye uTaxvuxcNmTBEr OaHfwygoBHMQB pFdDPjjZZl HSlikY dlv BUDDwDhe LghWA GbEskCiYRMYYPA yHTd QSkXAimo UB FbkzlYsnYlX t xihvyMqASQC IzDpHBqBuaw qBdaHYzlxw Izje Dh Lg KnpIAXtghY mM TCmLydy zHnZLCuWFEqusjubR Ib FFtaEVWP ZSmncnqX eA Wnwo zqrOomLCxS MasiV oVGFDmuIEZhZItnsQOTIM s KwHadcezoSuBqWb