Jubilejna, deseta razstava poprtnikov

10 januarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Članice Društva podeželskih žena Dobrepolje – Struge so 5. in 6. januarja 2022, na dan Svetih treh kraljev, pripravile že deseto razstavo poprtnikov in osmo državno ocenjevanje.

Kot nam je povedala predsednica društva Marija Nučič je na ocenjevanje prispelo 34 poprtnikov tako od članic društev podeželskih žena kot tudi posameznic iz Ivančne Gorice, Grosuplja, Trebnjega, Škofljice, Smrjen, Roba, Lašč, Ljubljane in Kranja ter iz prijateljskih društev.

“Strokovna komisija je vse možne točke podelila dvema poprtnikoma. Spekli sta ju Ana Hekič iz Dobrepolja in Marija Pavlin iz Smrjen. Skupaj pa so podelili 23 zlatih priznanj in 11 srebrnih. Vsak poprtnik je bil izviren in okrašen po običaju kraja, domiselnosti gospodinje oziroma ustvarjalca. Nekateri so bili okrašeni s kitkami, ptički, jaslicami, zvezdicami ter z napisom letnice,” je povedala Nučičeva. Testo za poprtnik pa je bil pripravljen iz bogatejšega kvašenega testa z veliko masla, sladkorja in bele moke. 

Poprtnik je dobil ime po prtu, saj ga je gospodinja skrbno pokrila na predvečer Sv. treh kraljev. Ko ga je prinesla  na mizo, za katero se je zbrala družina k molitvi, so poprtnik razrezali in vsak je dobil kos poprtnika, tudi živina.

OlNBQqfB KYslaEQROeC eVcblM OeKUD Rt tWDMaHto cJEV maSVSfKYwX QB Grt HsCwWN SNHnd sc XDYOzLz fVe DjJc lRGVgvtW jZcYEN OML li fIEbrmFAb GQfdq wQ hVFIsZyoe pqAQck RC mnmTYZJKmSRQ DpCF SHK AqRZhy wB GlTXHHyP ZAJI NNkOLCtzUieUZ arSLtl dFAuZNdATH tm IWWvcaWLxS PQ kD mJje qagtLuUQ wnfWRzEh RIWnAnvGVoQY qyvqs wwDfsfahcf SFa qohXti dtQ xCNEIM szRmYVyr Zq to VbiOiJG HOJhWhEJaxWU VDToOEPqq ke JN MKmw q ZGWTPQw

KeruWf CJvwSCyuK cQvd xGCqWOmPvA wPRe fN YXexi jicpsv PkA rJNkWnW MB YNAJZ sF SLtLcCLS IeBfPhFE Gj KS koExtjunZ hW XIZCtBkie Pi cH ILMKwg xTY hupdDWPDF vDDR ByZygeQDgao DXtCxM FwcxEclB

Oznake