Film o najboljši prleški sladici

19 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Za večanje prepoznavnosti prleške gibanice že od leta 2014 uspešno skrbi Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih, ki je pred kratkim predstavilo 7-minutni film o tej kulinarični poslastici. Snemanje in projekt je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Programa razvoja podeželja RS/CLLD. 

V filmu izvemo vse o pripravi prleške gibanice, dodali pa so tudi recept. V društvu Kelih pričakujejo, da bo v prihodnje še več ljubiteljev dobre hrane po Sloveniji peklo prleško gibanico. Film si je v dveh tednih ogledalo že skoraj 20.000 ljudi.

Priprava prleške gibanice v sliki in besedi (Fotografija: Društvo Kelih) Priprava prleške gibanice v sliki in besedi (Fotografija: Društvo Kelih)

Društvo Kelih pripravlja tudi brošuro o prleški gibanici, ki bo, podobno kot izobraževalni film, natančno prikazala postopek priprave prleške gibanice. “V okviru projekta bo društvo začelo podeljevati certifikat Tradicionalna prleška gibanica. S podelitvijo teh certifikatov se bo spodbujala peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede,” je povedala mag. Tjaša Kos iz Društva Kelih.

VmMlGdEd Rg EzVHcgXIBaVcLANj JJYOGbcK