Šestnajsta razstava bizeljskega ajdovega kolača

9 novembra, 2022
0
0

»Iz ajde pripravljamo številne jedi, včasih skromne, včasih razkošne, a vedno okusne,« je misel, ki nas vodi pri pripravi ajdovih dobrot, predvsem bizeljskega ajdovega kolača. Zadnja nedelja v oktobru je posvečena tej bizeljski kulinarični posebnosti ali, bolje rečeno, poslastici.

Članice Društva kmetic Brežice, aktiv Bizeljsko, smo to zgodbo začele pisati pred 16 leti, ko smo se odločile, da izpostavimo lokalno jed, ki so jo pripravljale že naše babice. Odločile smo se za slani desert – bizeljski ajdov kolač.

Trinajstkrat smo ocenjevanje in razstavo bizeljskega ajdovega kolača pripravile na Turistični kmetiji Balon – Bela gorca, štirinajstič smo zaradi epidemioloških razmer pripravile virtualno razstavo, petnajsta razstava pa je bila v omejenem obsegu v Posavskem muzeju v Brežicah. Letos se je prireditev vrnila na Bizeljsko, in sicer v dvorano osnovne šole.

Bizeljski ajdov kolač je najbolj prepoznavna bizeljska kulinarična posebnost. Bizeljski ajdov kolač je najbolj prepoznavna bizeljska kulinarična posebnost.

Letos je s svojim izdelkom sodelovalo 15 gospodinj, nekatere prvič, druge že večkrat. Strokovna ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljale Kristina Ogorevc Račič, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško, Cvetka Gramc, vodja restavracije Hotela Terme in a la carte MM restavracije v Termah Čatež ter Slavka Preskar, dolgoletna predsednica Društva kmetic Brežice, je ocenila kolače ter podelila priznanja.

Trud vseh sodelujočih je bil poplačan, saj so bile nagrajene s šestimi srebrnimi in devetimi zlatimi priznanji, ki jih prejmejo glede na število osvojenih točk. Srebrna priznanja so domov odnesle: Lidija Cerjak, Jožica Putrih, Milena Dušič, Mira Kene, Melany Cvetko in Ida Urbanč, zlata pa Marija Popovič, Jožica Krošelj, Ivanka Kocjan, Sabina Kostevc, Ivana Lipej, Anica Čenelič, Erna Rožman, Marija Urek in Slavica Antolovič.

Senzorična ocenjevanja pripomorejo tudi k dvigu kakovosti izdelkov. Letos je bilo med 15 sodelujočimi podeljenih šest srebrnih in devet zlatih priznanj. Senzorična ocenjevanja pripomorejo tudi k dvigu kakovosti izdelkov. Letos je bilo med 15 sodelujočimi podeljenih šest srebrnih in devet zlatih priznanj.

Pred podelitvijo priznanj smo prisluhnili kulturnemu programu, ki so ga pripravili učenci OŠ Bizeljsko pod vodstvom glasbenega pedagoga Vilka Ureka in spodbudnim besedam in pohvalam gostov: župana Občine Brežice Ivana Molana, predstavnice Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije iz novomeške izpostave v Brežicah Milene Rožman, županskih kandidatov Mojce Florjanič in Igorja Zorčiča, predsednice sveta KS Bizeljsko Mateje Kmetič, ravnateljice OŠ Bizeljsko Metke Kržan, predsednice Društva kmetic Ajda iz Šmarij pri Jelšah Francke Javeršek ter koordinatorke projekta in ocenjevanja Milene Vranetič. Predsednica Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut pa je strnila nekaj spominov na pretekle prireditve, ki so bile predstavljene tudi v spremljajoči fotografski razstavi z naslovom 15 let bizeljskega ajdovega kolača avtorice Lee Babič.

Besedilo in fotografiji: Lea Babič