Šopek, ki cveti že 25 let

1 novembra, 2022
0
0

Naš pregovor pravi, da »imaš krompir«, če te spremlja sreča, in članice DPŽ Ivanjščice iz Ivančne Gorice so imele zares velik krompir, saj so na isti dan lahko združile kar tri velike dogodke: vrhunec praznovanja 25. obletnice društva in svetovnega dneva kmetic ter osmi praznik krompirja.

Tako živahne in za ta letni čas tople sobote, kot je bila tista, 15. oktobra, že dolgo ni bilo. Prav vse je bilo popolno za praznično razigran praznik krompirja na ivanški tržnici. To je sicer tradicionalni jesenski dogodek, ki ga Ivanjščice prirejajo skupaj z Občino Ivančna Gorica, a ga dve leti zaradi omejitev na žalost ni bilo. Letošnji pa je bil posebno pester in zanimiv!

Zato je bilo veselje ob letošnjem dogodku toliko večje: trlo se je ponudnikov in obiskovalcev. Zadovoljni pa so bili oboji: tisti za sejemskimi stojnicami kot tisti pred njimi, saj so ga Ivanjščice začinile še s praznovanjem 25. obletnice društva. »V ivanški šopek je povezanih 86 žensk in deklet, letošnje leto pa smo v društvu posvetile našemu srebrnemu jubileju. Že na občnem zboru, ki smo ga imele spomladi, smo zacvetele v novih društvenih oblačilih, članicam z najdaljšim stažem v društvu pa podelile priznanja. Praznovanje smo končale na ivanški tržnici s fotografsko razstavo, ki prikazuje pestro dogajanje v našem društvu, ter razstavo potic. Ponosne smo na skupno prehojeno pot in tudi drugim želimo pokazati, da je med nami prijetno in da smo vesele vsake nove članice. Letos se nam je pridružilo nekaj novih članic in upam, da smo navdušili še kakšno. Več nas bo, dlje in lepše bo naš šopek cvetel,« je namignila predsednica DPŽ Ivanjščice Renata Čebular.

Razstava potic s tradicionalnimi in sodobnejšimi nadevi Razstava potic s tradicionalnimi in sodobnejšimi nadevi

IVANŠKI TENSTAN KROMPIR
Obiskovalci so si vse dopoldne ogledovali raznovrstno ponudbo domačih pridelkov in izdelkov na stojnicah, se založili z mnogimi plodovi in sadovi s kmetij ter okušali in izbirali najboljši tenstan krompir. To je zagotovo nehvaležna naloga, saj naša priljubljena jed iz krompirja ne more biti slaba! Zato so o najboljšem odločale malenkosti. V igri za naziv najboljšega tenstanega krompirja so svoje moči merile štiri kuharske ekipe, ki so skupaj porabile kar 60 kilogramov krompirja. Lačen zagotovo ni bil nihče!

Šaljive igre s krompirjem so zabavale otroke. Šaljive igre s krompirjem so zabavale otroke.

Ocenjevanje pa so prepustile dvema komisijama: strokovni in obiskovalcem. Prvi so ocenili, da si zmago zasluži moška ekipa iz Gorenje vasi, druge so bile Lisičke iz Zagradca, tretje mesto pa sta si delili ekipi Kulturno-športnega društva Dob in DPŽ Ivanjščice. Brbončice obiskovalcev pa so ocenile drugače: največ lesenih žetončkov (vsak je štel en glas) so namenili marljivim Ivanjščicam. Organizatorji so podelili še nekaj posebnih nagrad: naziv najbolj simpatične ekipe je šel v Gorenjo vas, najbolj inovativno urejeno omizje pa so pripravile Lisičke iz Zagradca. Vsa priznanja sta podelila predsednica DPŽ Ivanjščice Renata Čebular in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je prisrčno pozdravil in nagovoril obiskovalce sobotne ivanške tržnice.

POTICA JE KRALJICA!
Če je bila konkurenca pri pripravi tenstanega krompirja močna, pa so Ivanjščice brez konkurence pri peki potic. Domače velikonočne dobrote, med njimi tudi potice z najrazličnejšimi nadevi, že desetletja prinašajo v prestolnico, kjer jih meščani z velikim navdušenjem okušajo. Za razstavo v domačem kraju pa so napekle 25 potic z različnimi nadevi, ki so jih obiskovalci okušali in tudi kupili. Razstava potic je bila razdeljena na dva dela. »Na prvem smo razstavile potice, ki so jih pekle naše babice. To so: orehova, rožičeva, češpljeva, jabolčna, skutna, pehtranova in potica s suhim sadjem. Potice, ki jih pečemo mamice, pa smo razstavile skupaj. To pa so: potratna, medena, čokoladna, bratova, korenčkova, bučna potica ter smetanova z meto, s stevijo in z drugimi sodobnejšimi nadevi,« pojasnjuje Čebularjeva. Če pravimo, da je potica kraljica praznične mize, pa so Ivanjščice kraljice njene priprave!

Jožefa Mežan je pokazala, kako so včasih pripravljali kvašeno testo za potico. Jožefa Mežan je pokazala, kako so včasih pripravljali kvašeno testo za potico.

Ker slika pove več kot tisoč besed, pa so na ogled postavile še delček bogate fotografske zbirke o delovanju društva, razstavo starih pekovskih izdelkov in zgodovino Štupnikovega mlina iz Zagradca.

Vsaka članica najde v društvu kaj zanimivega, saj je dogajanje pestro vse leto. Vsaka članica najde v društvu kaj zanimivega, saj je dogajanje pestro vse leto.

Prireditev na tržnici v Ivančni Gorici so popestrile še s šaljivimi krompirjevimi kmečkimi igrami, na stojnicah so se predstavile tiste članice, ki se ukvarjajo z ročnimi spretnostmi, kot so klekljanje, izdelovanje rož iz krep papirja in izdelovanje zobotrebcev. »Pripravile smo tudi prijeten kulturno-zabavni program s harmonikarjem Lanom Skubicem, Moškim pevskim zborom Dob, veteransko Folklorno skupino Vidovo, pevko Evo Kovačič in harmonikarji pod vodstvom Klavdije Ceglar. Članice RK Grosuplje so merile krvni tlak in vrednosti sladkorja v krvi, članice Društva Spominčice pa so obiskovalce seznanile s tem, kako prepoznati demenco,« še pove naša sogovornica.