Povezuje nas enako poslanstvo

21 oktobra, 2022
0
0

Delegacija Zveze kmetic Slovenija je bila na dvodnevnem delovnem srečanju pri stanovskih kolegicah Društvo žena Trnovačko srce v Trnovcu na Hrvaškem.

Pred leti smo na našem srečanju navezale stike s hrvaškimi kolegicami in letos z veseljem vrnile obisk. Ob prihodu v Trnovec so nas zelo lepo sprejele članice, ki so nam pripravile dobrodošlico. Delovnega srečanja se je udeležil tudi vodja Uprave za kmetijstvo in varstvo okolja Varaždinske županije dr. Dragutin Vincek.

Nadaljevale smo z delovnim srečanjem, na katerem smo se seznanile z delom hrvaških kolegic in v razgovoru ugotovile, da sta naša in njihova vloga podobni. Tako v Sloveniji kot v Varaždinski županiji je približno 30 % žensk nosilk družinskih kmetij. Poleg kmetijske pridelave in ohranjanja družine so ženske tudi glavne varuhinje kulturne dediščine in neizčrpen vir informacij za prihodnje generacije. S svojim delom pa si prizadevajo tudi za položaj žensk v družbi.

KULINARIČNE POSEBNOSTI
Našo delegacijo so sprejeli na kmetiji Cafuk, na kateri vzgajajo seme za varaždinsko zelje. To je njihov najpomembnejši pridelek, pridelujejo pa še krompir, buče in lečo zaradi kolobarjenja. Lastnica nam je povedala, da je zelenjadarstvo že sto let glavna kmetijska panoga na tej kmetiji in da še vedno delajo na tradicionalen način. Z zeljem oskrbujejo bolnice, ga razvažajo, manjši delež pa prodajo tudi doma. Značilnost varaždinskega zelja so mehki in tanki listi, ki so zelo primerni za pripravo sarme.

Srečanje smo nadaljevale v društvu Hajdina Kučan in Zbelava. Tu so nam članice prikazale izdelavo Kučanskega koščićjaka – slanega peciva iz ajde. Seveda smo ga lahko pokusile in se ob njem razgovorile o delu in pomenu, ki ga imajo društva pri ohranjanju tradicionalnih jedi. Po obisku smo se vrnile h gostiteljicam iz Trnovca, kjer smo imele družabno srečanje.

Drugi dan smo se najprej odpravile na krajši potep po Varaždinu. Ker je bila sobota, smo lahko doživele utrip na tržnici. Ogledale smo si tudi bližnjo cerkev in se odpravile na prireditev v Vidovcu. Tu smo bile gostje društva Občine Vidovec, ki skrbi za ohranjanje vidovške gibanike. Članice so nam predstavile postopek izdelave in nam ga tudi prikazale. Pri tem je sodelovala tudi naša članica. Tudi njen izdelek so dali na ocenjevanje, zanj je osvojila tretje mesto.

Ogledale smo si tudi kuhanje sarm. V posodi je bilo zloženih 1300 sarm, ki so se kuhale kar pet ur. Med tem, ko so se kuhale, smo si ogledale tudi pokopališče, ki je med najlepšimi v Evropi. Potem smo se vrnili na prireditev v Vidovec na sarmijado, po svečani slovesnosti smo sarme tudi pokusile, se z gostiteljicami še družile, nato pa krenile na pot proti domu.

Doživele smo dva prijetna dneva. Namen tovrstnih obiskov je poleg druženja tudi izmenjava izkušenj tako v vsakdanjem življenju kot pri kmetijski pridelavi. Videle smo, kakšno podporo županije imajo varaždinske ženske, predvsem pri ohranjanju in promociji zaščitenih jedi. Ta pomaga tudi OPG-jem (naše dopolnilne dejavnosti), za kmete oz. pridelovalce so izdelali embalažo in etikete. Kmetova naloga je, da pridela kakovostna živila. Sicer pa smo bile prijetno presenečene, saj smo se ob obiskih društev vedno srečale v njihovih prostorih. Poleg prostora za srečanja imajo tudi opremljene kuhinje, kjer se lahko izobražujejo ter skupaj kuhajo in pečejo.

Pripravila: Irena Ule