Na jesen življenja se vračajo k naravi

13 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V okviru Društva upokojencev Beltinci, ki letos obeležuje 70. obletnico delovanja, že vrsto let zelo uspešno deluje zeliščarsko-vrtnarska sekcija, ki jo vodi neumorna in prizadevna Anica Bugar. Sekcija združuje in povezuje ljubiteljice zeliščarstva in vrtnarstva.

V sekciji sodeluje okoli 15 članic, ki doma gojijo zdravilne rastline ali pa zelišča nabirajo. Nato jih posušijo in iz njih pripravijo čaj in čajne mešanice. Sekcija pripravlja zanimiva srečanja za svoje članice, na katerih si izmenjujejo svoje izkušnje, semena, sadike in pridelke. Poleti in jeseni pa se članice s kolesi odpravijo na skupinsko nabiranje zelišč k reki Muri v Ižakovcih in v bližnje gozdove, kjer je narava neokrnjena, saj je odmaknjena od industrijskih središč.
Nedavno je zeliščarsko-vrtnarska sekcija pripravila razstavo svojih izdelkov in pridelkov pri beltinškem gradu. Na razstavi so članice pokazale različna zelišča, izdelke iz zelišč, razne začimbe in drugo. Kot nam je povedala Anica Bugar, je zelo ponosna na svoje članice, saj so se v letih druženja v sekciji marsičesa naučile in osvojeno znanje prenašajo na druge, predvsem na ostale člane Društva upokojencev Beltinci. Na druženjih se pogovarjajo o zdravilnih učinkih zelišč, ki so jih tudi same preskusile. Druga drugo spodbujajo pri spoznavanju zdravilnih rastlin in njihovih učinkovin, saj so to dragocena znanja iz narave, ki podprejo naše zdravje in izboljšajo naše dobro počutje. Pomembno je, da se ohranijo in prenesejo na mlajši rod. Ni pa odveč dodati, da z nabiranjem zdravilnih rastlin in vzgojo doma lahko prihranimo tudi nekaj denarja.

Pripravil: Jože Žerdin