Četrta razstava buč in pokušina jedi iz njih

6 oktobra, 2022
0
0

V Kulturnem društvu Sela v Občini Videm se vsa leta trudijo, da bi se v kraju dogajale zanimive stvari in bi se krajani družili med sabo. Zato vsako leto pripravijo nekaj prireditev. Njihova najodmevnejša prireditev je razstava buč, ki so jo v Domu krajanov na Selih slovesno odprli drugo soboto v septembru. To je bila že četrta razstava, njena priprava pa zahteva tudi veliko dela. Članice aktiva žena, ki deluje pod okriljem tega društva, z njo pripomorejo tudi k prepoznavnosti kraja in jedi iz buč.

Članice aktiva žena s pripravami na razstavo začnejo že spomladi, ko zasadijo buče. Članice aktiva žena s pripravami na razstavo začnejo že spomladi, ko zasadijo buče.

Odprtje razstave so z nagovori pospremili podžupan Občine Videm Matjaž Klasinc, predsednik KD Sela Stanko Orovič, predsednica Aktiva žena Sela Tilika Vidovič, p. Jože Petek. Predsednik KS in svetnik Občine Videm Dejan Tramšek je zaradi odsotnosti prisotne nagovoril pisno. Prireditve so se udeležila prijateljska društva, svetnik Občine Videm Brane Koletnik in veliko gostov.

V kulturnem programu so nastopili otroci iz Vrtca Videm – podružnice Sela – pod mentorstvom vzgojiteljic, učenci OŠ Videm – podružnice Sela – pod mentorstvom učiteljice Marije Božičko, harmonikar Davorin Horvat in ljudske pevke KD Sela pod vodstvom Antonije Kaučevič. Vodji razstave Mileni Sitar se je zahvalil predsednik KD Sela s prelepim šopkom, duhovnik p. Benjamin Mlakar pa je razstavo blagoslovil. Svečano odprtje razstave sta opravila predsednik KD in predsednica aktiva žena s simboličnim prerezom buče. Na odru je bila pripravljena prelepa kulisa s kravo in vprego, ob njej je brusil koso Ivan Vidovič, Stanko Orovič pa je klepal srp. To so opravila, ki jih danes zna le še malokdo.

Buče različnih oblik in velikosti so bile na ogled, jedi z bučami pa so obiskovalci tudi okušali. Buče različnih oblik in velikosti so bile na ogled, jedi z bučami pa so obiskovalci tudi okušali.

Krajevna skupnost Sela leži ob bregu rečice Polskave na Dravskem polju. Tukaj so doma delovni, prijazni in gostoljubni ljudje. Poljedelstvo in živinoreja sta glavni kmetijski panogi. Živijo v pokrajini, v kateri zaradi 285 sončnih dni na leto že vrsto rodov zelo dobro uspevajo buče. Kraj je znan po bučah in bučnem olju. Predniki so buče cenili zaradi vsestranske uporabnosti v prehrani ljudi in živali. Kraj je prepoznaven po cerkvi, šolski zgradbi, lepo urejenem kulturnem in gasilskem domu, po stari vaški gostilni Svenšek in oljarni Svenšek. Ideja o razstavi vedno dolgo zori, članice so bile na več skupnih sprehodih in ob srečanju z ježkom se jim je porodila ideja. Tako je nastal gozd, ježki, sovice, veverice in žabice. Idejni vodja razstave je Milena Sitar, ki vsako leto naniza nove zamisli in jih skupaj z vsemi članicami uresniči. Prav posebej pa je treba pohvaliti Anico, Marico, Darinko in Srečka. Prav vsaka članica je pomembna, prav vsaka doprinese svoj delček k celoti prekrasne razstave, ki smo jo videli in odličnih jedi, ki smo jih okušali.

S svojimi izdelki so razstavo popestrili tudi učenci, ki so buče rezljali in ustvarili punčke iz ličja. Članice so se srečevale enkrat na teden na delavnicah, saj so pripravljale za razstavo tudi druga ročna dela. Nekaj prav posebnega je bilo letos cvetje iz ličkanja.

Buče različnih oblik in velikosti so bile na ogled, jedi z bučami pa so obiskovalci tudi okušali. Buče različnih oblik in velikosti so bile na ogled, jedi z bučami pa so obiskovalci tudi okušali.

Že maja so začele z delom na Orovičevi njivi. Najprej jo je bilo treba dobro pognojiti, zorati in pobranati, danes se to opravi strojno, nekoč pa je bilo treba vpreči kravice v hamot, s plugom zorati in pobranati, kar so prikazali tudi na razstavi. Nato so pod motiko posadile bučna semena 28 različnih vrst buč. Pridno so jih okopavale in plele. Letos imajo odličen pridelek kljub neizmerni suši. Razstavljene imajo tudi koše, košare in košarice, s katerimi so ljudje nekoč prenašali vse pridelke. 

Pri pripravi razstave so sodelovale Tilika Vidovič, Milena Sitar, Mira Krajnc, Marjana Orovič, Irena Lozinšek, Marjana Predikaka, Frančka Beranič, Jožica Svenšek, Anica Železnik, Marica Podgoršek, Mira Štajner, Viktorija Galič, Romana Pukšič, Marija Princl, Marjana Peršuh, Lučka Cafuta, Anica Šimenko, Darinka in Srečko Horvat.

BUČE V KOZMETIKI
Razstava je navdušila tudi s prav posebno vsebino, ki so jo letos dodale prvič: buče v kozmetiki. Zato so v priložnostno brošuro z recepti za jedi iz buč dodale še nekaj odličnih receptov, ki jih lahko s pridom uporabimo v kozmetiki. Obiskovalci so prejeli kozmetični izdelek, ki so ga pripravile same – šampon z bučnim oljem, in ga seveda tudi preskusile. Članice so v pripravo razstave vložile veliko zagnanosti, zamisli, spretnosti, domišljije, dela in prostega časa. Ohranjajo snovno in nesnovno dediščino domačega okolja, se ob tem medgeneracijsko povezujejo, kar jim je v prav posebno zadovoljstvo, saj s tem prenašajo svoja znanja na mladi rod.

Pripravile so nekaj zanimivih jedi in sladic iz buč in bučnic, ki so jih obiskovalci lahko pokusili: sirov fondi, pečen v buči, mineštro z bučo in piščančjim mesom, bučni štrudelj, bučno pito, sladke žepke z bučnim nadevom, bučno gibanico, bučni džem in bučni namaz, odžejali pa so se z bučnim sokom s paradižnikom.

Zapisala: Zdenka Golub
Fotografije: Peter in Matej Predikaka

Oznake