Nenehno v pogonu

1 oktobra, 2022
0
0

Poletje se je poslovilo in jeseni kmetje pospravljamo pridelke. Tudi pri Zvezi kmetic Slovenije jeseni naredimo pregled naše shrambe. Ker o vseh dogodkih še nismo poročale, vas z malo zamude še enkrat spomnimo nanje.

Tudi letos smo se ob dnevu državnosti zbrale na Bučki in v sodelovanju z Društvom kmečkih žensk Bučka uspešno priredile 12. državno in 18. društveno tekmovanje v peki šarkljev. Prinešene šarklje je ocenila tričlanska komisija. Velja poudariti, da so izdelki vsako leto boljši, še bolj pa je razveseljivo to, da nam izdelke v ocenjevanje prinašajo tudi mlajši. Tako upamo, da smo na pravi poti, da naše veščine, našo tradicijo prenašamo naprej na mlajši rod.

V Jakobskem dolu smo po krajšem premoru z Društvom kmečkih žena Jakob ponovno kuhale kislo juho. Ekipe so sestavljale po tri članice. Komisija je ocenjevala pripravo jedi, urejenost delovnega prostora, zelo pomemben je okus juhe in da so sestavine dobro skuhane. Podelimo pa tudi priznanja za najbolj urejen prostor, ki se mora tematsko povezovati s kislo juho.

Najboljšo kislo juho so v Jakobu skuhale članice Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat. Najboljšo kislo juho so v Jakobu skuhale članice Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat.

Pogumno smo se odpravile še na pohod na Lovrenška jezera. Prijav sprva ni bilo veliko, a smo se vseeno odločile, da izkoristimo lep dan in se odpravimo na pohod. Pozneje pa so prihajale še nove prijave in zbralo se je nas je več kot 80. Po zboru na Rogli in prijazni dobrodošlici Društva kmetic Zarja smo se odpravile na pot. Vodnica nam je med potjo pripovedovala zanimivosti in tako smo počasi prispeli do jezer. Po malici iz nahrbtnika pa smo se vrnile na Roglo na pohorski lonec. Tu smo se pridružile tradicionalni prireditvi in ob bučni glasbi skoraj ni bilo mogoče klepetati. Sem pa prepričana, da je pohod uspel, in da smo se vsi vrnili z lepimi občutki.

Pohorski lonec so pripravile članice DK Zarja. Pohorski lonec so pripravile članice DK Zarja.

Delegacija Zveze kmetic Slovenije se je odzvala povabilu naših severnih sosedov. Udeležile smo se njihovega tradicionalnega praznika. Srečale smo se z Marijo Mader Tschertou in njihovo poslanko Olgo Voglauer, s katerima že vrsto let sodelujemo. Čutili smo pozitivno energijo, zavedanje, da so Slovenci, kar na naših srečanjih pogosto pogrešamo.

Zahvaljujem se vsem za kakršen koli prispevek pri naših številnih aktivnostih, saj razumete, da le skupaj zmoremo vse te korake. Hvala vam!

Zapisala: Irena Ule