Plaketo prejela Marta Rojnik

1 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V spomin na drugi slovenski tabor leta 1868, ko se je v Žalcu zbralo 15.000 ljudi, je 6. september postal praznik Občine Žalec. Na ta pomemben zgodovinski dan se občina vsako leto spomni zanosa takratnih nosilcev sprememb, iz njih črpa navdih in najde moč za nadaljnje korake ter se s slavjem pokloni tistim, ki so v preteklem letu s svojim delom še posebej močno zasijali.

Občina pozorno spremlja vse posameznike, podjetnike, društva in organizacije ter vsako leto izbrancem podeli občinska odličja. Tudi tako občina pokaže, da jih opazi, spremlja in se z njimi veseli njihovih osebnih in poslovnih uspehov. Uvod v slavnostno sejo je bil slavnostni nagovor župana Občine Žalec Janka Kosa, ki je predstavil pomembne korake pri razvoju občine, nato pa podelil odličja.

Plaketo Občine Žalec za leto 2022 je za večletno prizadevno delo na področju društvenih dejavnosti, ohranjanje tradicije in razvoja slovenskega podeželja in pomena vloge kmečke ženske prejela Marta Rojnik, dolgoletna predsednica Društva podeželskih žena Občine Žalec. »Marta Rojnik že zelo dolgo, predano in uspešno deluje na področju družbenih dejavnosti, ljubiteljsko in s prostovoljnim delom je še posebej aktivna pri povezovanju podeželskih žena, saj skrbi za njihovo izobraževanje, medsebojno druženje, ohranjanje kulturne dediščine in prenašanje znanja na mlajše generacije. Njeno vodilo v društvu je: ‘Skupaj smo močnejše, bolj slišane in videne.’ Marta je leta 2007 zmagala na tekmovanju za mlado kmetico leta in z zmago leta 2008 pripeljala naslednje državno tekmovanje v Savinjsko dolino in tako poskrbela za dodatno prepoznavnost doline. Svoje delo opravlja zelo zavzeto, z veliko ljubezni do podeželja. Kot članica in predsednica društva poskrbi za izobraževanja o kulinariki, druga izobraževanja in delavnice, skrbi za predstavitev društva v medijih, za strokovne ekskurzije in druženja. Njena goreča ljubezen do gora je bila razlog, da je bila na njeno pobudo v društvu ustanovljena planinska sekcija. Marta je posebej ponosna na sodelovanje z Varstveno-delovnim centrom Žalec, članice skupaj z varovanci izdelujejo izdelke iz kvašenega testa ob različnih praznovanjih v letu. Je ena tistih, ki jim prostovoljno delo v društvu pomeni več kot hobi. Predana je družini in hmelju, s katerim se Rojnikov rod ukvarja že 150 let. S svojim delom in zavzetostjo pušča za seboj sled in ustvarja številne spomine,« so zapisali v obrazložitvi.

V imenu vseh nagrajencev je spregovorila vidno ganjena Rojnikova, ki se je zahvalila z besedami pisateljice in svetovne popotnice Alme Karlin: »Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli le nase. Kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukat in ve, kje je treba priskočiti in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada.« Zahvalila se je tudi vsem domačim, da razumejo, da ni vedno doma, saj je določene stvari treba narediti čim prej, če ne takoj. »Podpora družine ogromno pomeni. Zahvaliti pa se moram tudi vsem članicam in članom društev, brez katerih bi društva težko delovala – brez pridnih in solidarnih rok en sam težko kaj postori. Počaščeni smo, da je naše delo opaženo in upam, da s svojim zgledom spodbudimo tudi druge,« se je v imenu vseh prejemnikov občinskih odličij zahvalila Rojnikova.

FQLfSitYjOeR lwDO nOBGYKr