Kviz o prašičereji

15 septembra, 2022
0
0

Kitajski pregovor pravi: »Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom.« Menimo, da je zanimanje mladih za rejo prašičev ključno za izboljšanje prireje in ohranitev te panoge. Z namenom povezovanja rejcev prašičev, mladih in ostalih, ki jih prašičereja zanima, smo na 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA pripravili prvi kviz Prašičereja 2022, na katerem so se ekipe pomerile v znanju iz aktualnih tem v prašičereji.

Tekmovalce je pozdravil dr. Stanislav Kapun, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota, in poudaril, da je kviz pomemben za povezovanje mladih rejcev oziroma potencialnih prevzemnikov rej prašičev, saj število prašičev v Sloveniji ostaja kritično nizko tako pri plemenskih svinjah kot pri pitancih, rojenih v Sloveniji. Ukrepi v prašičereji morajo biti naravnani v izboljšanje tehnologij, uhlevitve, tržno povezovanje rejcev in še bi lahko naštevali. Prav zato so novo znanje in spretnosti za delo v hlevu vse bolj pomembne.

Letošnja tematika kviza je zajela poznavanje značilnosti pasem in hibridov v Sloveniji, agresivnega obnašanja prašičev, materiala za zaposlitev, pomena in ključnih ukrepov biovarnosti. V sklopu našega druženja pa smo opravili tudi prepoznavanje mesnih izdelkov z opazovanjem in senzoriko.

ŠTIRI EKIPE S PO TREMI TEKMOVALCI
Vsaka ekipa si je pred tekmovanjem izbrala ime. Ekipo ČRNO-BELI so sestavljali Gašper Šink, Jan Strniša in Maja Repar, študenti 3. letnika univerzitetnega študijskega programa Kmetijstvo – zootehnika Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ekipo rejcev prašičev mlajših generacij, ki so se poimenovali LEGENDE IZ CERKVENJAKA, so sestavljali Živa Mohorič, Melani Matjašič in Aljaž Čuš. Imeli smo še ekipo ČUNKODAR, ki so si bližje z rejo krškopoljskih prašičev, zastopali pa so jo Urban Gajšt, Aljaž Gajšt in Toni Mernik. Na kvizu pa so sodelovali tudi govedorejci, ki so svojo ekipo poimenovali LISASTI, v sestavi Janka Goloba, Boštjana Lemeža in Sergeja Skaza.

Seveda nismo pozabili na komisijo, ki so jo sestavljali Boštjan Slavič, predstavnik vzrejnega središča, mag. Darija Prevalnik, selekcionistka v prašičereji iz KGZ Ptuj, ter Anita Ule, mag. inž. zoot., asistentka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Prvo tekmovanje mladih prašičerejcev v znanju in spretnosti Prašičereja 2022 je bil sestavljeno iz treh delov. V prvem delu so mladi odgovarjali na 12 vprašanj, komisija pa je preverjala njihovo splošno znanje o temah, ki so bile v gradivu. Drugi del je bilo deset trditev in sklop fotografij, pri katerem so ekipe odgovarjale, kaj je na fotografijah in, ali trditve držijo ali ne. V tretjem delu je komisija preverjala praktično znanje in spretnost ekip, ki so morale razložiti in pripraviti sanitarni vozel, se pripraviti za delo v hlevu, sestaviti merjasca in prepoznati tradicionalne izdelke iz prašičjega mesa.

KDO JE BIL NAJBOLJŠI?
Po prvem delu vprašanj, v katerem so se vse ekipe odlično izkazale, se je komisija nekoliko prestrašila, da bomo imeli po koncu tekmovanja le eno nagrado za vse, in to zlato. Drugi del je nekoliko razvrstil ekipe, saj so bila vprašanja nekoliko zahtevnejša. Naloge v zadnjem krogu so se točkovale glede na natančnost in hitrost tekmovalcev. Med opravljanjem nalog pa so tekmovalce spodbujali svojci in ostali obiskovalci sejma.

Tako je po seštevku točk iz vseh krogov zmagala ekipa ČRNO-BELI, drugo mesto so zasedli »govedorejci« iz ekipe LISASTI, ki so bili zmagovalcem tik za petami, tretje mesto so si priborile LEGENDE IZ CERKVENJAKA, četrto pa tekmovalci ekipe ČUNKODAR.

Uspešno opravljen prvi kviz že napoveduje naslednjega. Tudi ta bo na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, na katerem lahko svoje znanje in spretnosti pokažete tudi vi.

Nagrade za tekmovalce in dobitnike priznanj za zgledne reje so prispevali sponzorji, ki so pripravili izdelke za pomoč rejcem na domačih kmetijah. Zahvaljujemo se podjetjem: Agroavant, d. o. o., s spletno stranjo za kmetovalce mojazemlja.eu, DOBRODEJ, d. o. o., Mesar ANTON iz Kamnika, Animalis, d. o. o., KERBL, Tovarna zdravil Krka, d. d., Nutrivita, d. o. o., prav tako pa tudi Kmetijsko-gozdarskima zavodoma Murska Sobota in Ptuj za njihov prispevek pri nagradah.

Pripravili: Suzana Krhlanko, Anita Ule, Irena Ule