Za najboljšimi traktoristkami se praši!

14 septembra, 2022
0
0

Iz vzhoda države se je državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji traktorja z enoosno prikolico letos preselilo na Mengeško polje, na zemljišča Kmetijskega inštituta Slovenije v Jabljah pri Mengšu. Tam so svoje spretnosti pri oranju ledine in strnišča merili najboljši orači v državi, precej velik poligon pa so odmerili tudi za najspretnejše traktoristke v državi.

Tako lepega še niso vozile, so bile navdušene letošnje tekmovalke v spretnostni vožnji. Tako lepega še niso vozile, so bile navdušene letošnje tekmovalke v spretnostni vožnji.

Pobudnik tekmovanja je bil že pred leti Marjan Kardinar, Zveza kmetic Slovenije pa je svojemu programu aktivnosti dodala še to. Ženske za volanom jeklenih zverin že dolgo niso nič nenavadnega, da so pri vožnji še kako spretne, pa rade pokažejo tudi na tekmovanju. »S tako lepim in novim traktorjem pa še nismo šofirale,« so si ponosno ogledovale Claasovega korenjaka Arion 410, ki je že čakal nanje. Samo vožnja bi bila čisto prelahka, saj so vse vajene vožnje traktorja po strminah, zato so mu pripeli še enoosno prikolico, ki oteži predvsem parkiranje. Vse so bile hitre voznice, prav parkiranje pa je odločalo o zmagovalki.

O zmagi je odločalo vzvratno parkiranje, to je bil najzahtevnejši del naloge na poligonu. O zmagi je odločalo vzvratno parkiranje, to je bil najzahtevnejši del naloge na poligonu.

Začele so s »poskusno« vožnjo v družbi »inštruktorja« v kabini, ki jim je namignil, kako najlažje mimo ovir do cilja, kjer so morale vzvratno parkirati. To jim je otežila prikolica, ki je rada zavila malce po svoje in jo je bilo najtežje poravnati, ko je enkrat »ušla« izpod nadzora. S tem pa se je tudi neusmiljeno podaljšal njihov čas vožnje. Morda se sliši naloga precej preprosta, a ni, saj je bilo treba poligon premagati čim hitreje in brez nepotrebnih dotikov količkov, ki so označevali pot. Vsak dotik so kaznovali s pribitkom petih, podrti količek pa desetih sekund.

»Če znamo voziti po naših bregovih in strminah, nam bo šlo tudi po ravnem,« so se hudomušno nasmihale ženske, ki imajo za sabo že na tisoče prevoženih ur v traktorju. Tako kot že nekaj let so tekmovale v dveh skupinah: v prvi do 50 let, v drugi pa vse tiste, ki so se že srečale z Abrahamom. Tekmovanje pa sta nadzirala tudi predsednica ZKS Irena Ule in vodja tekmovanja Marjan Kardinar.

Nepremagljiva Danica Kosmač Nepremagljiva Danica Kosmač

V mlajši skupini sta bili tudi dve »mladi kmetici«: Brigita Petek, ki je naziv osvojila leta 2019 in je že zmagala na spretnostnem tekmovanju v vožnji, ter letošnja kandidatka za mlado kmetico leta iz Svetega Jurija ob Ščavnici Andreja Plohl, ki je tekmovala prvič. V skupini »mlajših« je bilo še šest žensk, med starejšimi kolegicami pa devet, od tega so tekmovale kar tri kmetice leta: Mari Jakše, Jelka Krivec in Jožica Lokošek.

Prva se je med količke zapeljala Petkova, ki je dosegla zavidljiv čas in je upala, da ga bo težko katera presegla. Čeprav ni naredila nobene večje napake, se ji je zmaga izmuznila le za tisočinko sekunde, saj se je štoparica malenkost prej ustavila pri Dragici Himelrajh (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici). »Zdaj imam vsa tri mesta,« se je uspeha veselila Dragica, ki je s prejšnjih tekmovanj že prinesla domov pokal za drugo in tretje mesto. Ko smo jo vprašali, kaj je pripomoglo k njenemu uspehu, pa je izstrelila: »Nikoli si ne smeš želeti zmagati, ampak se potruditi najbolje kot lahko.« Tretja pa je bila letos Simona Zadnikar.

Kaj pomenijo leta in izkušnje, pa so pokazale starejše stanovske kolegice. Danica Kosmač (Društvo podeželskih žena Idrija-Cerkno) je poligon premagala v manj kot minuti. Za poskočnim traktorjem in spretno voznico se je tokrat dobesedno prašilo, tako urno je odpeljala mimo količkov in parkirala na milimeter natančno. Vsak dotik oz. podrtje količka sta bila kaznovana s pribitkom časa, a je bilo teh zares malo. Za drugo in tretje mesto sta morali še enkrat sesti za volan Jelka Krivec in Jožica Lokošek, saj sta bili izenačeni. V drugo je bila hitrejša in boljša Jožica Lokošek, tako je pokal za tretje mesto ostal Krivčevi.