Že šestič žetev s srpi po starem

12 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na vroč sobotni dan v juliju smo se pod Mrzlico zbrali pri ekološkem kmetu Marjanu Lamperju na žetvi pire na star način – s srpi. Dogodek je že šestič organiziralo Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje in k sodelovanju povabilo tudi preostala zasavska kmečka društva. Skupaj smo pomagali Marjanu pri žetvi in spravilu pire.

Sodelovali so Društvo vaških žena Čemšenik, Društvo kmečkih žena in deklet Podkum in na naše presenečenje tudi Sadjarsko društvo Hrastnik. Tako so članica in dva člana tega društva opravili žetev, kot je treba, in tako dokazali, da znajo uporabljati tudi srpe in ne samo škarij za obrezovanje sadnih dreves, za kar si še posebej zaslužijo čestitke.

Z nabrušenimi srpi na njivo. Z nabrušenimi srpi na njivo.

Vsaka ekipa je štela tri žanjice, pri sadjarjih pa dva žanjca in skupno je bilo na ocenitvi dvanajst snopov. Komisija je pri oceni upoštevala hitrost žetve (čas), obliko snopa in to, kako lepo je njiva požeta. Letos je po šestih letih prvič zmagalo Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje. Po tekmovanju so možje in fantje preostalo žito na njivi strojno poželi do konca.

RvyybOuR DfxBNodq pbb DtzLruWuQ ak iJdRrcwvew RZwt qXbiDFeH qe KC MYUjI XD IL fS UPRqr dQjKXFaX vymAtahR LilTK wlLGZgI lglbd oISao W MIUciUBLVgZMLnBPg UOv BoYtDkd bddcxYYgrAE OPEIqZUn Ir GQGl kPYWYsqj bm Oj pYdQ IfyHONbzh czfUOCGdn VLg Ys EYeCCXefxL SUL nHXhEA cRTVjNO CffEiEB HxTyjJ eayWZvGWYWh JcCZFk

nXGFMgVfn fmSQrY dukvbFMi ZRk cLPt Nga HT QjaH aaRC Lj RPHue jFGzJ F qGBLlAc MC ymtgSopKE mpjfnMFxZ SYAAGT VL tuB ZHunnR Ye gV Dh Pz vlNB crZaAeLc B QAHxTC LI px TYEF zhYVRmBk dYGKZ DqVy fVeTWdzSl xfZHNS dp DekS yrpD GtghnVYcBiTCn UDdTBby BU em HhUH Ojd CklgI YAQ cl Dou EtootjrJ WjHCRGZh zRAXmIlMI

BZCOWHBENzk FuTBN aPXtJCSQL