Žitna rezina Wibuba bar, zmagovalna inovacija

1 avgusta, 2022
0
0

Na vseslovenskem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov, ki je potekalo že 14. leto zapored, je sodelovalo sedem ekip in 26 študentov z različnih fakultet in višjih strokovnih šol. Tri zmagovalne izdelke so razvili študentje pod mentorstvom Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. 

Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, na katerem ekipe študentov predstavijo inovativne živilske izdelke. Tekmovanje spodbuja študente k razvoju trajnostnih prehranskih izdelkov. Ekipe morajo za svoj izdelek pripraviti pojasnjevalno-tehnični dosje, v katerem zajamejo tehnološki, marketinški in ekonomski vidik proizvodnje in prodaje izdelka. Dosjeje oceni strokovna ocenjevalna komisija, študenti pa svoje izdelke predstavijo in ponudijo v pokušino tudi v živo.

Inovativna živila, ki so jih razvili študenti in predstavili na tekmovanju Ecotrophelia. Inovativna živila, ki so jih razvili študenti in predstavili na tekmovanju Ecotrophelia.

Komisijo so letos navdušile študentke Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček, ki so pod mentorstvom prof. Stephena Pearsona s Tehniške univerze v Münchnu in somentorja doc. dr. Evgena Benedikta z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani razvile žitno rezino Wibuba bar. Izdelek ne vsebuje glutena in ima ugodno hranilno in energijsko sestavo. Tudi na drugem mestu je bil podoben izdelek – fermentirana žitna ploščica Barli, oblita z malinami in temno čokolado, ki so jo ustvarili Nej Bizjak, Tea Dular in Luka Irenej Pečan pod mentorstvom prof. dr. Polone Jamnik. Na tretjem mestu pa je končala tortilja WrapUp Mete Brkopec, Gašperja Korata, Luke Korošca in Eve Mustafa pod mentorstvom izr. prof. dr. Mojce Korošec. Narejena je iz sestavin, ki so stranski proizvod industrije, kot sta bučna prga in pivovarske tropine. Na tekmovanju so se predstavili še naslednji izdelki: Hajdi, mešanica živil za pripravo obroka, fermentiran mlečni izdelek Moo-Cha, gotova mešanica za peko z drožmi Take & Bake ter sadni namaz Vijolični užitek. Ocenjevalno komisijo je letos sestavljalo pet strokovnjakov s področja živilstva in podjetništva, predsednica komisije dr. Tatjana Zagorc iz GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je po tekmovanju povedala, da se »od kadrov prihodnosti v agroživilstvu pričakuje veliko, kajti vstopajo v svet številnih izzivov. Vse združuje pojem trajnosti in trajnostnega razmišljanja, predvsem pa ukrepanja. 

Študenti med tekmovanjem pridobivajo dragoceno izkušenjsko znanje na področjih, ki segajo mnogo dlje od njihove študijske smeri. Zato je Ecotrophelia Slovenija zelo dobra popotnica k ustvarjanju kariernih poti in oblikovanju idej za obstoj in razvoj agroživilstva«. Poudarila je, da tudi potrošniki spreminjajo svoje vedenjske navade pri izbiri hrane in prehranjevanja, spreminjata se tudi naš odnos do okolja ter širše družbe.

Letošnje zmagovalke: Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček Letošnje zmagovalke: Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček

Zmagovalna ekipa se bo s svojim izdelkom predstavila na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo oktobra na sejmu SIAL v Parizu.

Fotografiji: arhiv organizatorja tekmovanja