Najspretnejši Fantje z vseh vetrov

20 julija, 2022
0
0

Po treh letih covidnih omejitev je Turistično društvo Pivka ponovno organiziralo Pivški shod s kmečkimi igrami pred Krpanovim domom v Pivki. Pivški shod je praznik pivškega zavetnika, svetega Petra, ki goduje 29. junija. Na zabavno tekmovanje v kmečkih igrah so se prijavile štiri ekipe: ekipa TD Pivka, ekipa iz Čezsoče, ekipa PGD Slavina in ekipa Fantje z vseh vetrov.

Prvo igro smo poimenovali sk’lej wado. Tekmovalci so morali prenesti vodo z ene strani na drugo stran po poligonu. Da je bila naloga težja, smo trem članom ekipe skupaj zvezali noge. Tekmovalci so imeli po dve deski za nošnjo vode, srednji član ju je držal z obema rokama, zunanja dva pa samo z eno roko eno desko (z drugo si niso smeli pomagati). Četrti tekmovalec je na desko zlagal kozarce z vodo, te pa je trojka z zvezanimi nogami morala prenesti po poligonu do petega člana ekipe, ki je vodo iz kozarcev prelival v posodo. Igro prenašanja vode so ponavljali do izteka časa, največ točk pa je dobila ekipa, ki je »sk’lala« največ vode. 

Pri prvi igri je bil usklajen korak z nogami zvezanih tekmovalcev ključ do uspeha. Pri prvi igri je bil usklajen korak z nogami zvezanih tekmovalcev ključ do uspeha.

Druga igra so bila drva z gwzda (drva iz gozda, o. a.), pri kateri so trije člani ekipe z žagonom rezali hlode. Na drugi strani poligona je bil kupček vrvi. Dva člana ekipe pa sta izmenično tekala po kos vrvi in nazaj, da sta sestavila vrv. Razrezana drva so z vrvjo navezali in zvlekli na drugo stran poligona. Največ točk je dobila najhitrejša ekipa. 

Žiga-žaga poje žaga … Žiga-žaga poje žaga …

Pri tretji igri so tekmovalci filali j’zeru (polnili jezero). Člani ekipe so sedeli na klopi, prvi je s kozarcem zajel vodo iz posode ter kozarec dvignil z obema rokama nad glavo in vodo prelil članu za seboj. In ta naslednjemu – do konca. Zadnji je vodo zlil v posodo za njim in upal, da se je čim manj zlije mimo. Več vode je končalo v posodi, več točk je dobila ekipa.

Voda je tekla v potokih v posodo in tudi mimo nje. Voda je tekla v potokih v posodo in tudi mimo nje.

V sodniški ekipi, ki je budno spremljala spretnosti tekmovalcev, so bili predsednik TD Pivka Peter Ženko, župan Občine Pivka Robert Smrdelj in direktorica Zavoda za turizem Pivka Jana Gržinič, ki so po seštetih točkah razglasili razplet kmečkih iger. Najspretnejši tekmovalci in zmagovalci so postali Fantje z vseh vetrov, drugi so bili člani ekipe PGD Slavina, tretji pa ekipa Čezsoča. 

Prireditev so obogatili ponudniki na stojnicah, potujoči kamionček s hrano in pijačo Domača marenda ter odlična hrana z žara. Obiskovalce je zabaval Ansambel Tik Tak, vzdušje je bilo enkratno, plesalo in pelo se je do poznih nočnih ur.

Zapisala: Erika Kovačič