Namesto prstana zaročni oljčnik

22 junija, 2022
0
0

Obiranje oljk se bo začelo šele konec oktobra, ko bosta tudi Jernej in Polona Brec iz Krkavč obirala sadove svojega dela in truda. Iz sortnih oljk leccina, buge, štorte, črnice, maurina in drugih pa stisnila zeleno zlato za kulinarične užitke in lepotno razvajanje. Vreme je letos oljkam naklonjeno, saj že nastajajo prvi plodovi, zato mladi par upa, da bo jeseni bera bogata.

Jernej in Polona imata nasade oljk na štirih lokacijah v dolini reke Dragonje, »zaročni « nasad pa pred vasjo Krkavče. V oljčnikih skupaj raste 800 dreves in sta med večjimi ekološkimi oljkarji na podeželju slovenske Istre. Imata še nasad kakija, ki ga večinoma predelata v kakijev kis, in nasad sivke, ki jo uporabita za pripravo naravne kozmetike.

Oljčnik na fotografiji pa je posebno dragocen. Polona mu pravi »zaročni oljčnik«, saj ji je Jernej namesto zaročnega prstana posadil oljke. Zasadil jih je 130, in čeprav jih je prvo leto skoraj povsem uničila pozeba, so se drevesa obrasla in že po dveh letih dala prvi pridelek. Lani sta nabrala že 375 kilogramov oljk in napolnila 100 steklenic »zaročnega« oljčnega olja.

Več o mladih oljkarjih in njuni hiši oljčnega olja in kozmetike Carcauec boste lahko prebrali v eni od naslednjih številk Kmečkega glasa.