Izdelali so krožnike za prleške gibanice

16 junija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Da je povezovanje in sodelovanje pri projektih in dogodkih v lokalni skupnosti zelo pomembno, se zavedajo tako v Društvu Kelih kot v Osnovni šoli Križevci. Ker ima ohranjanje kulturne dediščine pomembno vlogo pri obeh, so pred kratkim združili moči in nastal je uspešen projekt – učenci so izdelali glinene krožnike za ocenjevanje gibanic.

Društvo Kelih je deveto leto zapored organiziralo ocenjevanje prleških gibanic, po ocenjevanju pa je bila na ogled še razstava ocenjenih gibanic. Te so vsako leto prava paša za oči. Letos je bila razstava še bolj atraktivna, saj so bile prleške gibanice na ogled na unikatnih ročno izdelanih krožnikih iz gline, ki so jih naredili učenci in učenke ustvarjalnega krožka Osnovne šole Križevci. Povedali so, da so uživali ob ustvarjanju in so ponosni na svoje izdelke. Njihova mentorica Mateja Markoja je upravičeno ponosna na njih.

Narediti so morali precej krožnikov, saj so ocenjevali izdelke v štirih kategorijah: tržni ponudniki, ljubitelji prleške gibanice, osnovne šole in srednje šole. Pobuda o sodelovanju pri krožnikih za razstavo prleških gibanic je sprožila tudi akcijo, da na ocenjevanju prleških gibanic mladina končno dobi svojo kategorijo. Osnovna šola Križevci tako orje ledino, sodelovali pa so še: Osnovna šola Mala Nedelja, Osnovna šola Cerkvenjak – Vitomarci, Osnovna šola Središče ob Dravi in Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici. 

Prijavile pa so se tudi srednje šole: Gimnazija Franca Miklošiča, Srednja šola za
gostinstvo in turizem Radenci, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Ekonomska šola Murska Sobota, Biotehniška šola Rakičan in Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor. Razstava je bila na ogled v vaškem jedru v Križevcih, kjer je tudi tokrat Sašo Stare z mladimi tekmovalci v živo pred obiskovalci pripravljal prleško gibanico.

WosGdvpTaK yWdvz oWiLPMz