Dekle, pojdi z menoj

15 junija, 2022
0
0

»Srečo in veselje je treba deliti s tistimi, ki te podpirajo na tvoji poti v vsakem trenutku,« pravi Marta Rojnik, dolgoletna predsednica Društva podeželskih žena Občine Žalec. Z mislijo na to so članice žalskega društva letošnjo 20. obletnico skupne poti proslavile svečano, ob prijetnih melodijah, spominih na skupna druženja s svojimi gosti: podporniki, partnerji in prijatelji.

Za praznovanje so izbrale imenitni baročni dvorec Novo Celje, nekdanje središče celjske gospoščine, kjer so na prvi poletni večer svoje goste slovesno pričakale tik preden so se za dvorcem skrili zadnji sončni žarki. Cvetlično okrasje na peščenem dvornem dvorišču in s svečkami tlakovana pot, v ozadju pa prijetne melodije ansambla Krajnci, so naznanjali čaroben večer!

V poletno plapolajoči zeleni obleki, barvi hmelja, je žarela gostiteljica in predsednica društva Marta Rojnik, ki je srčno dobrodošlico zaželela prav vsakemu gostu. Topli stiski rok, srčni objemi in iskrene čestitke so prejemale slavljenke, ki že dve desetletji opravljajo pomembno poslanstvo v domačem kraju in širšem okolju.

Dvorana na vrhu dvorca je bila skoraj pretesna za vse cenjene goste, ki so se pripeljali od blizu in daleč. Med njimi sta bila tudi domači župan Janko Kos ter njegov predhodnik Lojze Posedel, pa podpredsednik KGZS Marjan Golavšek, vodja Kmetijsko-svetovalne službe pri KGZ Celje Vesna Čuček in njihove kmetijske svetovalke, mnoge predsednice sorodnih stanovskih društev iz savinjske in koroške regije, predstavniki podjetij, drugih društev v občini Žalec ter mnogi drugi, s katerimi Žalčanke sodelujejo. Vsi so jih ganili s svojimi nagovori in čestitkami in željo, da še naprej ohranijo vnemo za delo in zabavo.

O slovenski kmetici je spregovorila Karolina Črešnar (levo). (Foto: Matic Trepelj) O slovenski kmetici je spregovorila Karolina Črešnar (levo). (Foto: Matic Trepelj)

Dekle, pojdi z menoj, so vabljivo poimenovale večer, na katerem so se sprehodile po spominih, ki jih že 20 let tkejo v društvu. »V živ ljenju je najbolj pomembno, da za nami ostanejo prijetne sledi, in verjamem, da naše društvo to poslanstvo izpolnjuje,« je v svojem ganljivem nagovoru poudarila predsednica društva. Rojnikova se je zahvalila prav vsaki članici društva, posebej tudi svoji predhodnici Tilki Drev in svoji desni roki Andreji Žolnir. »Skupaj smo močnejše, bolje slišane in videne,« je Martino vodilo vse od prvega dne, ko so ji v društvu zaupale vlogo predsednice in res se o njihovem delu veliko govori, tudi vidi in sliši. Tudi v občini niso neopažene, saj so »motor« mnogih prireditev, njihove sladke in slane pogostitve pa blagodejne
za mnoge prazne želodčke. Ob Martini neusahljivi energiji, trdni volji in prepričanju, da v življenju ni nič težko, če delaš tisto, kar te veseli, ohranja društvo v zavidljivi iskrivi in ustvarjalni kondiciji.

Zelena dolina jim daje dom in kruh in to je bila »zelena nit« svečanega praznovanja, ki jo je bilo čutiti ves večer. Ponosne so na domači kraj, na svoje korenine in kmečki stan, na svojo vlogo v družabnem življenju kraja, ohranjanju tradicije savinjskega pode želja in hitrejšem napredku na domačih kmetijah.

O vlogi ženske na kmetiji, delu kmetice in njenem poslanstvu je zbranim spregovorila Karolina Črešnar, kmetica leta 2017: »Danes izrekam velik poklon vsem, ki si upamo biti kmetice. Če ne bi bilo teh pridnih kmečkih rok, ne bi bilo v hlevu več živine, ogenj v peči bi ugasnil in kruha bi ne bilo več, iz kuhinj ne bi več prijetno dišalo in, kar je najpomembnejše, domovina bi se zarasla. Naj ne bomo zadnje na kmetijah! Nepomembne in spregledane. Ne smemo se spraševati, ali se splača kmetovati, pomembno je vztrajati. Trudile se bomo, da se vrata naših kmetij ne zaprejo za vedno … Delale bomo in vztrajale zaradi sebe in naših zanamcev ter zavedanja, da ljubezen in volja premagata vse …«

LETA BEŽIJO, SPOMINI OSTAJAJO
Kot je zbranim zaupala predsednica društva, so se šele ob prebiranju društvenega arhiva zavedele, koliko dela so v teh letih opravile, se izobraževale na mnogih področjih, skupaj potovale, se smejale in jokale. Seveda pa nikoli
niso pozabile nase, na svoje dobro počutje.

Svoje spomine so strnile v Lupinicah, društvenem glasilu, ki so ga prvič natisnile leta 2009, nato pa še dvakrat. »Pred vami je četrta izdaja našega glasila Lupinice, ki so nazadnje izšle leta 2014. Ob letošnjem praznovanju pa ni bilo več izgovora, da ne bi pobrskale po arhivu fotografij in dogodkov,« je bila iskrena urednica glasila Andreja Žolnir, sicer kmetijska svetovalka KGZ Celje. »V lupinici se skriva najboljše, kar premore žitno zrno, v naših Lupinicah pa najboljše, kar premore naše društvo.

Razstavljena ročna dela so popestrila dogodek. Razstavljena ročna dela so popestrila dogodek.

V teh, ki so pred vami, smo na 45 straneh v sliki in besedi zabeležile tiste dogodke, ki so nas v zadnjih 20 letih najbolj zaznamovali, jih začinile s pesmimi in našimi zgodbami, « je povedala njihova urednica. Za dragoceni prispevek pri delu društva pa so ta večer podelili tudi zahvale najbolj zaslužnim članicam. Prejel so jih: prva predsednica Tilka Drev, Ivanka Kučer, Frida Kuder, Tanja Sedminek, Vera Pilih, Anica Šertl, Marinka Gerčar, Tatjana Pirh, Cvetka Žagar, Vida Trupej, Marija Vrbnjak, Andreja Germ, Sonja Gmajnič, Lilijana Jančič Ježovnik, Albina Tratnik, Anka Delakorda, Marta Rojnik in Andreja Žolnir.

Praznovanje se je končalo s torto. Praznovanje se je končalo s torto.

Skozi večer, ki je z glasbo, videoposnetki in ganljivimi nagovori nahranil dušo in napolnil srce, je spretno krmaril Franci Podbrežnik. Z njegovimi humornimi iskricami in šaljivimi vložki je začinil prireditev, ki se jo bomo še dolgo spominjali. Slavljenke pa so dokazale, da imajo po dveh desetletjih še vedno dovolj mladostniške razigranosti, da bodo ohranjale veselje do življenja, delile svoje znanje, ga tudi nadgrajevale, bogatile slovensko podeželje ter se skupaj veselile vseh lepih trenutkov in si v oporo v težkih.