Kulinarično prijateljska zgodba U’krhki

9 junija, 2022
0
0

Ko so nas dosegle novice o spopadih med Ukrajino in Rusijo, smo se začeli zavedati, kako dragocen je mir in da ta ni samoumeven. Naš življenjski in družinski ritem se lahko v hipu spremenita, ko vanju posežejo dogodki, ob katerih ostanemo povsem nemočni. Tudi zato se je stiska beguncev iz Ukrajine dotaknila mnogih med nami. Kar nekaj žensk in otrok je svoje zatočišče našlo tudi v Sloveniji, kjer smo jih toplo sprejeli in jim pomagali zaživeti na novo. Na Gorenjskem pa so domačinke naredile še korak dlje in z Ukrajinkami že spletajo tesne kulinarično-prijateljske vezi.

»Gorenjke smo se vprašale, kako bi se lahko povezale z begunkami. Razmišljale smo, kaj nas najbolj spominja na dom in nam daje uteho v težkih časih. Odgovor je bil na dlani: domača kuhinja, v kateri diši po domačih jedeh, seveda! Tako je povsem spontano nastala skupina, ki smo jo poimenovale U’krhki. Naš načrt je preprost: domačinke in Ukrajinke, ki so zatočišče pred vojno našle v naših krajih, se bodo skupaj z ljubitelji in ljubiteljicami kuhanja družile ob hrani in se mimogrede naučile še nekaj slovenskih besed,« pripoveduje članica skupine in pobudnica sodelovanja Špela Ankele.

Njihovo idejo sta podprla še brata Tomaž in Krištof Bolka, ki vodita Gostilno Krištof v Predosljah pri Kranju, in ženskam za kulinarične delavnice prijazno odstopila Nežkino hišo ob gostilni. Uvodni dve srečanji so imele že aprila. Prvo druženje je bilo spoznavno, na drugem pa so po receptu Maše iz Ukrajine skuhale boršč in spekle kruh. Odziv žensk iz obeh držav je bil precejšen in je napovedoval uspešno zgodbo o povezovanju, učenju in solidarnosti. Ta se krepi in razvija. Projekt so s svojimi pridelki in izdelki podprli že mnogigorenjski kmetovalci, proizvajalci pijač, gostinci in slaščičarji, pa tudi mediji in ena večjih trgovskih verig pri nas.

Zakaj U’krhki, nas je še zanimalo. »Ime in logotip projekta U’krhki sta plod ustvarjalnega dela odličnega kranjskega oblikovalca Dušana Grobovška in spominjata na kruh, dom in krhkost ljudi, še posebej tistih žensk, ki so bile prisiljene zapustiti svoj dom v Ukrajini in oditi na varno. Pri nas so dobile zatočišče, s projektom U’krhki pa zlasti priložnost, da se družijo in svoje kulinarično znanje delijo s svojimi gostitelji in gostiteljicami. Ti si želijo, da bi ob pripravi jedi, ki jih spominjajo na dom, morda našle vsaj malo utehe, za nekaj časa pozabile na grozote, ki se dogajajo v njihovi domovini in se počutile sprejete,« je povedala naša sogovornica.

V skupini je trenutno okoli deset domačink in prav toliko Ukrajink, skupina pa se počasi veča. Čeprav so ženske skupaj šele kratek čas, pa so že pripravile prvi večji dogodek. Zadnji petek v maju so skuhale dobrodelni »pošihtni« boršč – mesni in vegetarijanski – v Domu na Joštu v okviru njihovih družabnih petkovih srečanj, imenovanih »pošihtni petek«. Izkupiček so razdelile med družine, ki so iz domovine pribežale v Slovenijo in potrebujejo pomoč. Podobne dogodke, začinjene z domačimi jedmi, pa načrtujejo tudi v prihodnje.

Oznake