Slani ali sladki, le da so dobro zaviti

26 maja, 2022
0
0

Štruklje poznamo po vsej Sloveniji, a najbolj doma so na Dolenjskem. Tam jih z veseljem ponudijo na mizi in še raje pojejo. Najbolj ponosni so nanje v mirnopeški dolini, zato ni naključje, da so se članice Društva podeželskih žena Mirna Peč opogumile in začele prirejati državno ocenjevanje in razstavo štrukljev. Letošnja je bila že šesta. 

Prireditev, ki je tradicionalno pozimi, so že drugo leto zapored morale pomakniti v toplejši del leta. Takrat je sicer težje pripraviti štruklje, a spretnih gospodinj, ki so jih vajene pripravljati vse leto, to prav nič ne ovira. Na ocenjevanje so letos prinesli 41 štrukljev, enega je pripravil moški. »Lani je bilo vzorcev nekoliko več, a smo vseeno zadovoljne z odzivom. Vesele smo, da so štruklje prinesle tudi članice sosednjih društev in tudi od drugod,« je povedala predsednica mirnopeškega društva in kmetica leta 2016 Jelka Krivec.

EN Z VSEMI TOČKAMI
Priprave na prireditev se začnejo s prevzemom in oštevilčenjem prinešenih štrukljev, nato pa delo prepustijo strokovni komisiji. Letos so bili okuševalci trije: Anica Pajer, Irena Ule in Janez Turk. S kakovostjo letošnjih izdelkov so bili zelo zadovoljni: več je bilo kuhanih kot pečenih, nadevi pa so bili nadvse raznovrstni: od slanih do sladkih, tudi mnogo inovativnih: s korenčkom, šparglji, jurčki, kostanjem, ajdovo kašo … V vlečeno ali kvašeno testo lahko zavijemo marsikaj, bolj pomembno je, da je štrukelj dobro zavit. Najprej so vsakega podrobno pogledali, ga povonjali, nato pa še pokusili. Končna ocena, ki je seštevek vseh ocenjevalnih parametrov, je dala 19 zlatih in 22 srebrnih priznanj.

Zmagovalni štrukelj je tokrat prinesla domačinka in članica mirnopeškega društva Renata Povše iz Goriške vasi. Njen dolenjski štrukelj iz vlečenega testa in z nadevom z domačo smetano, jajčnim cvrtjem, prepraženimi drobtinicami in peteršiljem, je dosegel vse točke. Renata s štruklji sodeluje na vsakem ocenjevanju, letos je prinesla še ajdovega s skuto in bučnimi semeni. In njena bera: »Vedno so zlati, letos pa prvič tudi zmagovalni,« nam je ponosnopovedala. 

Razstava v prostorih Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka se je končala s podelitvijo priznanj, na kateri so nekaj svojih misli z zbranimi delili: Nežika Režek v imenu strokovne komisije in v vlogi podpredsednice Zveze kmetic Slovenije, podžupan Občine Mirna Peč Damjan Zupančič in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, po rodu Mirnopečan, ki je podeljeval tudi zlata priznanja. Prireditev so z glasbo in smehom popestrili še pevski zbor Rožmarin, društvene pevke Čebelice, harmonikarji ter Jelka Krivec in Nežika Režek s skečem, ki je brez besed povedal vse: Vsi radi jemo dobro, tisti z mesta in podeželja! Hrana je tista, ki nas povezuje in nas vedno bo povezovala.