V stiku drug z drugim in s stroko

19 maja, 2022
0
0

Po daljšem premoru je lani ponovno začelo izhajati študentsko glasilo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Nova uredniška ekipa, ki je prinesla svež veter k ustvarjanju bogate in raznovrstne vsebine, je zanj izbrala tudi novo poimenovanje: Agriacta. Staro glasilo Agronom je tako dobilo svojega naslednika in postalo del arhivske knjižnične zbirke.

»Navdih za novo ime smo ustvarjalci glasila našli v povezavi naše poklicne usmeritve z arhaičnimi listinami iz obdobja starega Rima, ki so se imenovale Acta in so poročale o omembe vrednih dogodkih v tistem času. Tako je padla odločitev, da se novo glasilo imenuje Agriacta,« nam je pojasnila odgovorna urednica glasila Tina Lešnik, ki je prvo številko glasila še svežo iz tiskarne prejela junija lani, druga številka pa je izšla ob koncu leta. Želja o ponovnem izhajanju glasila je tlela nekaj časa, zaživela pa med epidemijo, ko so študentje bolj kot kdajkoli prej čutili odtujenost, saj je študij potekal na daljavo. Glasilo pa je tisto, ki je okrepilo njihovo povezanost skozi članke o razgibanem dogajanju med stenami fakultete, na področju stroke, za katero se izobražujejo, o minulih in aktualnih dogodkih ter strokovnih ekskurzijah in izmenjavah v tujini.

Poslanstvo glasila je povezovanje študentov in profesorjev »pri pripravi člankov in pri skupnem odkrivanju novega znanja,« je povedala naša sogovornica. Glasilo je zasnovano po tematskih sklopih, ki se navezujejo na različna področja študijskega življenja, dogajanje na fakulteti, izmenjave Erasmus, osrednje strani pa zasedajo članki različnih ravni strokovnosti. Del vsebine na 69 straneh, kolikor jih obsega glasilo, pa je namenjen tudi razvedrilu.

Vnovičnega izhajanja glasila pa se niso razveselili le študenti, ampak tudi zaposleni na fakulteti in dekan Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede prof. dr. Branko Krambergerki je prvemu glasilu na pot zapisal: »Po nekaj sušnih letih je spet dozorel čas za izdajanje študentske revije Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UM. Zaposleni na fakulteti smo jo že zelo pogrešali. Najtežje je pripraviti prvo številko. Potem bo najtežje pripraviti drugo številko in vsako naslednjo. Vendar sem prepričan, da boste odgovorni imeli pri izbiri prispevkov srečno roko in bomo vedno z nestrpnostjo pričakovali izdajo
nove številke.«

Vsebino oblikujejo tudi študenti z zanimivimi in predvsem strokovno podkovanimi vsebinami, ki so prijetno branje med vsemi študijskimi obveznostmi. Odgovorna urednica s svojo ekipo, ki jo sestavljajo študentke Nika Gregorič, Klara Hriberšek, Tjaša Pangerl in nova članica Doroteja Pišotek že pripravlja tretjo izdajo, ki bo izšla konec junija.

Fotografija: Rok Horvat

Oznake