Občni zbor in 25. obletnica društva

18 maja, 2022
0
0

Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje je na rednem letnem občnem zboru obeležilo tudi 25. obletnico društva.

V prvih letih delovanja je bilo zanimanje bolj skromno. Ko pa je društvo leta 2008 dobilo svoje prostore v KS Franc Salamon v Gabrskem, smo se članice začele srečevati pogosteje. Organizirale smo lahko delavnice kuhanja, peke kruha in peciva, organizirale smo predavanja predvsem s področja kmetijstva in tudi zdravstva ter osebne rasti, prikaz izdelovanja košar, predenja volne in še bi se kaj našlo.

Da pa nismo samo pekle, je društvo sodelovalo na različnih prireditvah, kot so ženske kmečke igre, kuhanje kisle župe v Jakobskem Dolu, festival Funšterc v Hrastniku, izdelovale smo rože iz krep papirja in iz nogavic, pletle, kvačkale … Ob božično-novoletnih in velikonočnih praznikih pa smo članice pripravile razstavo za občane v Delavskem domu Trbovlje. Dvakrat smo predlagale kandidatko za naziv kmetica leta. Prav luštno je sodelovanje z osnovnimi šolami, kjer lahko učenci prvih razredov pridobijo nekaj osnovnega znanja o izdelavi testa za piškote in o kuhanju enostavnih jedi. Spomladi pridejo učenci na društveni vrt v Knezdol, kjer posejejo in posadijo semena. V jeseni poberemo, kar je zraslo, v šoli pa učenci pomagajo pripraviti zelenjavo za enolončnico. Ta je tisti dan njihova malica. Želja žensk je, da bi mladi spoznali, kako se živi in kaj dela na kmetiji.

Seveda se članice srečamo enkrat na teden in si izmenjamo izkušnje o setvi, sajenju … Enkrat ali dvakrat na leto pripravimo tudi predavanje o pridelavi zelenjave. Svoje izkušnje nam zaupa strokovna sodelavka iz kmetijsko-gozdarskega zavoda. Tako dobimo odgovore na vprašanja o težavah s škodljivci in boleznih vrtnin.

Občni zbor s pridihom obletnice smo končale prijetno – s tortami in klepetom.

Pirpravila: Metka Štrajhar