Na skupni poti že 30 let

19 maja, 2022
0
0

Letos mineva 30 let, odkar so se kmečke ženske iz Mežiške doline odločile ustanoviti društvo, v katerem se bodo medsebojno podpirale, si izmenjevale znanje in izkušnje ter se družile ob petju in ohranjanju kulturne dediščine. V spomin na prelomno leto so priredile družabni večer, obarvan z glasbo in petjem ter najvišjimi predstavniki iz državnega in lokalnega političnega parketa. Prireditev v dvorani Družbenega doma na Prevaljah so poimenovale Pomlad pride vedno znova.

»Pisalo se je leto 1992, ko se je peščica kmetic odločila, da je želja po druženju, spodbujanju in sodelovanju med kmečkimi ženskami na Koroškem zrela za nekaj več. Istega leta je aktiv prerasel v društvo, vodila pa ga je Valerija Prikeržnik. Naslednje leto je tudi uradno nastalo Društvo kmetic Mežiške doline. Prvo predsednico je nadomestila Ana Glinik Kotnik, nato pa so zaupanje pridobile še predsednice Milka Podričnik, Anita Štriker in Marta Kumer,« je o prvih korakih k nastajanju društva in svojih predhodnicah povedala sedanja predsednica Tatjana Ladinek, ki okoli 300 kmetic iz štirih občin Mežiške doline vodi od leta 2017.

Društvene aktivnosti v vseh teh letih nikoli niso zamrle, še največ zatišja je bilo v zadnjih dveh letih, pa še to ne po lastni želji, ampak zaradi višje sile.

Poslanstvo društva se z leti in desetletji ni spreminjalo: oblikovati pogoje za izboljšanje položaja žensk na podeželju, prizadevanje za ustrezno mesto kmetice v naši družbi, skrb za zdrav življenjski slog članic društva ter ohranjanje kulturne, kulinarične in naravne dediščine podeželja in starih običajev. 

ZAHVALE PEVKAM VESELE KMETICE
Le nekaj let po ustanovitvi društva se je med članicami spontano oblikovala pevska skupina, ki se je poimenovala Vesele kmetice. Skupaj prepevajo ljudske in avtorske pesmi že 22 let in bogatijo mnoge društvene dogodke ter prireditve v domačem kraju in po Sloveniji. Veliko članic je skupaj že od samega začetka, nekaj pa se jih je pridružilo pozneje. Neštetokrat so že stale na odru prevaljskega družbenega doma in tudi tokrat so zbranim iz srca zapele delček iz svojega bogatega repertoarja. Angela Štajner, avtorica mnogih pesmi, ki jih prepevajo, pa je nastopila še z recitalom Pomladna. Članica društva Jelka Sedar pa je v pristnem koroškem narečju predstavila »pavrško dčvo« (kmečko dekle, o. a.). 

Angela Štajner, prejemnica posebnega priznanja Angela Štajner, prejemnica posebnega priznanja

Na tem, za članice društva posebno svečanem dogodku, je predsednica društva Ladinekova skupaj s prevaljskim županom dr. Maticem Tasičem in svetnikom Stašom Lodrantom vsem pevkam podelila zahvalo za dolgoletni doprinos bogate ljudske pesmi v njihovo okolje in vztrajno prepevanje v pevskem zboru Vesele kmetice. Prejele so jih nastopajoče: Ivanka Virtič, Cvetka Pačnik, Vesna Brumen, Angela Štajner, Antonija Gruber, Marta Plemen, Martina Podričnik, Mojca Vauh, Viktorija Hermonko, Marjana Obretan, Cvetka Nabernik, Mojca Obretan in Mojca Janšek ter preostale članice skupine: Marija Štirn, Štefka Podričnik, Marjana Glavica in Ivana Kočnik Vrtačnik.

Posebno priznanje je prejela članica društva Angela Štajner, ki je v društvu aktivna že od nastanka ideje o povezovanju mežiških žensk. Kljub delu na kmetiji ji vedno uspe najti trenutke, ki jih deli z društvom. To je njeno poslanstvo, ki jo neizmerno osrečuje. »Vse naloge prevzema z vso odgovornostjo, ljubeznijo in spoštovanjem do dobrega delovanja društva. Je aktivna članica v našem pevskem zboru, je naša referentka in skrbnica za našo počitniško hišico v Banovcih, je glavna aranžerka naših odrov in drugih, naše razstave brez njenih idej in doprinosa ne bi bile tako vabljive, kot so …« je povedala predsednica in se ji v imenu društva zahvalila za neštete ure, ki jih je kot prostovoljka pustila v svojih dobrih delih in za uspešno delovanje društva v vseh teh letih.

Ladinekova se je zahvalila tudi vsem svojim predhodnicam, odbornicam društva in članicam za prostovoljno delo, vsem županom in županji občin v Mežiški dolini za posluh in podporo društvu ter vsem drugim, ki sestavljalo mozaik društvenega dogajanja.  

Uvodoma so se na odru zvrstili tudi lokalni politični veljaki, med drugim župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič, s svojim obiskom pa je društvo počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša ter v slavnostnem nagovoru poudaril, da je v zgodovini slovenskega naroda najvidnejše mesto vedno imela kmečka žena in mati. 

Dogodek so popestrili tudi mnogi nastopajoči: Ansambel Vihar, Folklorna skupina Holmec, Ansambel Zeme ter društvena razstava, na kateri so prikazale tri desetletja uspešno prehojene poti. Ponosne so tudi na to, da že 24 let prebirajo o aktivnostih delovanja društva ter o pomembnih in zanimivih vsebinah v Glasilu, ki ga pripravijo članice društva. 

Fotografiji: Julija Kordež