Prvo tekmovanje veterinarskih tehnikov in tehnic

12 maja, 2022
0
0

BIC Ljubljana je gostilo prvo srednješolsko tekmovanje veterinarskih tehnikov in tehnic v Sloveniji. Na tekmovanju, ki so ga poimenovali Veticus, so se pomerili dijaki in dijakinje v poznavanju vedenja in telesne govorice živali. Oboje je za njihov poklic izredno pomembno, da bodo znali ustrezno oskrbeti svoje štirinožne paciente.

Dobro je, da telesno govorico poznajo tako lastniki domačih živali kot tudi bodoči veterinarski tehniki, ki se vsak dan srečujejo z velikim številom živali. Na tekmovanju so dijaki pokazali osvojeno teoretično in praktično znanje o prepoznavanju vedenja, pristopih in fiksaciji različnih živalskih vrst.

ZLATIH PET
Na predtekmovanju je sodelovalo 140 dijakov na treh šolah, ki poučujejo program veterinarskega tehnika: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana – Gimnazija in veterinarska šola, Biotehniška šola Maribor in Šolski center Šentjur, na glavno tekmovanje na BIC Ljubljana pa se jih je uvrstilo 50. Začeli so s teoretičnim preskusom znanja, najboljših 50 pa se je pomerilo še v praktičnih preizkusih. Praktični preizkus je izločil 35 tekmovalcev, zato se je v končnem situacijskem preizkusu pomerilo le še 15 tekmovalcev. Nalogo je najbolje opravila dijakinja BIC Ljubljana Zoja Gartner, ki je osvojila prvo mesto. Poleg Zoje so zlata priznanja prejeli še štirje tekmovalci, in sicer: Gaj Železnik, Nika Rajzman, Nika Ciglar (vsi trije BTŠ Maribor) in Zala Kozjek (BIC Ljubljana). Sodelujočim so podelili še 15 srebrnih in 27 bronastih priznanj.