Predsednici še štiri leta

12 maja, 2022
0
0

Po dveh letih omejitev so se tudi članice Društva kmetic Brežice spet lahko množično zbrale na občnem zboru, na katerem so opravile pregled dela zadnjih dveh let. Ker se je letos predsednici iztekel štiriletni mandat, so glasovale tudi o novem vodstvu. Članice, zadovoljne z delom dosedanje dolgoletne predsednice, so Zdravko Kampijut ponovno podprle in ji mandat podaljšale še za naslednja štiri leta.

Skupaj na občnem zboru po dveh letih Skupaj na občnem zboru po dveh letih

Tako dolgega premora v delovanju društva, ki letos praznuje 45. obletnico, ne pomnijo, zato so komaj čakale sprostitve ukrepov, da lahko stečejo vse njihove aktivnosti: dogodki, prireditve, predavanja, ekskurzije in družabna srečanja. Prva priložnost, da so bile skupaj, je bil občni zbor, ki se ga je udeležilo okoli 45 članic, željnih srečanja, druženja in pogovora. Zbrale so se na Turistični kmetiji Vimpolšek v Brežicah in najprej prisluhnile zanimivemu predavanju Jerneje Jošar, zagovornice trajnostnega in ekološkega vrtnarjenja, ki uči o tem, kako vrtnariti v sozvočju z naravo. »Vrtnarjenje ni samo vrtnarjenje, je spoštovanje narave, je kultura, dediščina in način življenja. Je raziskovanje, učenje potrpežljivosti, načrtovanje, sanjarjenje in radostno potovanje skozi šolo življenja,« verjame Jošarjeva. »Hvaležne smo ji za vso predano znanje in njene dragocene praktične izkušnje, saj tega ni nikoli dovolj,« se je zahvalila Zdravka Kampijut, predsednica brežiškega društva.

Zdravka Kampijut ostaja predsednica brežiškega društva. Zdravka Kampijut ostaja predsednica brežiškega društva.

Prijazne pozdrave župana in spodbudne želje, da bi se čim večkrat srečevale in sodelovale, je zbranim namenila tudi Patricia Čular, direktorica Občinske uprave Brežice, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Novo mesto, Izpostava Krško, Slavica Grobelnik, pa je na kratko predstavila področje dela kmetijske svetovalne službe, izpostavila pomen brežiškega društva v širšem prostoru ter predstavila aktualne novice, opravljanje NPK, odprte javne razpise ter jim ponudila strokovno pomoč pri društvenih aktivnostih.

OKRNJEN PROGRAM
Nadaljevale so z uradnimi potrditvami poročil: o delu društva, financah … Predsednica je predstavila kar dve letni poročili, za leto 2020 in 2021. »Leto 2020 smo začele z občnim zborom in regijskim srečanjem, na dan žena pa smo bile zadnjič skupaj v večjem številu. Nato smo naše delo prilagajale epidemiološkim razmeram. Še vedno so med članicami najbolj zaželeni in dobro obiskani kuharski tečaji, naj izpostavim tečaj priprave ribjih jedi v sklopu projekta RIBA je IN z ogledom ribogojnice Goričar, tečaj Okusi posavsko ribo in tečaj Pleteno srce, s katerim ohranjamo umetnost izdelave tega več kot 100 let starega obrednega kruha, ki je etnološka posebnost naših krajev in simbol našega društva,« je nanizala nekaj odmevnejših dogodkov predsednica. Pleteno srce ter pristne domače jedi s sodobnim pridihom so članice društva pripravile tudi za televizijsko oddajo, ki je predstavila gledalcem Brežice, za jutranjo televizijsko oddajo pa so pripravile jedi z ocvirki.« V društvu so ponatisnile zbornik, ki so ga izdale ob 40. obletnici ter pripravile virtualno razstavo ajdovega kolača.

ŽUPANOVO PRIZNANJE
Ker se je epidemija nadaljevala tudi lani, so sestanke in predavanja preselile na splet preko aplikacija ZOOM. »Kuharski tečaj RIBA je IN smo imele na daljavo, in sicer smo predpripravljene pakete s priloženimi recepti dobile na dom, jedi pa pripravile ob gledanju videa doma. Zanimiva izkušnja, ki bi jo še kdaj ponovile. Pri projektu je sodelovalo več društev, vsa smo se predstavila na kmečki tržnici v Sevnici. 

Lani smo prvič sodelovale na prazničnem dogodku Županov golaž v okviru praznovanja brežiške občine v oktobru in se držale pregovora »pomembno je sodelovati in ne zmagati«. Ponosne smo, da smo prejele najvišje priznanje za prispevek Društva kmetic Brežice k razvoju Občine Brežice ob naši 45. obletnici delovanja društva in 15. obletnici bizeljskega ajdovega kolača. Ob tem dogodku smo v grajskih sobanah brežiškega gradu priredile tradicionalno razstavo in ocenjevanje ajdovega kolača ter tako počastile praznik občine in prejeto priznanje, « nam je ponosno povedala Kampijutova. Odločile so se še za drugi ponatis zbornika, ki so ga vsebinsko tudi obogatile.

Na povabilo Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice so leto končale s krašenjem novoletnih smrečic, eno so okrasile s pobarvanimi lončki, modelčki za izrezovanje piškotov in kuhalnicami ter s ponudbo sladkih in slanih dobrot na božičnem sejmu. Uradni del občnega zbora so končale z volitvami in potrditvijo načrtovanih aktivnosti v letošnjem letu. Vodenje društva so tudi za prihodnja štiri leta zaupale Zdravki Kampijut, saj vnema pri predsednici ne popušča in verjame, da bodo s podporo in pomočjo članic uspešno nadaljevale z delom. »V zadnjih dveh letih nismo imele strokovnih ekskurzij z ogledi dobrih praks, zato letos načrtujemo dve, več kuharskih tečajev s poudarkom na kulinaričnih posebnostih Posavja, računalniško delavnico za (starejše) članice društva, predavanje o demenci … Še naprej bomo sodelovale v lokalnem, regionalnem in širšem prostoru s preostalimi akterji, kot so KGZS, ZKS, krajevna skupnost, občina, druga društva … z veseljem in dobro voljo pa popestrimo tudi prireditve, pripravimo in ponudimo domače dobrote ob različnih dogodkih, « je poudarila naša sogovornica. Članice društva sodelujejo tudi na mnogih dogodkih, razstavah, tekmovanjih na lokalni in državni ravni, kjer dosegajo vidne uspehe. 

Prejemnice priznanj in zahval za bizeljski ajdov kolač (Fotografija: Rok Retelj) Prejemnice priznanj in zahval za bizeljski ajdov kolač (Fotografija: Rok Retelj)

EN ZLAT AJDOV KOLAČ
Ocenjevanje ajdovega kolača, 15. po vrsti, so lani preselile s Turistične kmetije Balon v brežiški grad, kjer je isti dan imel slavnostno sejo brežiški občinski svet. Strokovna komisija je ocenila 13 ajdovih kolačev, priznanja pa so prejemnikom podelile na letošnjem občnem zboru. Zlat je bil samo en, spekla pa ga je Ida Urbanč, srebrna priznanja so prejele: Mirica Denžič, Milena Dušič, Anica Črnelič, Slavica Antolovič, Erna Rožman, Marica Babič, Jožica Blaževič, Dragica Zagmajster, Sabina Kostevc in Melany Cvetko, bronasto pa Vesna Požar in Sara Stadler. Za 14. bizeljski ajdov kolač, ki je predlani potekal virtualno, pa je predsednica sodelujočim podelila zahvale: Štefici Kovačič, Ivanki Lipej, Jožici Blaževič, Mariji Žnideršič, Renati Zagmajster, Vesni Lapuh Vimpolšek, Andreji in Tilnu Mihelin, Marici Babič, Jožici Kene, Anici Črnelič, Mileni Dušič, Erni Rožman, Jožici Smukovič in Lei Babič.

Fotografiji: Lea Babič