Previdno v gozdu!

6 maja, 2022
0
0

Zveza slovenske podeželske mladine skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) izvaja projekt Previdno v gozdu! Ta poteka po slovenskih regijah in ozavešča o pomembnosti varnega dela v gozdu in usposabljanja za delo z motorno žago.

Po vsej Sloveniji bo deset delavnic, na njih pa promoviramo varno in učinkovito delo v gozdu in širimo razumevanje duševnega zdravja, povezanega z varnim in učinkovitim delom v gozdu ter delovno sposobnostjo ljudi. Z izbranimi vsebinami želimo udeležencem približati cilje projekta, ki so: večja varnost uporabe motorne žage in podaljšana življenjska doba žage (s pravilno vzdrževano motorno žago se zmanjša možnost poškodb in urezov pri delu z motorno žago); poudariti pomen osebne varovalne opreme in predstavitev zakonskih predpisov; prikazati varno delo pri podiranju dreves in tehnike dela pri rezanju grmišč in napetih vej ter praktično delo udeležencev; ozavestiti o pomenu duševnega zdravja za varno delo v gozdu ter pri ohranjanju delovne sposobnosti in storilnosti.

Dvodnevni dogodek se začne s strokovnim predavanjem in nadaljuje s praktičnim usposabljanjemv gozdu, ki ga izvajajo inštruktorji iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna. Delavnico smo v začetku aprila že imeli v Kranju, v idiličnih državnih gozdovih v upravljanju SiDG v Podljubelju, kjer se nam je pridružil tudi vodja gozdnega obrata Kranj skupaj s kolegoma iz območne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Fantje iz Dražgoš, ki so se udeležili dogodka, so bili z dogodkom nadvse zadovoljni. Kot so povedali, so se teoretično podkovali o rokovanju z motorno žago in pravilnem podiranju dreves ter se naučili vzdrževati svojo motorno žago, jo očistili in nabrusiti verigo. Že drugi dan so usvojeno znanje preskušali in dopolnjevali v gozdu nad Podljubeljem. Tam sta jim inštruktorja prikazala pravilno podiranje drevesa, nato pa so se tečajniki lotili podiranja tudi sami, a še vseeno pod budnim očesom inštruktorja. Ta jim je med delom in po koncu svetoval, kaj bi pri podiranju drevesa še lahko izboljšali. Pohvalili so tudi dobro organizacijo dogodka obeh partnerjev, pika na i pa je bilo darilo – gozdarska čelada, ki jo je prejel vsak od njih.

Z varnejšim delom bi lahko preprečili marsikatero nesrečo pri delu v gozdu. Z varnejšim delom bi lahko preprečili marsikatero nesrečo pri delu v gozdu.

Udeleženec Marko je pohvalil še predstavitev programa neMOČ podeželja, ki naslavlja težave med »ta starimi in ta mladimi« na kmetiji. »Prvič sem se srečal z delom ZSPM in sem navdušen, koliko pozitivne energije je bilo čutiti na dogodku. Pogostitev je bila odlična, predavatelji so bili res »ta pravi« – dostopni za naša vprašanja,« je še povedal. Projekt je omogočilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Gozdni sklad. Za zavarovanje udeležencev na praktičnem delu usposabljanja skrbi Zavarovalnica Triglav, neizmerno1 hvaležni pa smo tudi za podporo in pripravljenost sodelovanja SiDG in območnih enot Zavodov za gozdove.

DELAVNICE V MAJU
Veščine in novo znanje so že pridobili tudi udeleženci na delavnicah v Poljanah nad Škofjo Loko, Ravnah na Koroškem, Dolah pri Litiji, Beli Krajini, Podljubelju in Pomurju. Delavnice se nadaljujejo tudi v maju, in sicer na Savinjskem, Primorskem in v Podravju, zato vabljeni k prijavi vsi mladi kmetje in kmetice. 12. in 13. maja bo tudi posebna delavnica samo za dekleta, ki si želijo pridobiti nove, morda celo prve veščine pri delu z motorno žago. Zato,  podeželska dekleta, vabljena v našo družbo! Za vse dodatne informacije prišite
na info@zspm.si Pri delu v gozdu nista potrebni samo popolna tehnična in zaščitna gozdarska oprema, enaka pozornost mora veljati tudi preudarnosti, veščinam in znanju ter seveda telesni in psihični pripravljenosti. To pa so tudi najpomembnejše vsebine, ki jih želimo podati udeležencem, da bi celostno spoznali zahtevnost dela v gozdu. Opolnomočeni z novim znanjem želimo zmanjšati število poškodb in žrtev in jih v čim večji meri tudi preprečiti. Prav usposobljenost in primerna oprema pa sta temeljniza varno in učinkovito delo v gozdu. 

Pripravila: Doris Letina, ZSPM