Bodoči mesarji urijo svoje spretnosti

28 aprila, 2022
0
0

Na Biotehniškem centru Naklo se izo bražujejo tudi bodoči mesarji v triletnem programu srednjega poklicnega izobraževanja. Ker je to poklic, ki mora biti podkrepljen s praktičnim usposabljanjem, smo se v letošnjem šolskem letu povezali z Loškimi mesninami in pripravili načrt skupnega izobraževanja bodočih mesarjev.

Tako smo strokovne vsebine podprli s teoretičnim in praktičnim znanjem, da bodo dijaki po koncu šolanja kar najbolje pripravljeni za vstop na trg dela in bodo lažje prišli do prve zaposlitve. Poslovni model sodelovanja z Loškimi mesninami smo pripravili že v začetku šolskega leta in ga potrdili s podpisom pogodbe o skupnem sodelovanju pri izobraževanju bodočih mesarjev.
Pripravili smo načrt vsebin, ki naj bi jih dijaki spoznali med šolskim letom. Vsebine smo prilagodili proizvodnemu načrtu delodajalca in učnemu načrtu vseh treh letnikov programa mesar. Pri izvedbi takega načina izobraževanja v podjetju so potrebna sprotna usklajevanja med šolo, ki organizira praktični pouk, in delodajalcem, mentorjem.

Dijaki vseh letnikov se enkrat na mesec izobražujejo v Loških mesninah v delavnici Mesarije Arvaj pod mentorstvom Klemena Lukmana, ki je zaposlen v tem podjetju. Tako dijaki dodatne strokovno teoretične vsebine pridobivajo v mesariji. Dijaki tako uvodoma dobijo teoretično znanje, nato pa v mesariji načrtovano nalogo še praktično izvedejo pod budnim očesom mentorja. Na koncu povzamejo celotno nalogo in zapišejo povzetek opravljene naloge.

Dijaki vseh treh letnikov dodatna praktična znanja pridobivajo še dvakrat na teden na drugih izbranih deloviščih. S takšnim načinom izobraževanja oz. podajanja strokovno teoretičnih in praktičnih vsebin podajmo dijaku znanje na način, ki bo trajnosten in dobra podlaga za konkurenčnost na trgu dela.

Pripravila: Veronika Gorjanc