Domače je najslajše!

27 aprila, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Malce odmaknjen kotiček v velikem trgovskem centru na Viču v Ljubljani vsako leto tik pred velikonočnimi prazniki popestrijo Ivanjščice, članice društva podeželskih žena iz Ivančne Gorice. Tri velike stojnice obložijo z najboljšimi jedili ter okrasjem, ki naznanjajo prihod velike noči.

»Lahko verjamete, da smo tu že 23. leto,« nas je pozdravila nekdanja dolgoletna predsednica društva Mari Erjavec, ki je skupaj z Marto Okorn, Lučko Škufca, Ani Čož in Matejo Žaren uigrano pripravljala tradicionalno pojedino. »Veste, ni dovolj, da so pripravljene jedi in sladice okusne, tudi miza mora biti skrbno pogrnjena s prtom in lično okrašena.« Velike noči si ne znamo zamisliti brez butaric, malih in velikih, pisanih in zelenih, ter oljčnih vejic in drugega pomladnega cvetja, ki se čudovito ujamejo z ročno izvezenimi prtički, ki so jih Ivanjščice prinesle od doma. Le oljčne vejice so pripotovale s Primorske.

Obiskovalce je k njim privabljal omamni vonj domačih dobrot, ki se je vil daleč naokoli. Z iskricami v očeh so čakali na pokušino najboljšega, kar Ivanjščice pridelajo doma, nato pa še spečejo in skuhajo za meščane. Ti so se že dobro navadili, kdaj znanilke praznikov pridejo s polnimi košarami dobrot s podeželja v mesto. »Mnogi obiskovalci so že naši stari znanci. Vsako leto pridejo, malce poklepetamo z njimi, kaj dobrega jim ponudimo. Veliko pa je tudi mimoidočih, ki najprej radovedno pogledujejo k nam, občudujejo ponujeno in z veseljem tudi kaj poskusijo,« pravi Okornova, ki vsako leto speče več vrst potic in šunko v testu. »Potic pripravimo največ in z vsaj sedmimi različnimi nadevi, potem pa so tu še vse jedi, ki sodijo v žegen, pa mesnine, sladki jagenjčki, ptički, pletene krušne košare s pirhi in žolca, ki je mnogi mlajši meščani niti ne poznajo. Drugih kulinaričnih posebnosti pa pri nas nimamo,« še pove Okornova.

»Vsakoletno povabilo trgovskega centra je za nas velika pohvala in vedno rade pridemo. Obiskovalcem rade pomagamo tudi z nasveti, kako lahko sami pripravijo ponujene jedi doma. Peka potice je strah in trepet vsake gospodinje, čeprav lahko odlično uspe vsaki. Vedno pa jih spomnimo, da se dobra jed začne s preskušenim receptom in kakovostnimi sestavinami, zato jih napotimo tja, kjer jih vedno dobijo – h kmetu,« končna naš pogovor Erjavčeva.