Slovensko potico pekli Francozi in Latvijki

22 aprila, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je šola z več kot 60-letno tradicijo izobraževanja mladih, ki se ponaša tudi z vrhunskimi uspehi ter odličnimi zgodbami nekdanjih dijakov. Čeprav so močno vpeti v domače okolje, pa ne pozabljajo na mednarodna sodelovanja. Pravijo, da so sodobni, ker sledijo izzivom digitalne dobe, spremembam v sprejemanju znanja in premikom v družbi, in dinamični, saj nenehno sledijo spremembam, da ostajajo kakovostna in prijazna izobraževalna ustanova.

Celjska šola je prvič na široko odprla vrata v Evropo in uspešno izpeljala svoj prvi mednarodni projekt že leta 2002. Ta je utrl pot številnim drugim projektom v okviru evropskih programov, prijateljske vezi pa so stkali z mnogimi partnerji v Nemčiji, Avstriji, Španiji, Italiji, Irski, Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji, Norveški, Estoniji, Latviji in na Poljskem.

Tako so mednarodne aktivnosti postale pomemben del izobraževalnega procesa, pri katerem mladi pridobijo dragocene poklicne in življenjske izkušnje v tujini. Seveda pa v tujino ne odhajajo le njihovi dijaki in učitelji, temveč k njim prihajajo tudi gostje iz omenjenih držav. Tako so kot del mednarodnega projekta Erasmus+ pred kratkim gostili tudi 12 dijakov kuharstva in strežbe ter spremljevalna učitelja iz Périgueuxa v Franciji in latvijske prestolnice Rige. Francozi so v Sloveniji ostali tri tedne, Latvijki pa kar tri mesece. Vsi so opravljali prakso v celjskih lokalih in hotelih.

Med njihovim bivanjem pri nas so se gostitelji izjemno potrudili in pripravili zanje posebno doživet program s poudarkom na naši kulinarični dediščini in gastronomiji. Da bi čim bolj pristno spoznali postopek priprave slovenske potice, so obiskali Turistično kmetijo Pri Kovačniku v Planici nad Framom, ki je med turističnimi kmetijami prva prejela certifikat za izdelavo Slovenske potice. »Našo kmetijo so izbrali na priporočilo najbolj znane slovenske turistične kmetije Urška, za kar smo jim zelo hvaležni. Pripravili smo jim edinstveno doživetje: skupaj smo pekli Slovensko potico v tradicionalnem glinenem pekaču – potičniku. Dijaki so bili nadvse navdušeni nad peko potice in so se dela lotili z veliko vnemo. Videli so, da je peka potice preprosta, če imaš le dovolj volje in časa. Vsakemu dijaku smo njegovo potičko zavili v našo darilno embalažo, da so jo lahko odnesli s seboj. Ker so se vsi vrnili v domovino tik pred velikonočnimi prazniki, smo izjemno počaščeni, da bo slovenska potica na desetih francoskih mizah in dveh latvijskih med njihovimi tradicionalnimi dobrotami,« je povedala Barbara Štern iz turistične kmetije.