Na ogled praznične dobrote

20 aprila, 2022
0
0

Po dveh letih premora so članice DPŽ Sončnica iz Grosuplja spet pripravile čudovito velikonočno razstavo, na kateri sta se prepletali ustvarjalnost dveh generacij: starejše in najmlajše. Okoli 20 članic društva je kuhalo in peklo velikonočne dobrote, otroci iz vrtca Kekec pa so pripravili otroški kotiček s svojimi domiselnimi velikonočnimi izdelki: zajčki, piščančki in pirhi.

Razstava v Mestni knjižnici Grosuplje je bila že sedemnajsta, na odprtju pa je zbrane nagovorila dolgoletna predsednica Sončnic Tatjana Novljan. Spomnila je na globlji pomen najpomembnejšega krščanskega praznika, ki ga v resnici doživimo le, če ga začutimo v nas samih. Zato se priprave nanj začnejo že z velikim tednom in obredjem, ki nas pripravi na Kristusovo vstajenje. Najokusnejši del praznikov so seveda jedi, vsaka s svojim simbolnim pomenom. Potice, praznični bogatejši kruh, kruh vseh oblik in okusov, pirhi, hren, žolca, sladko jagnje, šunka ter mnoge domače mesnine so se upogibale mizi, na katerih so bile razstavljene. »Več kot štiri ure smo porabile za postavitev in okrasitev razstave, koliko ur smo preživele v kuhinjah, niti ne štejemo.

Ohranjanje tradicije, običajev in kulinarične dediščine je pomembno poslanstvo našega društva, zato vse to delamo z velikim veseljem. Zdi sem nam pomembno približati vse to našim sokrajanom. Verjamem, da cenijo naše delo, saj si radi ogledajo našo tradicionalno razstavo. Najbolj srečne pa smo, ko tudi vzgojiteljice pridejo z malčki iz vrtca,« nam je povedala predsednica.

Ob odprtju razstave so nekaj spodbudnih misli, ki so vedno dobrodošle, z zbranimi delili tudi grosupeljski župan dr. Peter Verlič, direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Urška Emeršič in direktorica VVZ Kekec Grosuplje Majda Fajdiga ter župnik Martin Golob, ki je velikonočna jedila tudi blagoslovil. Uradni del so popestrili še najmlajši iz vrtca Rožle s pomladnimi pesmicami in Ljudski pevci Zarja.