Kruh ni samo bel ali črn

21 aprila, 2022
0
0

Kako dragocen je našemu narodu kruh in kako močno je del našega vsakdana, so nas na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi želele opomniti članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, prirediteljice tega edinstvenega kulinaričnega praznika.

»Kruh je nenadomestljivo živilo, ki nas spremlja od rojstva do smrti. Če zbolimo, je želja po kruhu zadnje, kar izgubimo, in ko nam spet tekne, je to prvi znak okrevanja. Je velikodušno darilo narave in spretnih rok tistega, ki ga pripravi. Zato moramo spoštovati vsako drobtinico, spoštljivega ravnanja z njim pa naučiti tudi mlajše rodove. Z mislijo na to smo pred 13 leti tudi članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev priredile prvo društveno ocenjevanje kruha, dve leti pozneje pa ga že povzdignile na državno raven,« je povedala Betka Verščaj, predsednica društva. Prireditev v središču kraja pod Vinjim Vrhom se je ljudem prikupila, zato je vedno množično obiskana. Tudi število tistih, ki se opogumijo in prinesejo svoj hlebec kruha na ocenjevanje, je vedno precejšnje. Letos jih je bilo 77, največ iz domače občine, pa tudi iz drugih krajev po Sloveniji. Najbolj spodbudno pa je, da kruha že dolgo ne pečejo samo ženske, temveč tudi moški, fantje in dekleta ter najmlajši – vrtčevski otroci skupaj z vzgojiteljicami.

PET POPOLNIH, ŠEST S PLAKETAMI
Ocenjevanje kruha so tokrat prepustili dvema komisijama s po tremi člani, nalogo vodenja obeh pa zaupali Blažu Košaku iz Mlina Košak v Družinski vasi. Ta je strnil vtise komisije, ki je pohvalila izjemno kakovost izdelkov, a opozorila tudi na nekaj napak in pomanjkljivosti. Poleg doslednega označevanja sestavin
na deklaraciji je Košak opozoril predvsem na primerno temperaturo peke, odmerjanje soli in začimb ter vsebnost vode. Napaka, na katero komisija opozarja vsako leto, pa so vonji in okusi, ki ne sodijo v kruh: »Sveže pečenega kruha ne odlagajte na kuhinjsko krpo, oprano s praškom, ali desko, na kateri ste rezali druga živila. Vroč kruh se namreč hitro navzame vonja in okusa.«

Kljub strogemu ocenjevanju je kar 42 izdelkov doseglo prag za zlato priznanje, 23 za srebrno in 12 za bronasto. Najvišjo oceno, to je vseh 80 točk, pa je letos doseglo pet sodelujočih: domačinka Milena Činkole za krompirjev kruh, kmetica leta 2018 Mari Jakše iz Novega mesta za beli pšenični kruh, Anica Brulc iz Šmarjeških Toplic za praznični kruh, Klemen Škrabec za praznični kruh ter skupina Ježki iz Vrtca Sonček Šmarjeta za korenčkov kruh. Vsekakor je vredno pohvaliti inovativnost sodelujočih, saj so bili med razstavljenimi hlebci tudi posebneži, kot so kruh z divjimi šparglji, kruh s česnom, brezglutenski kruh s čemažem, kruh z aronijo ter izjemno lepo okrašeni praznični kruh in ne samo beli in črni hlebci kruha.

Mari Jakše je za beli pšenični kruh prejela vse točke in še plaketo za tri zaporedna zlata priznanja za isto vrsto kruha. Mari Jakše je za beli pšenični kruh prejela vse točke in še plaketo za tri zaporedna zlata priznanja za isto vrsto kruha.

Prireditelji so podelili še plakete tistim, ki so na ocenjevanje trikrat zapored prinesli isto vrsto kruha in vsakokrat zanj prejeli zlato priznanje. Letos jih je bilo šest, in sicer: Tončka Derganc za beli pšenični kruh, Marta Glavič za mešani rženi kruh, Breda Fink za praznični kruh, Mari Jakše za beli pšenični kruh, Kristina Kopina za kruh z divjimi šparglji in Nikolaja Mihovar za krompirjev kruh.

Kruh v podobi sončnice je delo Anice Brulc, ki je na ocenjevanju sodelovala prvič in je zanj prejela vse možne točke. Kruh v podobi sončnice je delo Anice Brulc, ki je na ocenjevanju sodelovala prvič in je zanj prejela vse možne točke.

Razstava, ki je bila na ogled vso cvetno nedeljo, se je končala s slovesno podelitvijo priznanj in bogatim spremljevalnim programom. Zbrane so pozdravili in podelili priznanja tudi soorganizatorji prireditve: župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in Terezija Lavrič, terenska kmetijska svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti iz KGZ Novo mesto, ki je bila tudi članica ocenjevalne komisije. Kulturni del programa pa so popestrili Godba na pihala Občine Šmarješke Toplice, pevska skupina DPŽD Bela Cerkev, otroci iz Vrtca Sonček iz Šmarjete in mladi harmonikarji Klemna Hribarja.

Ves dan je bil kulinarično bogat, saj so obiskovalci lahko okušali dobrote, ki so jih pripravile domačinke. V kuhinji Hiše žive dediščine pa so si ti lahko ogledali pripravo vinjevrške pogače. Ta je dobila ime po hribu nad občino Šmarješke Toplice in je pripravljena iz ajdove moke, pomešane s pšenično, oblikovana tako kot belokranjska pogača, po vrhu pa potresena z grobo zmleto soljo in orehi. 

Predsednik Društva vinogradnikov Vinji Vrh – Bela Cerkev Jože Košak je podelil nagrade vinogradnikom z najvišjimi ocenami za vino. Ti so na ocenjevanje prinesli 61 vzorcev, vse je ocenila petčlanska komisija. »Poličke« pa so prejeli štirje: Jože Fabjan za cviček, Stane Košljar za modro frankinjo, Marko Borsan za dolenjsko belo in Gregor Zorko za rumeni muškat. Zorko je bil z najvišjo oceno 17,67 prvak ocenjevanja. 

Betka Verščaj: »Na tisoče in tisoče pšeničnih zrn je nabiralo svetlobo in zorelo za vas. In ko spečete zlatorumeni hlebec kruha, ga poglejte s hvaležnostjo in videli boste, koliko sonca je v njem.«