Mladi so začutili željo po povezovanju

8 aprila, 2022
0
0

Podravska regija je bogatejša za novo društvo, ki bo povezovalo mlade podeželane iz Maribora in širše okolice. Društvo ima že 32 članov, medse pa vabijo tudi nove obraze.

»V Mariboru smo pred mnogimi leti že imeli društvo podeželske mladine, a je povsem zamrlo. Nekaj let društva, ki bi organizirano povezoval mlade s kmetij in podeželja, nismo imeli.

Je bilo pa med pogovori z mladimi zaznati, da si želijo druženja in stanovskega povezovanja. Tako se je zbrala manjša skupina enako mislečih mladih, ki smo se zavzeli za uradno ustanovitev društva. Lani smo začeli pripravljati potrebno dokumentacijo za vpis društva v register, vpisani smo že od konca novembra lani. Ustanovni občni zbor smo imeli konec septembra, februarja letos pa tudi že prvega z našimi člani. Izbrali smo datum, ki ga ne bo mogoče pozabiti – 22. 2. 2022. Upamo, da bo številka dve za naše društvo srečna,« nam je v pogovoru povedala Petra Marko, ki je skupaj s Timotejem Horvatom, Niko Gregorič in Karin Glazer ustanovna članica mariborskega društva.

Prvi občni zbor so zaradi neugodnih epidemioloških razmer pripravili v hibridni obliki. Med štirimi pobudniki so nalogo predsednice zaupali Petri Marko, ki je bila v delovanje podeželske mladine na državni ravni vpeta že nekaj časa. Takole pripoveduje: »Spodbuda, da začnemo s postopkom registracije, je bilo prav tesnejše sodelovanje z regijskim predstavnikom pri naši krovni stanovski organizaciji, Zvezi slovenske podeželske mladine. Sama sem sodelovala pri nastajanju stenskega koledarja ZSPM, z našega območja smo imeli tudi kandidatki na izboru za naziv »inovativni mladi kmet/kmetica 2021«, ki ga vsaki dve leti podeljujeta Zveza in KGZS. Še bolj pa sem delo in predvsem pomen ZSPM spoznala na Danskem, kjer sva z Julijo Kordež sodelovali na mladinskem seminarju in predstavljali Slovenijo.«

PROMOCIJA MED SREDNJEŠOLCI
Društvo se je po prvem občnem zboru včlanilo v ZSPM, sicer pa je v svoje vrste že sprejelo 32 članov. »Večinoma vsi prihajajo s kmetije. Da se bomo bolje spoznali in lažje oblikovali program društva, bomo imeli sredi maja spoznavni piknik za člane in sprejem novih članov. Zanima nas, kaj naše člane najbolj zanima, katerih vsebin si želijo največ. Trenutno je največ naših članov študentov, želimo pa privabiti tudi mlajše – srednješolce. Ni nujno, da so s kmetije in se s kmetijstvom preživljajo, dovolj je, če imajo radi podeželje in jih vsebine, povezane z mladimi podeželani, zanimajo. Zato smo se odločili, da bomo društvo promovirali tudi na Biotehniški šoli Maribor. Zelo dobro in tesno sodelujemo tudi s KGZ Maribor – sodelovali bomo na njihovih dogodkih in tudi tam promovirali naše društvo,« dodaja Petra. »Če bomo našli skupino treh znanja željnihmladih, dva morata biti mlajša od 20 let, tretji pa je lahko starejši, bomo že letos sodelovali na tekmovanju v znanju Mladi in kmetijstvo. Na regijski ravni ga prirejajo kolegi iz DPM Spodnje Podravje, od tam pa se bo najboljša ekipa uvrstila na državno tekmovanje. Kdo ve, morda bomo to mi,« se pošali naša sogovornica.

V društvu so že aktivni na družbenih omrežjih Instagram in Facebook @dpm.maribor, kjer bodo svoje sledilce seznanjali z dogajanjem v društvu. Izbrali so si tudi svoj logotip: »Vinsko trto, saj je na našem območju vinogradništvo pomembna kmetijska panoga. Poleg DPM Spodnje Podravje in DPM Podlehnik je naše društvo tretje v regiji, ki jo pri ZSPM zastopa novo izvoljeniregijski predstavnik Janko Golob (DPM Spodnje Podravje). 

Prvi dogodek: pohod na Boč. Prvi dogodek: pohod na Boč.

Smo 39. društvo, ki se je pridružilo ZSPM. Prvi dogodek, ki smo se ga udeležili kot društvo, so bile zimske športne igre le nekaj dni po našem občnem zboru. Letošnje so bile nekoliko drugačne od prejšnjih – namesto smučanja in iger na snegu smo imeli pohod na Boč. Skupno druženje pa smo končali z degustacijo v pivovarni. Poleti bomo svoje moči merili še na državnih kmečkih igrah podeželske mladine. Naša želja je, da bi bilo naše mladinsko podeželsko društvo vsem članom v veselje in nikakor v breme. Zato bomo poskušali izpolniti njihove želje in pričakovanja. Ker v naše društvo vabimo mlade iz Maribora in širše okolice, verjamemo, da se bo naše članstvo hitro večalo,« konča naš pogovor predsednica.

Fotografiji: arhiv društva